„Еуфорията, която съпътстваше непредвидените ранни успехи на Украйна срещу непохватните

...
„Еуфорията, която съпътстваше непредвидените ранни успехи на Украйна срещу непохватните
Коментари Харесай

The Washington Post: Надеждите, че Украйна ще обърне войната се изпаряват

„ Еуфорията, която съпътстваше непредвидените ранни триумфи на Украйна против непохватните съветски войски се изпарява, откакто Москва приспособява тактиката си, възвърне темпото си и се възползва от превъзходящата си огнева мощност против доста неравностойните в това отношение украински сили “, написа авторитетното американско издание The Washington Post в просторен материал за войната в Украйна, показан от Агенция " Фокус ".

Вестникът отбелязва, че новообещаните западни оръжейни системи идват, само че прекомерно постепенно и в незадоволителни количества, с цел да предотвратят възходящите, само че неумолими съветски триумфи в Донбас, който в този момент е в центъра на борбата за Украйна.

Украинците към момента отвръщат на удара, само че им привършват боеприпасите и търпят жертви с доста по-високи темпове, в сравнение с в началните стадии на войната. Около 200 украински бойци в този момент биват убивани всеки ден, по отношение на 100 в края на предишния месец, съобщи пред „ Би Би Си “ в петък асистент на президента Володимир Зеленски, което значи, че до 1000 украинци биват извеждани от борбата всеки ден, в това число тези, които са ранени.

Руснаците към момента вършат неточности и също по този начин губят хора и съоръжение, въпреки и с по-малки темпове, в сравнение с през първите месеци на спора. Като знак, че страдат от дефицит на съоръжение, те бяха видени на видеоклипове, оповестени в обществените медии, по какъв начин изваждат стотици консервирани танкове Т-62 от руската епоха от склад, с цел да ги изпратят в Украйна.

Но цялостната траектория на войната без подозрение се отклони от един от ненадейно мрачните съветски провали и се наклони в интерес на Русия като явно по-голямата мощ, установяват от редакцията на изданието.

Надеждите на Киев и Вашингтон, че новите доставки на западни оръжия ще разрешат на Украйна да си върне самодейността и вероятно да си върне почти 20 % от украинската територия, завзета от Русия след нейната инвазия на 24 февруари, стартират да наподобяват преждевременни, споделя пред WP Александър В. Данилюк, консултант на украинското държавно управление по въпросите на защитата и разузнаването

„ Стратегиите и тактиката на руснаците сега са изцяло разнообразни. Те са доста по-успешни “, сподели той. „ Те имат повече запаси от нас и не бързат “.

„ В момента има доста по-малко място за оптимизъм “, добави той.

Както отбелязва изданието, в този момент Украйна съвсем изцяло е изчерпала боеприпасите за оръжейните системи от руската ера, които са били основата на нейния боеприпас, а източноевропейските страни, които поддържат същите системи, са изчерпали остатъците си, които могат да дарят, разкрива още Данилюк. Украйна незабавно би трябвало да премине към по-дълекобойни и по-съвременни западни системи, само че те са били въведени едвам неотдавна и в незадоволителни количества, с цел да подхождат на голямата огнева мощност на Русия, сподели той.

Русия изстрелва до 50 000 артилерийски изстрела дневно по украински позиции, а украинците могат да отвърнат единствено с към 5 000 до 6 000 изстрела дневно. Съединените щати са се заели да доставят 220 000 снаряда - задоволително, с цел да подхождат на съветската огнева мощност за към четири дни.

Пентагонът заяви, че по-голямата част от американските гаубици M777, за които чиновници твърдяха, че ще разрешат на Украйна да изравни съветската огнева мощност, в този момент се употребяват на бойното поле. Но руснаците не престават да напредват, написа изданието.

Четири от по-съвременните и далекобойни реактивни системи за залпов огън (РСЗО) HIMARS, които украинците от дълго време бяха поискали от Съединените щати, са на път, дружно с три сходни системи, обещани от Англия. Но украинците първо ще би трябвало да бъдат подготвени по какъв начин да ги употребяват и те към момента са на седмици разстояние от достигането на бойното поле, споделят представители на Съединени американски щати. Пентагонът загатна, че повече системи ще бъдат предоставени, откакто украинците покажат, че могат да ги употребяват.

Но руснаците започнаха войната с към 900 свои сходни системи и макар че украинците настояват, че са унищожили стотици, руснаците към момента имат стотици, сподели Данилюк.

Междувременно руснаците са приспособили тактиката си по способи, които им разрешават да се възползват изцяло от огневата си мощност, като остават на разстояние от украинските позиции, бомбардират ги безмилостно, след което завладяват територията, когато украинците са принудени да правят отстъпка, изясняват от WP.

Руснаците също се оправят по-добре с комбинирането на въоръженията си, с потреблението на близка въздушна поддръжка и разполагането на десантни елементи, показва Роб Лий, някогашен морски пехотинец на Съединени американски щати, който в този момент е в Института за проучване на външната политика.

Руските управляващи настояват, че напредват по-бавно, в сравнение с по време на първичната инвазия, с цел да избегнат цивилни жертви. Вместо това обаче, тактиката оказва помощ за понижаване на съветските жертви, като в същото време нанася тежки загуби на цивилните, които живеят в градовете и селата, които са обект на нахлуване, споделят анализатори.

Украинците към момента се бият добре и могат да причинят тактическа болежка на руснаците, когато се показа опция, сподели Дмитрий Алперович от Silverado Consultancy, визирайки пагубния опит на Русия в края на предишния месец да пресече река Северски Донец; стотици руснаци бяха убити и десетки военни транспортни средства унищожени. Украинците също нанасят сполучливи удари с дронове против съветски позиции и колони за доставки, прибавя той.

Русия не разгласява данни за жертвите от март. „ Но когато погледнете какво се случва, бих бил шокиран, в случай че руснаците търпят жертви някъде покрай това, което оповестяват украинците сега “, счита Алперович.

Живата мощ е по-малък проблем за украинците, в сравнение с дефицитът на муниции и съоръжение, продължава Данилюк, който дефинира броя на мъжете, които са се записали за евентуална борба, на 6 милиона. Но Украйна няма съоръжение, в това число защитно съоръжение и оръдия, както и артилерийски системи, с цел да изведе всички искащи да се включат непринудено на фронта. „ Ще ги изпратим на гибел без съоръжение “, предизвестява той.

Според изданието, руснаците също се сблъскват с дефицит на жива мощ след тежките загуби, които са претърпели в първите дни на войната. Западните публични представители дефинират броя на съветските смъртни случаи на 15 000 до 20 000 до момента, като към една трета от първичните сили за навлизане са станали негодни за пердах заради пострадвания, залавяне и загуби на съоръжение след бедствията през първите два месеца.

Но Русия е възстановила силите си в по-голяма степен от предстоящото от доста военни анализатори, като е нараснала изчерпаната си войска с 40 000 до 50 000 души през последните два месеца, като е нараснала възрастта на аварийните сили, разположила е нови сили и е обновила елементи които са били унищожени, споделя Данилюк.

Засега река Северски Донец стои на пътя на нови обилни съветски достижения. Западни представители споделят, че чакат съветските войски скоро да обезпечат цялостен надзор над град Севередонецк и по-късно евентуално ще насочат вниманието си към град Лисичанск, на отсрещния бряг на реката, което ще им обезпечи цялостен надзор над района на Луганск. След това може да се чака да се насочат към по-големия Донецки район, който Русия управлява отчасти от 2014 година

Както написа WP, Лисичанск ще бъде по-трудно предизвикателство, защото украинците управляват стратегическите възвишения, а силата на артилерията на руснаците е по-малко преимущество в близкия градски пердах, предвижда Конрад Музика, шеф на основаната във Варшава консултантска работа за защита Rochan Consulting. Русия може да се затрудни да поддържа последните си темпове за доста дълго време, поради загубите, които е претърпяла до момента, споделя той. Но, по думите му, в случай че руснаците съумеят да пробият реката, те могат да стартират да напредват бързо.

„ Украинската защита е разчетена на река Северски Донец. Ако Русия сполучливо пресече реката, моята паника е, че руснаците ще влязат в Донецк с цялостната си мощ и тогава украинците може да бъдат пометени “, притеснява се той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР