Евродепутати и експерти обсъдиха днес в Европейския парламент в Брюксел

...
Евродепутати и експерти обсъдиха днес в Европейския парламент в Брюксел
Коментари Харесай

Евродепутати и експерти обсъдиха в ЕП бъдещето на енергийната сигурност и българския опит

Евродепутати и специалисти разискаха през днешния ден в Европейския парламент в Брюксел бъдещето на енергийната сигурност в Европейски Съюз и опита на България. Конференцията бе свикана по покана на евродепутата Цветелина Пенкова (БСП/Социалисти и демократи).

В своето послание Пенкова уточни, че нуклеарната енергетика е зелена и устойчива, а европейското финансиране може да помогне нашата страна да обнови електропреносната си мрежа и да заеме водещо място в района. По нейните думи може да се чака неизползваните средства от бюджета на Европейски Съюз за икономическо възобновяване от пандемията да послужат за развиването на " чиста " енергетика. Пенкова добави, че без българския принос Европейски Съюз нямаше да признае нуклеарната енергетика за стратегическа.

България може да бъде главен фактор за енергийната съгласуваност в района, имаме потребност от най-евтиния и сигурен енергиен източник за бъдещето, съобщи Пенкова. Според нея нуклеарната сила дава отговор на тази цел. Европа не може да съществува без сигурност на енергийния бранш, заключи тя.

Представителят на сдружението " Еврохолд "   Асен Христов  подкрепи успоредното развиване на типовете възобновима сила и настоя да се дефинират съотношения. България има потребност от два нови нуклеарни блока, само че не виждам поддръжка от Европейски Съюз, сподели той.

Валентина Узунова , ръководител на Камарата на енергийните инспектори в България, заяви, че от години организацията работи за налагане на енергийната успеваемост като метод на живот. Енергийните инспектори сертифицират енергийните категории на постройките и по нейните думи това е средство за отбягване на корупцията. В българския проект за възобновяване плановете за енергийна успеваемост плануват одити след завършването, означи тя.

Константин Стаменов , представител на огромните индустриални консуматори на сила, приказва за провокациите за съществуващите енергопреносни мрежи от навлизането на възобновимата сила. Той настоя да се намерения какви промени са нужни в електроприносната мрежа.

Благой Бурдин  от Българската академия на науките означи, че всяка технология за произвеждане на сила има своето място. По неговите думи водородът е отговорът за добиването и съхраняването в огромни количества на сила от възобновими източници. 

Масимо Гариба  от енергийната дирекция на Европейската комисия посочи, че България е измежду страните, които одобриха да закрият част от нуклеарните мощности, с цел да бъдат признати в Европейски Съюз. Той добави, че войната в Украйна е посочила потребността от разнородни източници на сила.

Богомил Манчев  от " Булатом " настоя, че нашата страна има потребност от четири нови нуклеарни блока до 2051 година, като съгласно него два от тези реактори би трябвало да бъдат построени на площадката в Белене със западни технологии. Възобновяемите източници са прибавка към базовата сила, отработеното нуклеарно гориво може да послужи още веднъж при реакторите от четвърто потомство, добави той и предложи още веднъж да бъдат отворени българските рудници за рандеман на уран. Ако възобновимите източници бяха решението, Господ нямаше да ни даде да създадем нуклеарна сила, разяснява Манчев. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР