Евгени Пригожин, ръководител на руската частна военна компания Вагнер, стана

...
Евгени Пригожин, ръководител на руската частна военна компания Вагнер, стана
Коментари Харесай

„Готвачът на Путин“: Кой е Евгени Пригожин, ръководителят на „Вагнер“

Евгени Пригожин, началник на съветската частна военна компания " Вагнер ", стана прочут, откакто заемаше все по-видима роля във войната в Украйна, където неговите наемници се борят от името на Москва, откакто постоянните войски претърпяха тежки провали и изгубиха територии в унизителни провали.

През април след дълга и кървава борба войските на Вагнер издигнаха съветското знаме в източния украински град Бахмут, постигайки извънредно нужна победа в 15-месечния спор.

Пригожин трансформира този миг на успех във опция единствено няколко дни по-късно да упрекна висшето военно управление на Русия, че е отговорно за неуспехите в Украйна - нещо, което единствено малко на брой определени могат да създадат обществено, без да си навлекат възмездие от Кремъл.

В събота, когато водачът на " Вагнер " съобщи, че неговите бойци са минали от Украйна в съветския граничен град Ростов на Дон, и че ще се бият с всеки, който се опита да ги спре, враждата с министерството на защитата доближи нови висоти.

Ръководителят на " Вагнер " също по този начин сложи под въпрос формалната версия на Кремъл за аргументите за нахлуването на Русия в Украйна.

" Министерството на защитата се пробва да заблуди обществото и президента и да ни опише история за това по какъв начин имало безумна експанзия от страна на Украйна и че те възнамерявали да ни атакуван с цялото НАТО ", сподели Пригожин във видеоклип, оповестен в Телеграм от пресслужбата му в петък.

В изключително телевизионно послание съветският президент Владимир Путин съобщи, че " въоръженият протест " на Вагнер е равностоен на държавна измяна и че всеки, който е вдигнал оръжие против съветските военни, ще бъде осъден.

Провокацията пристигна ден откакто Пригожин упрекна министъра на защитата Сергей Шойгу, че е наредил ракетна офанзива против полевите лагери на Вагнер в Украйна, при която са починали " голям брой " бойци.

Какво е предишното на Пригожин?

62-годишният Пригожин е наказан за обир и нахлуване през 1981 година и е осъден с 12 години затвор. След освобождението си той открива ресторантьорски бизнес в Санкт Петербург през 90-те години на предишния век.

Именно в това си качество той се среща с Путин, който тогава е заместник-кмет на града.

Използва тази връзка, с цел да развие бизнес с кетъринг и да завоюва преференциални контракти с съветското държавно управление, което му печели прозвището " готвачът на Путин ". По-късно той уголемява активността си в други области, в това число медии и печално известната интернет " фабрика за тролове ", която води до обвиняването му в Съединени американски щати за интервенция в президентските избори през 2016 година

През януари Пригожин призна, че е основал, управлявал и финансирал сенчестата компания " Вагнер ".

Той съобщи, че е имал разполагаем 50 000 души " в най-хубавите времена ", като към 35 000 от тях са били непрекъснато на фронтовата линия. Той не споделя дали в този брой са включени и наказаните, само че е известно, че е обикалял съветските затвори, с цел да набира бойци, като им е обещавал опрощение, в случай че устоят половингодишна фронтова работа във " Вагнер ".

Защо Пригожин става прочут?

Белезите на Пригожин, строго обръснатата глава и неравните зъби, изцапани с тютюн, са станали необятно разпознаваеми, както и речникът му, изпълнен с хули.

Проучванията сочат, че той се е трансформирал в петата най-разпознаваема фигура след Путин, министър-председателя Михаил Мишустин, външния министър Сергей Лавров и министъра на защитата Сергей Шойгу.

Той си е извоювал политическа ниша измежду консервативните руснаци, които почитат руския водач Йосиф Сталин и желаят да завоюват войната в Украйна, без значение от всичко.

" Другарят Сталин е бил безусловно прав ", съобщи Пригожин през май, като посочи смъртното наказване за военнослужещи и длъжностни лица, които " не съумеят " да поддържат отслабващите военни старания.

Такъв закон би бил сходен на политиката на Сталин по време на Втората международна война.

Пригожин съобщи също по този начин, че откакто е изгубил десетки хиляди наемници в Източна Украйна, неговата Група " Вагнер " ще би трябвало да набере още хора и " да се трансформира в войска с идеология ".

За някои външни наблюдаващи трансформацията на Пригожин може да е част от проекта на Кремъл за прекачване на властта при положение на срив, сходен на " Смутните времена " сред гибелта на цар Иван Грозни и възцаряването на династията Романови преди четири века.

Какво съставлява групата " Вагнер "?

Компанията на Пригожин е наречена " Вагнер " по прякора на първия ѝ началник Дмитрий Уткин, пенсиониран подполковник от специфичните сили на съветската войска. Скоро тя си печели репутацията на брутална и безмилостна компания.

За първи път " Вагнер " е видян в деяние в Източна Украйна скоро след експлоадирането на сепаратисткия спор там през април 2014 година, в седмиците след анексирането от Русия на украинския полуостров Крим.

Подкрепяйки сепаратисткото въстание в Донбас, източното индустриално сърце на Украйна, Русия отхвърля да е изпратила там свои оръжия и войски, макар многочислените доказателства за противоположното. Ангажирането на частни реализатори в сраженията разреши на Москва да резервира известна степен на отричаемост.

Служители на " Вагнер " бяха изпратени и в Сирия, където Русия поддържа държавното управление на президента Башар Асад във войната. В Либия те се сражаваха дружно със силите на отцепническия пълководец Халифа Хафтар. Смята се, че групата работи и в Централноафриканската република и Мали.

Съобщава се, че Пригожин е употребявал разполагането на " Вагнер " в Сирия и африканските страни, с цел да си обезпечи преференциални контракти за рандеман на потребни изкопаеми. Заместник-държавният секретар на Съединени американски щати Виктория Нюланд съобщи през януари, че компанията е употребила достъпа си до злато и други запаси в Африка, с цел да финансира интервенции в Украйна.

Някои съветски медии твърдяха, че Вагнер е забъркан в убийствата през 2018 година на трима съветски публицисти в Централноафриканската република, които са разследвали активността на групата. Убийствата остават неразкрити.

Защо Вагнер е упрекван в нарушавания на правата на индивида?
Западни страни и специалисти на Организацията на обединените народи упрекват наемниците на Вагнер в нарушавания на правата на индивида в цяла Африка, в това число в Централноафриканската република, Либия и Мали.

През 2021 година Европейският съюз упрекна групата в " съществени нарушавания на правата на индивида, в това число изтезания и извънсъдебни, бързи или случайни изтезания и убийства ", както и в осъществяването на " дестабилизиращи действия " в Централноафриканската република, Либия, Сирия и Украйна.

Появиха се няколко видеоклипа, за които се твърди, че демонстрират някои от дейностите, съдействали за страховитата известност на " Вагнер ".

В онлайн видеозапис от 2017 година се вижда по какъв начин група въоръжени хора, за които се твърди, че са реализатори на Вагнер, изтезават сириец и го пребиват до гибел с ковашки чук, след което осакатяват и изгарят тялото му. Руските управляващи подцениха настояванията на медиите и правозащитниците да проведат следствие.

През 2022 година друго видео демонстрира някогашен наеменик на Вагнер, пребит до гибел с ковашки чук, откакто сякаш е избягал на украинска страна и е бил депортиран. Въпреки публичното отвращение и настояванията за следствие, Кремъл си затвори очите.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР