Евродепутатът от Демократична България Радан Кънев видя шантаж в изявлението

...
Евродепутатът от Демократична България Радан Кънев видя шантаж в изявлението
Коментари Харесай

Радан Кънев обвини Слави в шантаж, заговори за троянски коне...

Евродепутатът от " Демократична България " Радан Кънев видя шантаж в изказването на Слави Трифонов, в което шоуменът посочи 6 аргументи протестните партии да поддържат кабинета на " ИТН ". Такава възможност наподобява все по-малка евентуална, въпреки че Демократична България и " Изправи се БГ!Ние идваме! " към момента да не са оповестили окончателното си решение.

" Днес господин Трифонов декларирал във Facebook, че в случай че " т.нар партии на митинга " не поддържат обществения опит, наименуван кабинет на малцинството на Има Такъв Народ, това е изменничество.
Дали Демократична България ще поддържа или не, ще реши Председателският съвет на обединението, въз основа на решенията на управленията на трите партии (разбира се, познавам вътрешния спор и интензивно вземам участие в него, само че е работа на водачите да го обобщят, да вземат решение и да го разгласят публично) ", написа някогашният водач на ДСБ Радан Кънев. И изясни за какво не приема доводите на Слави.

" Но в случай че решението е да не се даде такава поддръжка, господин Трифонов, то напълно няма да бъде изменничество. И аз ще си разреша да Ви обясня за какво аз - като гласоподавател на Демократична България и като човек, дал непретенциозен принос за акциите на Демократична България през тази година, няма да се усещам по никакъв начин предаден:

1. Защото, когато съм дал своя вот за Демократична България, и през разум не ми е минавало, че Демократична България може даже да договаря за еднопартиен кабинет с 65, в голямата си част на мен изцяло непознати, народни представители зад тила си.

Напротив - гласувах и агитирах за възобновяване на парламентарната народна власт. Съответно - за договаряния за сформиране на устойчиво парламентарно болшинство с ясна законодателна стратегия, скрепена в политическо съглашение, подписано персонално от всички водачи.

2. Защото, когато съм дал своя вот за Демократична България, не съм дал своя вот за екзотични еднолични форми на ръководство от хора, които се крият от публичността и вземат решения в всякакви къщи в покрайнините на София.

Напротив - гласувах и агитирах за възобновяване на естествения, обществен темперамент на българската политика, при който решенията се вземат посредством обществени договаряния сред определени водачи в постройката на Народното събрание. Горски царе си имаме в обилие от 2001 година насам, без значение дали се крият в някогашни царски дворци, султански сараи, резиденции в Бояна, фамилни къщи в Банкя или някое друго шопско село, в което - мога единствено да допускам - се обитава Вашият диван.

3. Защото, когато съм давал скромната си обществена поддръжка за достойните дами и мъже в листите на Демократична България, аз съм подкрепял хора с темперамент, почтени персони, потвърдени в предишното си на непримирими борци с един неприятен модел на ръководство. Никога не бих очаквал от тях да се подчинят на на ниска цена шантаж от вида на " Подкрепяш к`вото ти се дава или отиваш на нови избори ".

Г-н Трифонов, ние сме ходили на доста избори. И сполучливи, и несполучливи. Много неточности сме допускали, признавали, понасяли последствията. Ние сме гърмени зайци, с избори няма да ни уплашите. Ние сме демократи и изборите са нашата естествена витална среда. Хабитат, един тип.

4. Защото доста добре знам, че сред сладки приказки за правосъдна промяна и самата промяна разликата е от земята до небето. И тази разлика се компенсира единствено от хора, персони със съответния политически растеж. Виждал съм и Троянски коне, които са обещавали промяна, а са работили в действителност за мафията, и Троянски магарета, които не могат да разграничат вярно от неверно и положително от зло. Виждал съм и хора, които се сгъват на четири при първото мигане на Главния, без значение какво са обещавали.

За мен само правосъден министър и ръководител на правосъдната комисия в Народно събрание, които са потвърдени и отдадени борци за промяната, са в случай че не гаранция, то най-малко вяра, че тази промяна ще продължи от там, където беше прекършена през 2015г. и че значителното оттегляне през идващите години ще бъде най-малко отчасти обезщетено. Съжалявам, само че предложенията Ви за силов вицепремиер и правосъден министър схващам като провокация, даже подигравка, с напъните за институционална промяна, на които съм посветил основна част от живота си.

5. Защото съм дал своя вот и пропагандирал за радикална икономическа рационализация и за пълноценно вложение на средствата по Зелената договорка и Плана за възобновяване в съвременна зелена енергетика, в която България да бъде водач.

Но сходна политика изисква персони на най-високо европейско равнище, които да имат знанията да я приложат, персони с темперамент, който да им разреши да преодолеят съпротивата на големите стопански ползи, които ще я спъват. Не на последно място - персони, които да не станат жертва на на ниска цена популизъм, сходен на този от последното десетилетие, популизъм, който загроби българската енергетика. Такива персони Вие не оферирате. Не съм уверен, че познавате.

6. Защото светът към нас безусловно гори. Гори България, горят прилежащите ни страни. И аз гласувах за политици, които - за разлика от всички ръководещи през последните двайсет години, виждат измененията в климата и желаят България да взе участие в политиката за тяхното закъснение и акомодацията към тях.

И ми писна българското държавно управление да не вижда това, което всички други виждат. А Вие оферирате следващото сляпо държавно управление, в което даже няма отговорник по тези политики.

7. Защото се потресвам от последствията на антиваксърската агитация, от загубата на живота на десетки хиляди мои сънародници. И съм дал своя вот за политика, доста друга от тази, която Вашите депутати проповядват.

8. Защото съм несклоняем към други форми на антидемократична и антиевропейска агитация, изключително тази, популяризирана през годините от " медиите " на Пеевски/Борисов. Например определянето на демократите в България като " майкопродавци " и " соросоиди ", или пък на Истанбулската Конвенция като път към промяна на пола на колегите-адвокати от Видин.
Чудесно знам, че изброеното е това, за което съм дал своя вот и пропагандирал аз. Други са дали своят вот за " друго ", каквото и да е то, съгласно предизборния Ви " слоган ".

Именно затова, в демокрациите се организират договаряния за координиране на политиките. И да - за асортимент на персони, способни да проведат съответната политика. Тези персони могат да бъдат партийни фигури (така е в одобрените демокрации) или пък безпартийни специалисти (така е постоянно в нестабилните демокрации и във времена на остра политическа криза). Но в никакъв случай, на никое място в демократичния свят поддръжка не се дава против голи, неподкрепени със познания, опит и воля, обещания. Това, което Вие предложихте, съм го виждал единствено един път - от ГЕРБ през 2009г. Но те имаха 117 народни представители и доста по-авторитетен асортимент на претенденти. И отново не се получи. Защото не се прави по този начин...

В умозаключение - знам от опит, че процесът на политически договаряния е сложен и непризнателен. Затова и давам цялостната си поддръжка на моите водачи да водят договаряния за рационално решение на рецесията, в това число с Има Такъв Народ, макар плашещите разлики посред ни.

И в случай че такива договаряния реализиран триумф - ще ги поддържа и поздравя.
Но в случай че договаряния няма и те вземат решение да не поддържат евтиния Ви и много аматьорски шантаж, ще се усещам не предаден, а просто... показан ".

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР