Азербайджан и етническите арменски сили постигнаха споразумение за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах

...
Етническите арменски сили в Нагорни Карабах заявиха, че са се
Коментари Харесай

Етническите арменски сили в Нагорни Карабах заявиха, че са се съгласили с руското предложение за прекратяване на огъня, ден след като Азербайджан започна офанзива за поемане на контрол над оспорвания анклав и поиска пълно предаване.

Споразумението за прекратяване на огъня, започващо в 13:00 местно време [09:00 GMT] в сряда, беше потвърдено и от Министерството на отбраната на Азербайджан. Кабинетът на президента Илхам Алиев отделно потвърди разговори с арменски сепаратисти за „реинтеграция“ с Азербайджан в четвъртък в град Йевлка.

Продължете да четете

списък от 3 itemsАзербайджан започва нова военна операция в Нагорни КарабахКакво знаем за офанзивата на Азербайджан в Нагорни КарабахРусия призовава за спиране на боевете между Азербайджан и Нагорни Карабахкрай на списъка

Руското министерство на отбраната също каза, че е постигнато споразумение за прекратяване на огъня, като добави, че то ще бъде приложено в координация с руските миротворци, разположени в региона.

Според руската информационна агенция Интерфакс също така е било договорено останалите части на арменската армия да бъдат изтеглени от Нагорни Карабах и че бойците от Карабах ще предадат оръжията си. Първоначално не беше ясно дали това наистина ще бъде приложено. Армения твърди, че не е имала войски в региона от август 2021 г.


Нагорни Карабах е международно признат като част от Азербайджан, но населението му от 120 000 души са предимно етнически арменци. Територията има собствено правителство, което се е радвало на тесни връзки със съседна Армения, но не е официално признато от нея или други държави-членки на ООН.

Азербайджан започна военната си операция във вторник, след като някои от войниците му бяха убити при, както каза, атаки от планинския регион, който беше блокиран в продължение на девет месеца.

Той каза, че е бил насочен само към военни обекти, но значителни щети са видими по улиците на регионалната столица, с взривени витрини и пробити превозни средства, очевидно от шрапнели. Съобщава се и за десетки убити.

В сряда етническите арменски сили казаха, че азерските войски са пробили техните линии и са превзели редица височини и стратегически пътни възли.

„В настоящата ситуация мерките, предприети от международната общност за прекратяване на войната и разрешаване на ситуацията, са недостатъчни“, се казва в изявление на властите, цитирано от агенция Арменпрес. „Вземайки предвид това, властите на Република Арцах приемат предложението на командването на руския мироопазващ контингент за прекратяване на огъня.“

Регионът в Южен Кавказ е претендиран както от Азербайджан, така и от Армения от десетилетия, с две войни, водени след разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те години.

Втората война през 2020 г. завърши, като Азербайджан си върна районите в и около Нагорни Карабах след 44-дневна офанзива.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР