Eton College може да се похвали, че за своето 583-годишно

...
Eton College може да се похвали, че за своето 583-годишно
Коментари Харесай

Трябва ли да изпратите децата си в частно училище

Eton College може да се похвали, че за своето 583-годишно битие е обучил повече от една трета от 57-те министър-председатели на Англия. По-малко впечатляващ е фактът, че броят на неговите възпитаници, които си печелят място в университетите Oxford и Cambridge, е намалял с над 50% сред 2014 година и образователната 2021-2022 година Някои родители избират частни учебни заведения с вярата, че децата им ще получават повече внимание и по-малко тормоз. Други свързват тези институции с по-добро обучение, по-високи оценки и място в влиятелен университет. Но възходящите разноски и изменящите се политики за банкет в университетите разпалват полемика за това дали учебните заведения с гербове и каменни зидове в действителност си костват.

В доста богати страни обичайното частно обучение запада. В 30-те членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, клуб на най-вече богати страни, делът на децата в учебни заведения, в които под половината от финансирането е от държавното управление, е понижен от към 8% през 2000 година до към 5% през 2018 година Частните учебни заведения във Англия и Съединени американски щати се оправят по-добре, а дебатът за тях остава изключително политизиран и в двете страни.

Последните данни демонстрират, че за множеството деца в частни учебни заведения във Англия, както и за тези в Америка преимуществата на скъпото обучение остават солидни. Ползите евентуално са по-големи в Съединени американски щати, в сравнение с във Англия, най-малко за учениците в най-луксозните класни стаи. Делът на техните ученици, които към момента получават достъп до най-хубавите университети, би провокирал възторг в кралството. Това може да изненада всеки, който счита, че американското общество не е толкоз захласнато от класовото разделяне, колкото английското.
Реклама Разходи и изгоди
Частните учебни заведения във Англия образоват към 6.5% от децата, почти колкото и през 60-те години (хокейните стикове и оризовият пудинг остават привлекателни през времето). Американските образоват към 9% от децата, като този дял се резервира в продължение на десетилетие до настъпването на коронавирус пандемията. В Америка към 75% от частните възпитаници посещават институции с религиозна принадлежност (голяма част от които работят с такси, които са равни или по-ниски от финансирането на възпитаник в държавните училища). Но тук също има извънредна подгрупа учебни заведения, постоянно наричани " самостоятелни ", които най-вече наподобяват платените във Англия. В тях се образоват под 2% от американските младежи.

Разходите във Англия са измежду най-високите в света. Едно семейство там би трябвало да чака, че да посещава детето им частно на ден учебно заведение ще им коства над 16 хиляди паунда (20 хиляди долара) на година. Сумата е повишена трикратно от 80-те години и съставлява към половината от прихода на междинното домакинство във Англия, до момента в който преди е била една пета. Таксите в Америка приблизително са по-ниски, само че и те са скочили с 60% през първото десетилетие на този век съгласно най-новите надеждни държавни данни. Най-снобските учебни заведения желаят от родителите приблизително 28 хиляди $ за възпитаник на година.

Измерването на изгодите, произлизащи от тези разноски, има значение както за критиците на частното обучение, които упрекват първокласните учебни заведения, че възпроизвеждат елитите, по този начин и за тези, които заплащат. На пръв взор изгодите са ясни: из целия богат свят частните възпитаници се оправят по-добре на изпитите, посещават по-добри университети и най-после получават по-добре платени работни места. Но част от този триумф се дължи на удобни фактори отвън класната стая, като да вземем за пример съществуването на богати, насърчаващи или интелигентни родители. За да бъде разбрано преимуществото, което частното обучение дава, орисите на частните възпитаници би трябвало да се сравнят с тези на сходни техни връстници в държавни учебни заведения. Добро изследване по въпроса е най-лесно да се откри във Англия.
Да извадим сметалото
До навършване на 25-годишна възраст британците, получили частно обучение, печелят 17% повече от други чиновници от сходен обществен генезис съгласно изследване от 2015 година Към 42-годишна възраст разликата в заплащането се усилва съгласно предходни проучвания до към 21% при дамите и 35% при мъжете. Донякъде това е по този начин, тъй като хората с частно обучение по-често навлизат в специалности с високи приходи, като да вземем за пример финанси. Алумни мрежите несъмнено оказват помощ, само че натискът измежду връстниците и упованията на родителите евентуално също играят огромна роля.
Реклама
По-съществена причина за по-високите приходи е, че частните възпитаници получават повече и по-добри университетски квалификации от останалите. Те изкарват " умерено " по-високи резултати на проби в съпоставяне със съпоставими деца, които се образоват в държавни учебни заведения, счита Франсис Грийн от University College London. С всяка спомагателна година, прекарана в частно учебно заведение, това преимущество се натрупва. Проучване открива, че преднината, която имат, когато навършат 18 години, е почти еквивалентна на прекосяване от степен AAB към AAA (по трите предмета, по които завършващите учебно заведение в Англия нормално поставят национални стандартизирани изпити).

Критичният миг е, че даже умерено повишаване на резултатите може да има огромен резултат върху размера на спомагателните приходи. По-добрите оценки могат да обезпечат на ученика място в по-престижен университет в съпоставяне със случая без тях или въобще място в университет. През 2021 година повече от половината възпитаници с частно обучение, които са почнали следване във Англия, са посещавали един от 24-те университета от Russell Group (клуб, в който влизат множеството от най-хубавите университети). Тези възпитаници по-често през последните си години в учебно заведение учи сложни, обичайни предмети, каквито доста взискателни университети интензивно търсят измежду кандидатурите. Освен това те получават повече спомагателна подготовка за изявленията и проби за банкет.
Към идващото равнище
Частните възпитаници към този момент не печелят толкоз несъразмерни дялове от местата в най-хубавите университети, колкото преди. Те съставляват към 18% от всички възпитаници на възраст 16 - 19 години в Англия и към 25% от тези с най-хубавите оценки на зрелостните изпити. Миналата година 20% от новите студенти в университетите от Russell Group са пристигнали от частни учебни заведения.

През 2016 година към 6% от всички частни възпитаници, които са почнали следване във Англия, са си спечелили места в университетите Oxford или Cambridge; от този момент този дял е понижен до към 4% (за тези от държавните учебни заведения е към 2%). Миналата година частните възпитаници са били 32% и 27% от новите английски студенти в двата университета, което е спад спрямо 43% и 39% преди десетилетие. Тази смяна раздруса шепата елитни частни учебни заведения, които в миналото изпращаха доста възпитаници в двата университета.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР