Евродепутатът Елена Йончева окончателно изгуби делото за плащането на близо

...
Евродепутатът Елена Йончева окончателно изгуби делото за плащането на близо
Коментари Харесай

Елена Йончева е осъдена да плати 58 000 лв. данъци и лихви

Евродепутатът Елена Йончева дефинитивно изгуби делото за заплащането на близо 58 000 лв. налози и лихви, открити с инспекционен акт на Национална агенция за приходите през 2021 година. Тя е наказана да заплати още 11 500 лева разноските по делото.

Става дума за отговорности на компанията " Офроуд " ООД, на която Йончева е била шеф, съобщи  " Сега ". Според данъчните дружеството дължи корпоративен налог, както и вноски за здравно обезпечаване и това е открито с инспекционен акт през 2020 година

В хода на проверката е установено, че в " Офроуд "  ООД не е имало наети лица по трудови или други приравнени на тях правни отношения. Според контракт за ръководство и надзор Елена Йончева всеки месец е получавала 14 300 лева заплащане. Всяка година, като се изключи 2014 година, компанията е заявена счетоводни и данъчни загуби.

Установени са приходи по сметки на " Офроуд "  ООД в КТБ в лв. и в евро, осъществени няколко дни преди и два дни след регистрацията на сдружението. Сумите са преведени от съдружника " Далий трейдинг лимитид " (Вирджински острови).

" Офроуд "  ООД е заявило счетоводни загуби, които не са покрити с постъпилите парични средства, изясняват данъчните. Допълнително е открито, че през 2012 година, 2013 година и 2014 година суми от получените средства са изтеглени на каса персонално от Йончева (174 654 лева.), като липсват документи за потреблението им за активността на сдружението. Затова и Национална агенция за приходите прави извод, че тези пари са укрити доходи.

Публичните отговорности на " Офроуд " са в размер на 183 942 лева - 126 940 лв. главница и лихви 57 002 лв., изчислени към 25 януари 2021 г. Дългът е категоризиран като несъбираем.

Съдът не приема аргумента на Йончева, че от нея не може да се търси отговорност, защото все още на установяването на отговорностите на " Офроуд "  ООД тя към този момент не е била негов шеф.

" Това несъгласие би имало значение, в случай че новият шеф на сдружението е бил назначен и вписан в Търговския указател преди или по време на ревизирания интервал. Йончева е бил шеф и представляващ до 4 юни 2017 година, т.е. до тази дата тя носи цялостна отговорност за комерсиалните каузи на юридическото лице ", се споделя в правосъдното решение.

Делото " Йончева " в Страсбург

В момента Елена Йончева съди България пред Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) за нарушение на член 18 от Конвенцията за правата на индивида, който не разрешава законни ограничения да се употребяват за паралегални цели.

В жалбата на евродепутатката е разказано по какъв начин откакто прави разкрития за възможни корупционни практики на ГЕРБ, деятели от партията, в това число и засегнатият от разкритията ѝ Делян Добрев, сезират прокуратурата против нея през лятото на 2018 година.

През ноември 2018 година основният прокурор Сотир Цацаров желае депутатския имунитет на Йончева. Тя се отхвърля от него. През януари 2019 година ѝ е повдигнато обвиняване за пране на пари и прокуратурата пуска в детайли известие на уеб страницата си. То е по-подробно даже от постановлението за привличане на Йончева като обвинена. Това се случва тъкмо преди тя да бъде издигната за лидер на листата на Българска социалистическа партия за европейските избори.

Йончева е упрекната, че през юни 2012 година ръководеното от нея сдружение " Офроуд " ООД е получило посредством " Далий трейдинг лимитид " финансови средства от Корпоративна комерсиална банка (КТБ), които, съгласно прокуратурата, са били присвоени от притежателя на банката Цветан Василев. До началото на юни 2014 година КТБ е с обществена известност на просперираща банка, със забележителен пазарен дял в банковия бранш на България, се припомня в жалбата на Йончева до Европейски съд по правата на човека.

В жалбата се споделя още, че поради систематични и структурни недостатъци на националното право, досъдебното произвеждане в България нерядко е употребявано не като процесуален прийом за откриване и наказване на закононарушения, а като средство за опасност, надзор и изнудване. Публично известни са доста такива проблеми.

В жалбата се цитират изказвания на Бойко Борисов, Цвета Караянчева, Тома Биков и Маноил Манев против Йончева. Цитира се и прословутия запис на Борисов, изминал през лятото на 2020 година, в който се чува той да споделя, че Елена Йончева ще " изгори ". Евродепутатката споделя, че е поръчала експертиза на въпросния запис в Съединени американски щати и тя е потвърдила достоверността му.

По-късно Европейският парламент отхвърли да смъкна имунитета на Йончева, което би разрешило на българската прокуратура да продължи следствието против нея.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР