Евгений Пригожин, бивш продавач на хот-дог,превърнал се във военачалник на

...
Евгений Пригожин, бивш продавач на хот-дог,превърнал се във военачалник на
Коментари Харесай

Бъдещето на бизнес империята на Пригожин остава неясно след метежа

Евгений Пригожин, някогашен продавач на хот-дог,превърнал се във пълководец на групировката " Вагнер ", с която през предишния месец провежда къс протест против съветската войска,ръководи икономическите си инициативи чрезогромна мрежа от фиктивни компании и медиатори активността на. Проектите му се простират надалеч оттатък хилядите наемници, които е изпратил в Украйна, Африка и Близкия изток.

Бизнес империята му включва кетъринг, продуциране на екшън филми, произвеждане на бира и водка, рязане на дървен материал, рандеман на диаманти и наемане на хора, които да сеят дезинформация в избори в чужбина, в това число в изборите в Съединени американски щати през 2016 година

Точният мащаб на бизнеса му е мистерия.

Тъй като местонахождението на Пригожин е незнайно, ориста на неговата разрастваща се империя е несигурна. Президентът Владимир Путин съобщи, че Русия е финансирала предприятията на Пригожин, само че не е ясно до каква степен Кремъл има надзор върху бизнес мрежата, която доближава на хиляди километри от Москва, споделят специалисти.

" Тя сигурно няма да наподобява тъкмо по този начин, както до момента, във връзка с това кой я управлява, какъв брой огромен контрол ще има Кремъл и какъв брой дълга е каишката, с която ще разреши на Вагнер да работи ", споделя Катрина Докси, специалист по нерегламентирани войни в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания, основана във Вашингтон изследователска организация.

Поглед към бизнес ползите на Пригожин

От скромното си начало на фен скиор и някогашен пандизчия, Пригожин си проправя път през бурните събития в постсъветска Русия, като поставя основите на своята империя, отваряйки павилиони за хот-дог през 1990 година, а по-късно обезпечава кетъринг за Кремъл - което му печели прозвището " готвачът на Путин ".

През десетилетията той си обезпечава държавни поръчки за милиарди и управлява обстойно портфолио от компании, най-много в Санкт Петербург, втория по величина град в Русия и негов роден град.

Предприятията на Пригожин включват строителство, кетъринг и развлечения. Той е управлявал медийна компания, която е в разпродажба след протеста му, и е бил пионер на ферми за тролове, които са се опитвали да повлияят на американските президентски избори през 2016 година Неговите компании ръководят хотели, заведения за хранене, бизнес центрове и магазин за изискани хранителни артикули на основната пътна артерия в Санкт Петербург.

Не е ясно дали компаниите му са осъществили непрекъснати облаги

Някои от тях са банкрутирали, други са останали на повърхността. През годините Пригожин употребява пари от държавни поръчки, изплатени на някои от фирмите му, с цел да финансира други свои планове, в това число сенчести задания, явно поръчани от Кремъл.

" Всички те са били свързани между тях, в смисъл на общо ръководство и в смисъл на вероятни потоци от средства ", споделя Марат Габидулин, някогашен асистент на Пригожин, който се е борил за групата " Вагнер ", преди да потърси леговище във Франция.

Според съветските държавни медии групата " Вагнер " е получила от съветското държавно управление съвсем 10 милиарда $.Пригожин си е обезпечил контракти на стойност още 10 милиарда $ от Кремъл за своята компания за кетъринг.Миналата седмица автократичният водач на Беларус Александър Лукашенко, който се намеси в протеста, даде сигнал, че най-малко част от бойната мощ на " Вагнер " може да остане непокътната. А в понеделник бе обявено, че Путин се е срещнал с Пригожин единствено пет дни след протеста. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че измежду обсъжданите въпроси са били и " разновидности за по-нататъшна претовареност " на наемническата група.

През юни Пригожин призна, че е употребявал облагите от преференциални държавни контракти, с цел да финансира " Вагнер " в Африка, Сирия и другаде - само че постоянно " с цел да преследва ползите на съветската страна ".

" Всичко това действа като бизнес модел - той употребява държавни запаси за реализиране на разнообразни планове ", сподели Габидулин. " И в границите на това той получава собствен личен бонус ". /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР