Евгений Кънев*Почвата под Путин се свива като шагренова кожа. Активите

...
Евгений Кънев*Почвата под Путин се свива като шагренова кожа. Активите
Коментари Харесай

Активите на Путин за успешна война навлизат във фаза на ускорена амортизация

Евгений Кънев*

Почвата под Путин се свива като шагренова кожа. Активите му за сполучлива война навлизат във фаза на ускорена обезценка.

Какво се случва с тях по методологията за разбор на властнически режими на Стивън Коткин?

1. Репресивен апарат 

В момента това е най-важния останал актив на Путин. Освен персоналната му армия, едни от най-опитните военни елементи на съветската войска охраняват Кремъл. Личните срещи на Путин с негови подчинени са сведени до най-малко за отбягване на изненади. Непроверената информация за неотдавнашен опит за атентат въпреки всичко приключва с това, че персоналната му защита също е напълно сменена. 
Засега към момента все по-масовото неодобрение се държи под надзор. Но то е повода за дребната възможност Путин да прибегне до готовност, която може да изведе нещата отвън надзор - и да покаже неналичието на надзор. А когато това стане ясно - с всеки властнически режим е свършено.

2. Паричен поток 

Петролните и газовите приходи непрекъснато понижават. Дори продажбите в огромни размери, само че и с огромен ценови дисконт на Китай и Индия не може да замести свиването на големия европейски пазар.
А и глобите стартират от ден на ден да хапят, което хем пречи на съветския износ и нови приходи, хем изчерпва валутните запаси за заменяне на изчезналите артикули с импорт най-вече от Китай. С условието да се заплаща в юани, съветската стопанска система изпада във все по-голяма взаимозависимост от Китай. Като прибавим и замразените активи, лимитираната банкова активност и изтикване напълно на съветската стопанска система от развитите пазари, пътят е единствено един - надолу.

3. Пропаганда 

Доскоро към момента крепеше ситуацията, а контролирните медии продаваха мита за СВО. Но неочакваната контраатака смъкна и последните нови облекла на Царя - в този момент царува тотална комплицираност по какъв начин по този начин украинците с изключение на да се пазят, могат и да нападат непобедимата могучая, че и да я гонят. 
Путин се снабди с доста врагове освен измежду съперниците на войната, само че и измежду нейните хард последователи. Започва да мирише на уязвимост на лидера  - а в Кремъл това постоянно значи край.

4. Контрол върху житейските шансове 

Той от дълго време не същестува - всеобщо най-интелигентната част от руснаците търсят избавление в чужбина, а не кариера вкъщи.
Дори тези, които остават - все по-трудно се стимулират да поддържат режима, камо ли да обвързват живота си с него.

5. Международна среда

Русия непрекъснато търпи оскърбление от отношението към нея в интернационалните организации, а в Организация на обединените нации получава поддръжка единствено от режими като Северна Корея, Никарагуа и още 1-2 диктатури.
Дори Китай е безпристрастен.
А персонално Путин изживя най-голямото си оскърбление на преди малко завършилата среща в Самарканд. За разлика от персоналното му посрещане на Кси, за Путин президентът на Узбекистан изпрати своя министър председател. 
Унижението на Путин стана тотално, когато на двустранната среща с него, президентът на Киргизстан закъсня и го остави да чака. Само преди два месеца пък, президентът на Казахстан, седнал до Путин на конгрес в Москва, съобщи, че не признава двете нови републики в Донбас. Явно Централна Азия се ориентира към Китай, а престижът на Русия потъва, дружно с този на Путин.
А военните загуби в Украйна работят като мощен ускорител за ориста на Путин към изхода на историята.

Кога ще стане? 

Всичко зависи от единствения му останал актив - репресивният уред.

*Заглавието на коментара е на Faktor.bg, тектът е оповестен на фейсбук страницата на създателя.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР