Евродепутати призоваха Сърбия и президента Александър Вучич за деескалация и

...
Евродепутати призоваха Сърбия и президента Александър Вучич за деескалация и
Коментари Харесай

Евродепутати призоваха Сърбия да спре дестабилизиацията на Балканите

Евродепутати приканиха Сърбия и президента Александър Вучич за деескалация и изправяне пред закона на виновниците за терористичната офанзива в село Банска, Косово. Призивът беше изработен на взаимна сесия сред Европейския парламент, Европейската комисия и Европейския съвет на която бяха разисквани връзките сред Косово и Сърбия, заяви БГНЕС.

Представители на политическите групи настояха за промени в Сърбия и преустановяване на антидемократичната и проруска политическа изразителност.

" Не можем да пренебрегваме военните подготовки от сръбска страна по границата с Косово " , съобщи Илхан Кючук, евродепутат от групата на „ Обнови Европа ".

" Всички виновници от сръбската група би трябвало да бъдат изправени пред закона " , сподели от своя страна евродепутатът Андрей Ковачев от Европейската национална партия (ЕНП).

" Вучич организира политиката на Путин. Това е нова сръбска провокация. И още веднъж Европа се колебае. Сърбската политика постоянно е била такава и няма да се промени. Трябва да бъде подкрепено Косово и неговите институции. Трябва да се вземе страна ", сподели Ангел Джамбазки от групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) и акцентира, че „ събитията в Косово доста ясно удостоверяват нашите опасения от сръбски провокации " .

Еврокомисарят по интернационално съдействие Янез Ленарчич прикани и двете страни за връщане към разговора, защото " бъдещето им в Съюза зависи от това " .

" Намаляването на напрежението остава приоритет. Позицията на Европейски Съюз е решителна, явен е пътят напред " , разяснява испанският държавен секретар по европейските въпроси Паскуал Наваро-Рио.

Резолюция за връзките сред Косово и Сърбия ще бъде гласувана на идващото съвещание на Народното събрание. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР