Евакуациите нарастват до 12 000, тъй като горските пожари разкъсват Тенерифе

...
Над 12 000 души бяха принудени да напуснат домовете си
Коментари Харесай

Над 12 000 души бяха принудени да напуснат домовете си в Тенерифе, след като горски пожари обхванаха испанския Канарски остров.

Полицейските данни показват, че броят на евакуираните е нараснал от 4500, отчетени в петък. Около 11 града са засегнати от пожарите, но туристическите райони са пощадени.

Въпреки че първоначално се очакваше влошаване на метеорологичните условия, което би „усложнило противопожарните операции“, през нощта в неделя, нощта беше „тиха, с по-благоприятни метеорологични условия от очакваното“, каза местното правителство.

Подобрените условия доведоха до връщане на „известна нормалност“ в противопожарните операции, казаха пожарникарите на Тенерифе в X, известен преди като Twitter.

В момента пожарът обхваща площ от приблизително 8400 хектара (около 20757 акра), според местните власти.

Пожарникарите на Тенерифе нарекоха спешните операции "най-голямото разполагане в историята". Те се подпомагат от службите за спешна помощ на континента и испанската армия.

 На хоризонта се виждат факли, докато огънят напредва през гората към град Ла Лагуна и летище Лос Родеос. class= На хоризонта се виждат факли, докато огънят напредва през гората към град Ла Лагуна и летище Лос Родеос. Артуро Родригес/AP  Двама души, евакуирани от пожара, прегръщат кучето си в събота в Ла Оротава. class= Двама души, евакуирани от пожара, прегръщат кучето си в събота в Ла Оротава. Europa Press News/Getty Images

„Това е може би най-сложният пожар, който сме имали на Канарските острови през последните 40 години“, каза лидерът на региона Фернандо Клавихо пред журналисти на пресконференция в четвъртък.

Тенерифе беше особено горещ миналия уикенд и през първата част на тази седмица с температури, вариращи до средата на 30 градуса по Целзий, което е над средното за това време на годината.

Тази година горски пожари бушуваха в много части на света, включително Северна Африка, Хавай, Канада и Европа.

Екстремните горещини също нарастват отново в Европа.

Във Франция националната метеорологична агенция предупреди, че следващата седмица ще бъде най-горещият период от лятото тази година, като в 49 региона е издадено предупреждение за горещи вълни с оранжево ниво.

В неделя Météo France каза, че е рядкост гореща вълна с „такава интензивност“ да настъпи толкова късно през лятото.

Температурите в Европа започнаха да се повишават на Иберийския полуостров този уикенд, разпространявайки се в Централна Европа през по-голямата част от следващата седмица, според екипа за времето на CNN.

Далал Мауад и Ниам Кенеди от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР