Ето няколко съвета от специалиститеМушкатото и сакъзчетата са едни от

...
Ето няколко съвета от специалиститеМушкатото и сакъзчетата са едни от
Коментари Харесай

Как да съживим мушкатото след зимната летаргия

Ето няколко съвета от експертите

Мушкатото и сакъзчетата са едни от най-разпространените типове цветя за развъждане в домашни условия и могат да изтърпят зимата, само че несъмнено се нуждаят от повече грижи с настъпването на пролетния сезон. Те би трябвало да се разсънят и приспособят към новия климат и по-топлото време. Особено внимание би трябвало да се обърне на поливането им, като не би трябвало да прекаляваме с него, а да бъде умерено. Водата не трябва да ги залива напълно, само че и не би трябвало да ги оставаме прекомерно сухи. Освен за поливането би трябвало деликатно да помислим и за верните температури и достъпа до светлина, написа

Ето няколко съвета от експертите:

Изнесете мушкатото на ярко и топло място

Мушкатото е желано, тъй като не изисква особени старания за развъждането му, само че въпреки всичко има някои фактори, с които би трябвало да се съобразим, с цел да пораства крепко и красиво. Те имат потребност от задоволително светлина, другояче в противоположен случай листата им пожълтяват и увяхват, а самото стъбълце се оголва.

При преместването им от хладно място през зимата до по-светлите елементи на помещението, е целесъобразно цветовете да се подрежат и оформят, с цел да се приспособят вярно и оптимално. Целта е активизирането на цветето и дейното му сокодвижение. Орязването става единствено когато растението е добре полято, в случай че то е изсъхнало и няма задоволително вода, има заплаха да не се разлисти, тъй като няма нужната мощ. Премахнете най-вече на 10-15 см от основата или да останат най-малко 5 възела. Първите цветове се отстраняват, което подтиква към по-силен напредък.

Ако растението не се нуждае от пресаждане, се насочваме непосредствено към подхранването му. Препоръчва се първите няколко пъти да се внася по-голямо количество азот, а към 4-5 път да се усили прибавянето на фосфор и калий. Вземете поради обстоятелството, че пеларгониумите не се нуждаят от доста и чести подхранвания.

Ако сте съхранявали мушкатата си през зимата в кашони или на висящи саксии, те първо се накисват и според от положението им методите могат да варират. Ако корените са здрави и цялостният външен тип на растението е добър, то може да се пресади още на същия ден, само че преди този момент корените би трябвало да се наквасен във вода за няколко часа. Започнете от сутринта и следобяд пресадете растенията.

Ако положението на мушкатото обаче очевидно не е доста положително – увехнали и пожълтели листа, повредени стъбла и така нататък, първо би трябвало да отстраним болните сектори, да почистим и да орежем непотребното, с цел да дадем сили на растението за нов и бърз напредък.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР