Евентуалното посещение на президента на Украйна Володимир Зеленски у нас

...
Евентуалното посещение на президента на Украйна Володимир Зеленски у нас
Коментари Харесай

Потенциалното посещение на Зеленски у нас раздели партиите в парламента

Евентуалното посещаване на президента на Украйна Володимир Зеленски у нас и проектодекларацията за приемането на Украйна в НАТО разделиха Народното събрание. Според управническото болшинство, аудиенция на Зеленски би била явен знак за демократичната общественост в България. Българска социалистическа партия обявиха, че ще повторят пред него позицията си срещу приемането на Украйна в НАТО и желаеха оставката на военния министър Тодор Тагарев, поради изявленията му за конвенцията от Монтрьо.

Посещение на Володимир Зеленски у нас e самопризнание за това, което България прави през последните месеци, съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

" Президентът Зеленски е един от хората, които сега дефинират международната политика, водейки война с агресора Русия. Подобно посещаване би било доста добър знак за демократичната общественост в България, за препотвърждаване на евроатлантическите ни цели, самопризнание за всичко, което България прави в последните месеци. Така че, в случай че има такава аудиенция, ще се забележим с него ", сподели той.

Според него, Господ и природата са помогнали да няма екологични провали поради взривяването на язовирната стена на “Нова Каховка ”.

" Но това, което излезе от диалозите му с президента Зеленски за проблемите с АЕЦ " Запорожие ", Вие помните, че от първия ден на войната аз единствено това Ви споделях, че ме тормози. Това е най-голямата нуклеарна мощ, най-голямата нуклеарна бомба в Европа. Световната общественост би трябвало да подсигурява, че тази най-голяма нуклеарна централа няма да се трансформира в нуклеарна бомба ", добави Борисов.

Според ПП-ДБ, България е изразявала и би трябвало да продължи да показва цялостна поддръжка за Украйна.

" Няма потребност президентът Зеленски да идва в България, с цел да може да чуе това, което за България е значимо да изрази като позиция. Позиция, която ние, като ПП-ДБ, като кабинета Петков, и в този момент като коалиция, ръководеща в кабинета Денков, сме го изразявали неведнъж. Пълна поддръжка за Украйна, за възобновяване на цялата й територия след експанзията на Русия. Пълна поддръжка, както икономическа, по този начин и военно-техническа и политическа ", съобщи Даниел Лорер, ПП-ДБ.

Движение за права и свободи и " ИТН " остават в незнание дали Зеленски ще идва у нас, само че биха го приветствали.

" Нека да забележим ще я има ли тази аудиенция, и тогава ще я разясняваме. Мисля, че каквото имаме да кажем, ние сме го изразили с нашата декларация, че изцяло ги поддържаме ", заяви депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

" След като са го поканили, да заповяда. Ние сме развита европейска страна. Украйна е част от Европа. Това, което им се случва сега е извънредно. Не знам с каква цел е съответната му аудиенция, може би да изразим още веднъж съпричастността си към Украйна. Ако е това, да заповяда ", сподели Станислав Балабанов, " ИТН ".

Ако Зеленски пристигна в Парламента, от Българска социалистическа партия той ще чуе още веднъж позицията им: срещу приемането на Украйна в НАТО.

" Той ще чуе още веднъж намерено, поредно и кардинално позицията на Българска социалистическа партия, и за какво сме срещу изнасянето на оръжие и решението в този момент във Вилнюс за влизането на Украйна в НАТО ", разгласи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

" Сериозните, огромните държави-членки показват разерви, това са Съединени американски щати, Германия, Франция, Унгария, в това число има изявление на президента Байдън, на господин Столтенберг, че би трябвало на този стадий да се въздържат от позиция за приемане на Украйна в НАТО, и че това би изправило целия Алинас против Русия във война, това значи международна война ", добави тя.

Нинова изиска и оставката на военния министър Тодор Тагарев, поради думите му от понеделник, че " без значение от рестриктивните мерки на Конвенцията от Монтрьо, България би трябвало да обезпечи опция на съдружниците да ни оказват помощ с разследващи средства и средства за кинетично влияние в Черно море ".

" Ние желаеме незабавна оставката на министър Тагарев. Той към този момент е нездравословен за България. Действията и думите му са рискови за националната сигурност, за сигурността на българските жители, за мира и за неутралитета на България, за който ние претендираме ", съобщи тя.

Тагарев беше нападнат и от " Възраждане ", съгласно които той е декларирал, че би трябвало да уплътним съюзническия Военноморски сили в Черно море с възможна база на Съединени американски щати, което нарушава Конвенцията от Монтрьо.

" Искаме да се обърнем към хората, които сега ръководят страната и да ги предупредим да не си играят с огъня, тъй като това в действителност е игра с огъня. Това ескалира напрежението в Черно море и това може да докара до доста сериозен боен спор ", сподели водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов.

Военният министър Тодор Тагарев отговори сбито, че не е обезпокоен от желаната му оставка.

" Само мога да кажа, че не съм обезпокоен по никакъв метод от това че водач на опозиционна партия, която е решила да се нарежда като опозиционна, в това число по въпросите за помощта към Украйна, не ме тормози по никакъв метод и няма да смени моето държание. Предполагам и държанието на кабинета ", разяснява Тагарев.

" Конвенцията от Монтрьо е доста значим интернационален документ и всичко, което ние обсъждаме и приказваме, е в прецизно сходство с този интернационален документ. Просто някой е решил да интерпретира думите ми по метод, който му изнася политически за пропагандни цели ", добави военният министър.

По отношение на АЕЦ " Запорожие " Тагарев съобщи още, че се надява съветската страна, защото няма кой различен да го направи, да се въздържа от актове, сходни на взривяването на язовирната стена на Нова Каховка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР