ЕЦБ очаква спасителния фонд на ЕС да съдържа повече грантове,

...
ЕЦБ очаква спасителния фонд на ЕС да съдържа повече грантове,
Коментари Харесай

ЕЦБ очаква повече грантове, отколкото кредити за спасяването на ЕС

ЕЦБ чака избавителния фонд на Европейски Съюз да съдържа повече грантове, а не заеми, съобщи президентът на европейския регулатор Кристин Лагард в четвъртък. Предстои водачите на 27-те страни от Европейски Съюз да се срещнат в петък, с цел да се опитат да преодолеят разликите си по отношение на това по какъв начин ще действа фондът за възобновяване в размер на 750 милиарда евро.

По-богатите северни страни от Европейски Съюз избират фондът да отпуска заеми, а не безплатни средства на своите южни сътрудници, които бяха наранени по-силно от пандемията и приканват за стопански промени като предпоставки за достъп до парите.

"Нашето съмнение е, че фондът за възобновяване ще се появи и ще бъде мощна комбинация от безплатни средства и заеми. Но по огромната част ще са безплатни средства ", съобщи Кристин Лагард.

Лагард добави, че сигурно има доста мощни упования, свързани с превъзмогването на вредите от пандемията от ковид, които понесоха някои стопански браншове, а и цели страни.

Според нея обаче "амбициозната и координирана фискална политика остава от основно значение ". Фискалните ограничения, ориентирани към противопоставяне на коронавирусната икономическа рецесия, би трябвало да бъдат "временни и целенасочени " за подкрепяне на служащи, бизнес и страни, означи тя на конференцията.

Позицията на България, изразена от държавното управление, е, че фондът за възобновяване е обективен и задоволителен. При сегашните параметри София разчита да получи до 12 милиарда евро в допълнение от Европа към парите, с които ще разполага от европейския бюджет.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР