Евлоги Георгиев от Sciant, Кевин Ваз и Тодор Тодоров от

...
Евлоги Георгиев от Sciant, Кевин Ваз и Тодор Тодоров от
Коментари Харесай

Дигитално досие за авиопратки

Евлоги Георгиев от Sciant, Кевин Ваз и Тодор Тодоров от Frontline Dynamics и Георги Митов от BrightCap Ventures (от ляво надясно) имат вяра, че продуктът, който основават дружно, ще придвижи въздушната карго промишленост в новия век

© Надежда Чипева Създадената от Тодор Тодоров и Кевин Ваз Frontline Dynamics работи по артикул, който да усъвършенства интервенциите във въздушния карго превоз.Стартъпът е основан в Сан Франциско, а развойната активност се прави от българския сътрудник Sciant, който е съинвеститор дружно с фонда за рискови вложения BrightCap Ventures.Стратегическият пазар на Frontline Dynamics е в Съединени американски щати, само че компанията не изключва опцията за световно разгръщане. В рамките на единствено едно денонощие в небето изхвърчат повече от 100 хиляди самолета. Около половината от тях транспортират товари, като през 2017 година въздушната карго промишленост е обслужила към 657 млн. колета. Данните са на Международната асоциация за въздушен превоз (IATA), а прогнозата за бранша демонстрира, че в идващите години размерите ще порастват още.

За разлика от пътническите въздушни транспорти, в които билетът към този момент се ръководи цифрово през целия му път, в каргото зад всяка пратка стоят към 30 хартиени документа. Стандартът за тези документи и процеси е основан преди близо 70 години и не се е променял оттогава, а попълването и обработването на цялата тази хартия постоянно основава административно закъснение и спънки, защото пратките минават през разнообразни точки на обслужване. " Всичко това води до основна неефективност. Процесът е муден, муден и липсва проследяемост. Около 22 хиляди тона хартия се отпечатват всеки ден, с цел да обслужват процесите в карго авиацията ", изяснява Тодор Тодоров, съосновател на започващата компания Frontline Dynamics, чиято цел е да цифровизира процесите и да усъвършенства интервенциите.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Добра колаборация

Тодоров и сътрудникът му Кевин Ваз са се сблъсквали персонално с тези проблеми и виждат каква е действителната цена на неефективността, тъй като и двамата имат опит в промишлеността. Ваз е работил 22 години в бранша на карго превоза, в това число за огромни компании като Lufthansa Cargo. Среща се с Тодоров преди 16 години в Ню Йорк, където работят дружно.

Идеята за основаване на решение, което да облекчи процесите и да увеличи успеваемостта в обслужването на въздушните колета узрява в продължение на няколко години. Разговорите им в посока създаването на съответен софтуерен артикул стартират преди година, а при започване на 2019 година в Сан Франциско те основават стартъпа Frontline Dynamics. Интересното в бизнес модела е, че развойната активност се прави в България от софтуерната компанията Sciant, която е съинвеститор в компанията Frontline Dynamics дружно с фонда за рискови вложения BrightCap Ventures.

В Съединени американски щати, които все още са стратегически пазар за Frontline Dynamics, работят единствено двама от създателите на компанията. Те се занимават с продуктовия дизайн, маркетинг и продажба. " Продуктовият дизайн се прави в Съединени американски щати, тъй като това ще бъде нашият първи пазар, първите ни консуматори са там и е по-добре да сме покрай тях ", изяснява Кевин Ваз. " Слоганът ни е Designed in San Francisco, Developed in Sofia ", добавя го Тодоров.

Българският екип на Sciant, който е зает в този план, е от 7 души. Те се занимават с развойната активност – вършат потребителския интерфейс, сървър системата зад него и се грижат за техническото рационализиране на концепциите. " Sciant 2.0 (предишната компания беше добита от VMware) е софтуерна компания с фокус върху IT услугите, само че взехме решение да разтеглим активността и да работим повече със стартъпите. Така създадохме Sciant Labs, която работи като коинвеститор и механически съосновател на започващи компании. Видяхме се с Тодор, който имаше тази страхотна концепция, и работим с Frontline Dynamics като сътрудник в инвестицията на BrightCap Ventures. Представяйте си ни като CTO (Chief Technology Officer), или звеното, което дава отговор за употребяваните технологии, архитектурата на системата и ролята на техническите екипите на най-високо управническо равнище ", споделя изпълнителният шеф на Sciant Евлоги Георгиев.

Третата страна в тази бизнес колаборация е фондът за рискови вложения BrightCap Ventures, която на този стадий е подкрепила започващата компания с 200 хиляди евро. " Frontline Dynamics към момента прави бебешките си стъпки. Смятаме, че с подобаващата поддръжка тя ще порасне до важен състезател на пазара. Инвестицията е под формата на convertible loan (конвертируем дълг – заем, който се трансформира в част от капитала на компанията на по-късен етап), изяснява съоснователят на BrightCap Ventures Георги Митов. Фондът подкрепя започващи компании с софтуерен профил и разполага с запас от 25 млн. евро. От тях 20 млн. евро идват от Европейския капиталов фонд (ЕИФ), а 5 млн. евро са привлечени от частни вложители. Самият Георги Митов има зад тила си два сполучливи стартъпа, единият от които също създава софтуерни решения за повишение на успеваемостта в авиацията и е добит от американската Honeywell. Митов съумява да разпознава бързо значимостта на проблемите, които Тодоров и Ваз желаят да решат, също така в лицето на двамата създатели на Frontline Dynamics фондът вижда мощен екип с насъбран опит в промишлеността.

" Много положително комбиниране на събитията беше и това, че припознахме компания, която адресира световния пазар, само че в това време е ангажирана да прави развойната си активност в България. Ние се грижим за локалната екосистема и е доста значимо за нас фирмите, в които влагаме, да основават артикули в България ", изяснява Митов. Партньорството със Sciant се случва като безусловно съвпадане. Тодоров към този момент е в контакт със софтуерната компания, когато и Митов предлага нея за взаимна работа.

Универсален инструмент за въздушното карго

Идеята на Тодоров и Ваз е да основат платформа, която да служи като повсеместен инструмент, а освен за потребностите на обособена самолетна компания, наземен оператор или локация. Тоест документите за всяка пратка да са качени, обслужвани и забележими на едно място във веригата на доставки. В карго авиацията тази верига е дълга и комплицирана. От едната страна са търговецът, който изпраща стоките, спедиторът, наземният оператор и въздушният транспортьор, а същото се копира и от другата страна в точката на приемане на пратката. Освен това процесът е придружен и от голям брой инспекции, които касаят сигурността, заплащането на мита и други

Целта на Frontline Dynamics е да улесни работата на множеството участници в процеса, като автоматизира огромна част от интервенциите и разреши електронни разплащания сред тях. Клиент се явява наземният оператор, тъй като това е точката, в която се ръководи успеваемостта.

" Целта ни е да има по-голяма бистрота и проследимост от началото до края във всяка точка на обслужване на пратките, тъй че информацията да минава през всеки стадий, без да е нужен преносът на хартиени документи ", изяснява Тодоров. " Наричаме това digital record, т.е. основаване на единица информация, която споделяме във веригата на доставки. Когато стартирахме, непрекъснато повтарях, че това е блокчейн, само че Кевин ме убеди, че не е тъкмо по този начин ", добавя той.

Системата, която Frontline Dynamics създава, ще може да пази информацията за товарителницата (досието на всяка пратка) за дълъг интервал от време. В момента нормативните условия за това са 7 години. Очакванията са, че дигитализацията на процеса ще усъвършенства доста и ръководството на разноските на всички страни в процеса.

Платформата също по този начин ще може да калкулира разноските за обслужването на пратката и да предложи опция за онлайн заплащане. Третата й функционалност ще е на marketplace, който свързва играчите в превоза и логистиката, с цел да оферират своите услуги.

Засега таргет са клиентите от авио карго превоза, само че по-късно системата може да се приспособява и за други типове превоз, тъй като процесите и проблемите са идентични, въпреки документите да са разнообразни.

На този стадий платформата е на равнище MVP – Minimum Viable Product (версия, която разрешава на екипа да събере допустимо най-вече информация от своите консуматори по отношение на по какъв начин те употребяват продукта с допустимо най-малки усилия). " Ние разпространяваме продукта в промишлеността, само че към момента не можем да й го предложим за продажба, тъй като е в развиване. Базирано единствено на концепцията и това, което им представяме като първообраз, към този момент имаме двама клиенти и наподобява, че будим интерес, тъй като още доста евентуални консуматори споделят, че желаят да го употребяват ", споделя Тодоров.

Най-ранните клиенти (early adopters), които ще работят с Frontline Dynamics от началото на септември като сътрудници, които тестват платформата и връщат противоположна връзка за нейното рационализиране, са две компании от американския пазар. Тестването ще се случва в седем летища. Сред локациите са Синсинати, Ню Йорк, Лос Анджелис, Чикаго и Атланта.

Основният доход за компанията ще идва от такси за потребление на платформата от наземните оператори. Изчисленията на този стадий са, че те ще бъдат по 4500 $ на месец на локация. Източник на доход ще са и таксите, които ще заплащат спедиторите, които работят с наземните оператори.
Q&A

Имали ли сте договаряния и с други вложители с изключение на BrightCap Ventures?
Тодор Тодоров: Имахме евентуално заинтригуван вложител, само че това за нас беше доста неприятен опит. Беше американска компания и доста нападателна като държание. Its a rough tough world out there, в който вложителите си имат личен дневен ред и се пробват да те изстискат колкото могат. Идеята обаче е, че не искаш да стискаш един стартъп още в първия месец, когато е роден, тъй като най-после просто ще го убиеш и нищо няма да се случи. Ако започнеш отрицателно, по-добре да спреш там. Радваме се, че работим дружно с BrightCap и че Sciant Labs реши да стане коинвеститор.

Коя е идната огромна цел на компанията?
Кевин Ваз: През септември 2019 година би трябвало да пуснем продукта си и мисля, че до края на годината би трябвало да сме съсредоточени върху стабилизирането му и намирането на още клиенти. Ние би трябвало да изградим нашата потребителска база доста бързо, тъй като на открито е цялостно с огромни компании, които могат да го копират.

Доколко европейският пазар съставлява интерес за вас и планирате да пуснете платформата и тук?
Кевин Ваз: Да, несъмнено. Говорихме с наземния оператор във Франкфурт, който също има интерес. Но това, което научихме, е, че даже процесите да са идентични, играчите са разнообразни. Тоест ще би трябвало да се подготвим в допълнение.

Коя е най-голямата неточност, която сте правили от старта на компанията до в този момент?
Кевин Ваз: Най-голямата ни неточност беше, че се опитвахме да създадем прекалено много в разнообразни направления, само че нашият развоен сътрудник бързо ни оказа помощ да сложим нещата на място, което оценяваме мощно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР