Евгени Петров – Гендо, vеvesti.bgАко има политическо състезание у нас

...
Евгени Петров – Гендо, vеvesti.bgАко има политическо състезание у нас
Коментари Харесай

Изявлението на Радев – нескопосан опит да се нареди до Борисов в новините

Евгени Петров – Гендо, vеvesti.bg

Ако има политическо съревнование у нас по нищонеказване, изказването на президента Румен Радев от през днешния ден, петък, сигурно ще бъде измежду номинираните.

Не зная по какъв начин от тези безконечни брифинги на ген. Мутафчийски не му излязоха мазоли на езика, нито пък за какво беше това показване на отчета на медицинския съвет през днешния ден, само че по-подробни, всекидневни и ненапълно към този момент непотребни обществени изяви на всички, свързани с битката срещу ковид, почтено казано не помня. А аз помня много и от доста време.

Забележете – единствено през днешния ден и единствено до обяд имаше брифинг на НОЩ, след това Борисов с медицинския съвет и в 12 часа – изказване на президента. А съвещанието на Народното събрание е от 14 часа и ще има още директни включвания.

Всеки ден има подробна информация за новозаразени, излекувани, умряли /уви/, разбивка по лечебни заведения и области, по възраст и пол и така нататък, и така нататък

Вече знаем и по какъв брой безработни се записват дневно с демографски прорез, по кое време е бил пикът, какви ограничения се вземат, какъв брой компании от какви облекчения се употребяват. Имаме проучвания на БСК, на Маркет линкс, на Галъп. Заливат ни отзиви за резултата от ограниченията както на работодатели, по този начин и на синдикати, както на стопански анализатори, по този начин и на елементарни жители.

И внезапно президентът декларира, че държавното управление дължи на обществото безапелационна информация за резултата от изключителното състояние. Ефектът в стопанската система занапред ще се регистрира, медицинският резултат се рапортува всеки ден. Може би брифингите, излъчени непосредствено, би трябвало да станат още повече – по 4 или 5 на ден?

От тези обществени изяви в границите на часове на премиера и президента, Радев несъмнено губи и някой би трябвало да му го каже.

Чисто журналистически от брифинга на Борисов могат да се извадят най-малко 2-3 вести, до момента в който при Радев можете единствено да си смучете пръстите.

На брифингите в Министерски съвет има въпроси, в президентството – единствено изказвания. По-скоро констатации на общоизвестни обстоятелства, изказани обществено от президента.

Искате образци? Ето ви единствено „ парче “ от изказването на Радев:

„ Управленските решения следва да се вземат въз основата на достоверни и всеобхватни данни “. /Нима не се вземат по този начин и кои данни не са достоверни и всеобхватни/?

„ Извънредните ограничавания забавят растежа на заболеваемостта, само че доведоха до социална парализа и отключиха невиждана обществена и икономическа рецесия “./Обратното ли е за предпочитане – повече болни и по-малка икономическа рецесия?!/

„ Безработицата пораства с часове, хиляди предприятия стопират работа “./Нееднократно повтаряно с съответни данни и всички го знаят, и по този начин е в цяла Европа и в САЩ/.

„ Много българи незабавно се нуждаят от помощ. Бизнесът и свободните специалности също чакат безапелационни ограничения. Мизерията не е избавление от вируса “. /Е, то и благосъстоянието в надалеч по-развити страни в Европа не е избавление от вируса, напротив…/

И по този начин нататък и по този начин нататък до края на изказването.

Но виж – въпросът, който през вчерашния ден се дискутираше най-вече в обществото – за заледяване на депутатските заплати и за намаляването на дотацията – беше ловко подминат. Може би тъй като в Българска социалистическа партия гузно си мълчат по тематиката, до момента в който ГЕРБ към този момент си подари по 1/3 от заплатата, предложиха заплатите да се замразят на равнището от края на предходната година и без дотация до края на изключителното състояние, а кабинетът ще заделя половината от възнагражденията си?

Като чувам изказванията на депутати от разнообразни парламентарни групи – още веднъж позициите на Радев и на Българска социалистическа партия ще останат в изолираност, както нееднократно към този момент се е случвало.

Не знам кой е внушил на президента, че главното му конституционно обвързване е да раздава общи препоръки със самочувствието на истина от последна инстанция. Но не ме напуща чувството, че Радев обезверено се пробва да се впише в общия поток от информация за изяви на държавното управление и персонално на Борисов, които му носят съществени дивиденти, въпреки и ситуационни от позиция на социологията.

Държавата може да не се ръководи като компания, макар че е противоречиво и от време на време се ръководи тъкмо по този начин, само че сигурно не се ръководи като армейско поделение.

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на изключително състояние, целящ ограничението на разпространяването на коронавирусна зараза и болестта, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на опазването на здравето са въведени редица ограничаващи ограничения в обществения и икономическия живот. Стриктното съблюдаване на напътствията на специалистите и Националния спешен щаб ще предотврати разрастването на епидемията. 
Пазете себе си и се грижете за околните си!

Спазвайте хигиеничните наставления и помнете:
- избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица;
- избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенични правила във връзка с хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения

Останете си вкъщи!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР