Евродепутат от ГЕРБ допусна, че страстта на българските ветеринарни власти

...
Евродепутат от ГЕРБ допусна, че страстта на българските ветеринарни власти
Коментари Харесай

Върти ли БАБХ бизнес с безразборното умъртвяване на животни?

Евродепутат от ГЕРБ позволи, че пристрастеността на българските ветеринарни управляващи към безсистемно изтребване на животни се дължи на бизнес ползи и по-конкретно асимилиране на над 12 млн. лева от два екарисажа. Решението на БАБХ да умъртви кравата- дезертьор Пенка поради късия ѝ престой в прилежаща Сърбия евентуално е част от тази политика, стана ясно от разсъжденията на Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ), който в петък разкритикува остро метода на Българската организация по сигурност на храните, чиито дейности до момента бяха атакувани главно от български организации за отбрана на животните, само че без никакъв резултат.

Сега обаче с БАБХ се занимава цяла Европа, откакто британците изкусно използваха проблема със забегналата българска крава в разногласието си с Европейски Съюз за бъдещата граница сред Англия и Ирландия. От всичко това обаче страда имиджът на България, предизвести евродепутатът Емил Радев в петък пред Българска национална телевизия.

Съдбата на кравата Пенка ще е ясна в понеделник, когато се чака да излязат резултатите от взетата проба за туберкулоза, обявиха от БАБХ.

Емил Радев настоя, че откакто са взети проби, е обикновено да се види животното инфектирано ли е или не е. В случай, че не е - " да се откри нужния метод, а не цялата страна и Европейски Съюз да се занимава с кравата Пенка и по какъв начин служителите четат закона като дявола евангелието ".

Кравата закупи европейска популярност след къса разходка от село Копиловци, край Кюстендил, до прилежаща Сърбия.

Стопанинът ѝ Иван Харалампиев я оставил на паша, само че тя избягала. След две седмици била открита от фермер в прилежаща Сърбия. Стопанинът ѝ се зарадвал и отишъл да си я прибере. Не минал по козите горски пътечки, а непосредствено през граничния надзорен пункт. Ветеринарните управляващи му поискали документи, че животното е изцяло крепко. Фермерът нямал. За да избави кравата си, излъгал, че тя е бременна. " Присъдата " на служителите от БАБХ била, че щом животното е било в страна отвън Европейски Съюз, би трябвало да бъде умъртвено.

Случаят бе драговолно коментиран в българските медии, само че стигна и до десетки европейски медии.

След обява в английския " Телеграф ", английският закостенял евродепутат Джон Флак съобщи, че чака отговор от ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни и българския министър председател Бойко Борисов, до които е адресирал писмо с молба да се застъпят и да спасят бременната крава.

Флак даже изрази подготвеност да заплати ветеринарния обзор на Пенка, с цел да бъде доказано заключението на сръбски лекари, че кравата е изцяло здрава.

" Би било цялостна полуда да заколят животно, което чака теленце, единствено поради някаква глупава бюрократична условност. Това в действителност е сериозен проблем. Може да наподобява смешно или банално за някои, тъй като хиляди крави са убивани за месо в България ежеседмично. Но този въпрос с пресичането на границата и невъзможността на Европейски Съюз да се придържа към здравия разсъдък фактически е образец за неприятната страна на Европейски Съюз ", разяснява по-рано тази седмица английският политик пред Българска национална телевизия.

За кравата Пенка написа " Телеграф ", а по-късно " Франс Прес " и " Франс 24 ", разяснява Емил Радев пред Българска национална телевизия. Той уточни, че английските евродепутати незабавно са се възползвали от случая.

В момента се договаря дали ще има твърда или мека граница сред Англия и Ирландия след Брекзит. Казусът с домакински добитък, минал в прилежаща страна, може да се случи и там и в този момент те употребяват всичко това, с цел да покажат какво прави Европейски Съюз - избива животните, изясни Радев. Според него популяризирането на историята с кравата Пенка поврежда имиджа на България. Този случай ще бъде даван като образец за рецензия на европейското законодателство, както стана с кривите краставици, добави той.

Емил Радев посочи, че БАБХ с изключение на за ветеринарно-медицинската активност, дава отговор и за хуманното отношение към животните. Той напомни случая с разрушен незаконен кучкарник във Варна, като означи, че " с години организацията по храните ходеше на инспекции, споделяше " ами нищо не може да създадем, те не ни пускат вътре ", с години. "

" Ние доста добре знаем какво става с конете, които не са регистрирани, Агенцията ги убива на място дори, никой не гледа дали са инфектирани, дали са здрави и така нататък, тъй като с една проба този кон е бил на територията на страната примерно 10-15 години, внезапно, когато се подаде сигнал или като се намерят тези коне - конят бива автоматизирано убиван. Това е безчовечие за мене ", съобщи евродепутатът.

" Само желая да кажа, през март месец са подписани два нови контракта за социална поръчка за два екарисажа на територията на страната за 12 милиона лв.. Там, с колкото повече животни се прави оборота, толкоз повече се заплаща ", сподели Емил Радев и добави: " В даден миг си мислим - това бизнес ли е, Агенцията за това ли евтаназира тези животни? "

Той заяви, че Европейският парламент е бил сезиран за непозволено закривани екарисажи - като този в Шумен, както и за поръчката за новите две уреди.

" Сега, аз като отида във вторник в Страсбург (в Европарламента – бел. ред.) и групата за отбрана на животните се събере, това са над 100 депутата, знам какво ще стане. България ще бъде упрекната, че се отнася безчовечен със животните... С такива случаи повреждаме имиджа на България ", посочи Емил Радев.

Според него би трябвало да се направи сериозен разбор на активността на БАБХ и да се вземат ограничения, тъй като " не може по този метод - избиваме всичко живо и казусът е решен – няма крава, няма проблем ".

Радев напомни случаите с умъртвени коне, абсурдът с избитите птици, за който Mediapool в детайли писа, както и сагата с лъвчетата Терез и Масуд, за които българските управляващи упорстваха да останат затворени в клетка в зоопарка в Пазарджик и едвам бяха пуснати да заминат в избавителен център в Холандия.

Журналистът от английския вестник " Телеграф " Джеймс Ротуел провежда подписка " Спасете кравата Пенка " в известен уебсайт, и към този момент е събрал над 21 000 подписа.

Таблоидът " Сън " се опита да онагледи разходката на кравата Пенка и позволи гаф, показвайки остаряла карта от времето на Втората международна война, с включени елементи от днешна Македония на територията на Царство България, само че по-късно поправи грешката си.

Каузата за спасяването на Пенка набра скорост и у нас. От неправителствената организация " Четири лапи " даже се заканват да пазят кравата с жива верига, в случай че здравият разсъдък не надделее.

" Няма крава, няма проблем ". Или по-силна ли ще се окаже бюрокрацията от хуманността - с тези въпроси освен обществените мрежи, само че и десетки водещи медии и осведомителни уеб сайтове в Европа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР