Ръкописни текстове и бебешки гранд: Ценените артикули на Фреди Меркюри, продадени на търг

...
Ето пет лота, които се откроиха при разпродажбата на Sotheby's
Коментари Харесай

Ето пет лота, които се откроиха при разпродажбата на Sotheby's на предмети, принадлежащи на фронтмена на Queen Фреди Меркюри в Лондон в сряда.

Пианото

Мъркюри е композирал много от песните на Queen, като се започне с глобалния хит „Bohemian Rhapsody“, на неговия ценен бебешки роял Yamaha G2.

Той го купува през 1975 г. за около £1000 -- £11 000 ($13 800) днес, отчитайки инфлацията -- след седмици търсене на пиано, което да отговаря на амбициите му, но достатъчно малко, за да се побере във всекидневната на апартамента, който споделяше с близка приятелка Мери Остин.

Остин, на когото Меркюри завеща имението си и който сега продава колекцията, каза, че се е отнасял към пианото с „абсолютно уважение“, никога не е пушил върху него и не е поставял чаша върху девствената му повърхност.

„Той го смяташе за нещо повече от инструмент, беше продължение на самия него, неговото средство за творчество," добави тя.

Беше продаден за £1,742,000 ($2,198,927).

В дома на Меркюри в западен Лондон, той беше най-вече съчетан с неговата "любима столче за пиано " -- тапицирана с коприна сатенирана двуместна кола от 20-те и 30-те години на миналия век, която той е купил през 1977 г. от луксозния универсален магазин Harrods.

Табуретката се продава на отделен търг в петък, като вече са подадени оферти за най-малко £8 500 .

'Bohemian Rhapsody'

Mercury първоначално планираше да нарече една от най-обичаните и стриймвани песни на Queen в световен мащаб – и третия най-продаван британски сингъл някога – „Mongolian Rhapsody”.

Разкритието е описано подробно в 15 страници с текстове и мелодии, написани с черно и синьо мастило и молив върху канцеларски материали от вече несъществуващата British Midland Airways.

Авторът на песента в някакъв момент е зачеркнал думата „монголски“ и го замени с „Bohemian“.

Страниците – осем, посветени на текстове, седем на музикални хармонии – донесоха £1,379,000 ($1,740,712).

Корона и наметало

Меркюри носеше знаковото облекло по време на турнето "Magic" на Queen от 1986 г., когато групата разпродава зали в цяла Европа.

Репликата на британската кралска корона и наметало от изкуствена кожа, червено кадифе и кристали са изработени от неговата приятелка, дизайнерката на костюми Даяна Моузли.

Имитацията на короната, инкрустирана със злато и скъпоценни камъни -- с четири дъги и червена кадифена шапка, украсена с имитация на хермелин -- наподобява короната на Свети Едуард, използвана за коронацията на британските монарси.

Истинската версия е носена от крал Чарлз III при коронясването му миналия септември.

327-сантиметровото наметало, закопчаваща се на врата с метална верижка в златист цвят, е вдъхновена от тези, използвани при коронацията на Наполеон.

Мъркюри носеше ансамбъла в края на последния концерт на турнето в Небуърт, Англия, на 9 август 1986 г. -- последният му на сцената Queen.

Беше закупен за £635 000 ($801 560)

Стихотворения

Датиращи от 1964 г., годината, когато индианското семейство на Меркюри избяга от Занзибар в Лондон поради революция, копие на „Стихотворения на духа и действието“ включва неговите тийнейджърски бележки с молив на десетки страници.

Написано с името Фред Булсара – Меркюри е роден Фарух Булсара – бележките му съдържат коментари и преценки за стихове, дефиниции на думи, както и много други "причудливи коментари".

Той също така включва оригинална поема, която той композира, озаглавена "Птица ("Пърхане на пера в небето...')".

Предложена на онлайн търг, който затваря следващия вторник, се очакваше донесе до £1200, но вече е привлякъл оферта от £7500.

Джубокс

Меркюри държеше в кухнята си многоцветен, осветен монетен джубокс Wurlitzer от 1941 г.

Поместен в ламинат от орех - фурнирован калъф с жълти и червени пластмасови панели и остъклен паунов панел отпред, включва бълбукащи тръби и хромирана метална резба.

Въпреки че вече не е в работно състояние, той достигна £406 400 ($512 999).

(FRANCE 24 с AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР