Ето какво написа Бойко Борисов на 6 септември: да се

...
Ето какво написа Бойко Борисов на 6 септември: да се
Коментари Харесай

Борисов е готов да остави след себе си изгорена земя

Ето какво написа Бойко Борисов на 6 септември: „ да се внушава, че у нас няма страна, да се подронва доверието в институциите (...) е национална низост ". Няколко дни по-рано вицепремиерът Дончев призна, че жителите не имат вяра на институциите. Но съгласно него повода била, че те (гражданите) не разбирали по какъв начин работят институциите и нямали задоволително знания по това що е народна власт.
Балонът
 Социолог: Развръзката на връзките сред президента и премиера ще е на изборите Социолог: Развръзката на връзките сред президента и премиера ще е на изборите
Доминиращата поддръжка е за оставката на държавното управление. Увеличава се и броят на негласуващите, които не имат вяра в честността на вота. В...
Да обобщаваме. Ръководителите на ГЕРБ като че ли желаят да кажат, че жителите са институционално необразовани, а също така са насъсквани да ненавиждат институциите, които, в случай че бяха малко по-грамотни, щяха да обичат и поддържат. И, по хипотеза, да обичат и поддържат ГЕРБ. Да, но както ни оповестиха, всеки служител на реда е по-грамотен и културен от всеки протестиращ жител.
Така излиза, че жителите са идея пердута: хем са незадоволително грамотни, хем са насъсквани да си ненавиждат страната и нейното управление. Значи на тях не може да се разчита. Оттук следва, че няма по какъв начин жителите да са суверен - суверен е властта. Тя се държи сама, което пък е наличието на понятието „ самодържие ”, въведено още от съветския цар-сатрап Иван Грозни.
И по този начин змията въпреки всичко захапа опашката си. След като затвориха мозъците си в фиктивен от тях самите свят, в който всичко е устойчиво и се развива устремно, властимащите затвориха и телата си, оставяйки действителния свят някъде извън. Борисов се затвори в джипката. Депутатите се затвориха в някогашния Партиен дом, който е планиран като цитадела, способна да удържи на национално въстание (едно време на последния, подпокривен етаж имаше стрелбище, с цел да могат партийците да поддържат своите стрелкови умения). Накрая се затвориха и в научен балон, в който могат да ръководят, седнали върху щикове - нещо, което още Талейран изяснява на Наполеон, че няма по какъв начин да стане. Боде.
След потушаването на берлинското антисъветско въстание от 1953 година, източногерманските комунисти излизат с официално съобщение, в което упрекват народа, че не е заслужил тяхното (на комунистите) доверие. Бертолт Брехт, избрал след войната да живее в Източна Германия, отвърна с именитата имитация: „ Щом държавното управление е недоволно от своя народ, да го разпусне, да назначи избори и да си избере различен народ ”.
Прилича на машина за разграбване
 Росица Кирова: Разбрах от медиите, че съм отстранена от партията на Слави Росица Кирова: Разбрах от медиите, че съм отстранена от партията на Слави
Не съм разговаряла със Слави Трифонов, разбрах от медиите, че съм отстранена от партията. Това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия Росица Ки...
Истината, несъмнено, не е в балона на ГЕРБ. Тя е тук, в действителния свят. И е толкоз елементарна и забележима, че към този момент няма село или паланка, където да не е разбрана. Държавата на ГЕРБ наподобява на машина за разграбване. Именно това вършат нейните институции: плячкосват. А който не желае да бъде плячкосван или пък стачкува против плячкосването, бива удрян от същите тези институции, в които Борисов ни приканва да имаме вяра. Междувременно полицията, издигната до равнището на суверен, бие и преследва жителите, оказали се врагове на този суверен.
Животът в балон обаче е живот в парник. Трескав е, защото температурата вътре е прекомерно висока. Затова следим тази днешна нервност - и в говоренето, и в държанието, и в плячкосването. Никой към този момент няма време да прикрива същината на властта. Няма и смисъл, откакто властта се държи сама, а не с помощта на жителите.
Плажове и концесии се раздават на всякакви хора против поддръжка в Народното събрание и на улицата. Властта щурмува компании, както преди време османските орди са щурмували връх Шипка. Половин България през зимата ще остане без вода, защото язовирите са източени, с цел да зареждат ВЕЦ-овете на едни хора. А нова вода няма от кое място да пристигна, защото горите стремглаво се изсичат от едни други хора. Гебрев трансферира към страната изискуеми му 50 милиона лв., които обаче на секундата са откраднати. Нито са заведени, нито са осчетоводени, само че по тази причина пък му ги желаят още веднъж. Премиерът дава половин милиард на собствен гавазин за ремонт на релси. Помощи по линия на пандемията са стигнали най-вече до съмнителни хора, а останалото най-вероятно е отишло при 50-те милиона на Гебрев.
Ето това е „ национална низост ”. Затова от ден на ден протестиращи жители желаят от Борисов освен оставката му, а и следващо следствие и затвор. Борисов знае това. Той постоянно е разбирал настроенията на същинския суверен, схваща ги и в този момент. Затова се е вкопчил във властта. И в името на личното си оцеляване явно е подготвен да остави след себе си изгорена земя.
Делата на Борисов би трябвало да бъдат разследвани по всеки член на Наказателен кодекс
 Първан Симеонов: Ролята на президента ще пораства, Борисов ще опита да удържи Първан Симеонов: Ролята на президента ще пораства, Борисов ще опита да удържи
Протестът не дава заслужен излаз на Борисов да слезе от сцената. Затова той ще стои и ще чака митингът да се изтощи и да направи своите...
В обстановки на преден конфликт, сходни на сегашната, нормално е рационално на отиващата си власт да бъде оставена пътечка за оттегляне - с цел да не се почувства принудена да контраатакува. Такъв беше казусът във всички европейски страни (без Румъния), които след 1989 отстраниха своите комунистически управници. Но тези управници към този момент бяха разбрали, че техният край идва - и бяха инициирали договаряния за предаване на властта, с цел да не оставят след себе си изгорена земя.
Случаят с Борисов очевидно не е подобен. Той отхвърля да договаря с народа си, защото явно не го счита за суверен. Поставен пред избора да избави страната или властта си, той, за разлика от някогашните комунисти, избира да избави властта си.
Затова не виждам причина да му бъде обезпечавана пътечка за оттегляне. Време е всички партии, които ще се явяват на избори, да поемат уговорката да проверяват делата му по всеки член на Наказателния кодекс. Да не направиш това, а да му обещаеш някакво избавление - това би било същинска национална низост.
 
Автор: Евгений Дайнов,
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР