Евентуалната такса от 500 лв. за първа регистрация на кола,

...
Евентуалната такса от 500 лв. за първа регистрация на кола,
Коментари Харесай

Юлиян Попов за старите коли: Едва ли стойността им е по-висока от 300 лв

Евентуалната такса от 500 лева за първа регистрация на кола, импортирана у нас на остаряло, ще затрудни напълно леко този пазар и търговците, само че е ефикасен метод да не сме на едно от първите места в Европейски Съюз по импорт на остарели и замърсяващи коли. Това разяснява във вторник министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

За таксата заяви оня ден транспортният министър Георги Гвоздейков. Идеята е парите да се събират във фонд, от който да се дават бонуси за покупка на електроколи.

Всяка година у нас се внасят по към 350 хиляди използвани коли и сумата, която би се събирала в подобен фонд, е от порядъка на 175 млн. лева на година.

Според Попов занапред ще се разисква дали налагането на такава такса не нарушава някой европейски правилник. “В Албания напряко не разрешиха вноса на използвани коли, само че тя не е член на Европейски Съюз и не би трябвало да се преценява ”, сподели той.

Според Попов преобладаващата част от внасяните у нас остарели коли са в действителност боклук за преработване в страната на генезис.

“Едва ли цената им е по-висока от 300 лева Но вносителят вкарва такава “кола ” в гараж, поставя ѝ три болта и я продава за 1300 лева ”, счита той.

Попов напомни, че всички хрумвания до момента у нас за ограничение на вноса на замърсяващи остарели коли са срещали политически отпор основно от съображения за ниската покупателна дарба на популацията. Затова евентуално и въвеждането на таксата няма да бъде елементарно.

Колкото до икономическите тласъци за покупка на електрически автомобили, той счита, че с течение на времето ще има все по-малка потребност от тях, защото тече развой по равнене на цените сред електрическите и моторите с вътрешно горене.

България е кандидатствала да бъде хазаин на идната конференция на върха по въпросите на климата през 2024 година, само че Русия и Беларус са блокирали вземането на такова решение, заяви още екоминистърът. “Причината обаче няма нищо общо с това, че сме “неприятелска страна ” съгласно тяхната терминология. По-скоро и двете страни демонстрират в последно време голям интерес към опциите за вложения в противодействието на климатичните промени в международен мащаб, които се правят оценка на към 3-4 трилиона $, сподели министърът.

Намерението на страната ни е било да предложи провеждането на другите страни на конференцията - договаряния, държавни срещи, изложения и презентации, да бъдат в разнообразни страни от нашия район, защото сега събитието е голямо по мащаби. На идната през декември конференция в Дубай да вземем за пример са регистрирани 150 хиляди участници, до момента в който преди 27 години на първата в Копенхаген са били едвам 30 хиляди.

Това ще е първото присъединяване на България на конференцията, на която ще отидат президентът Румен Радев, министър председателят Николай Денков, министри, ръководители на ведомства и доста родни компании или такива, които имат огромни вложения тук.

“Смятам, че имаме какво да покажем на света - да вземем за пример на никое място в Европа няма цялостен промишлен комплекс, в който компаниите са приели да се движат бързо към въглеродна индиферентност. Такъв клъстер у нас се е образувал във Варна, където “Девня цимент ”, “Агрополихим ” и “Солвей Соди ” понижават скоростно въглеродните излъчвания. В Европейски Съюз има по-скоро образци за обособени компании ”, акцентира Попов.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР