Етиопецът Тедрос Гебрейесус е на път към втори петгодишен мандат

...
Етиопецът Тедрос Гебрейесус е на път към втори петгодишен мандат
Коментари Харесай

Тедрос Гебрейесус е пред втори мандат като шеф на СЗО

Етиопецът Тедрос Гебрейесус е на път към втори петгодишен мандат като началник на Световната здравна организация, откакто се оказа единственият претендент за поста, съобщи Ройтерс, базирайки се на известие на СЗО.

Той бе номиниран от 28 страни, в това число Франция, Германия, други членки на Европейски Съюз и три африкански страни – Ботсуана, Кения и Руанда, споделили източниците на организацията. Съединени американски щати не били измежду страните, предложили Гебрейесус.

Етиопия отхвърли да номинира за втори Гебрейесус, който ръководеше СЗО по време на пандемията от Covid-19. Причината са търкания на властта в Адис Абеба с него поради спора в Тигре, което наложи други да го предложат.

Крайният период за номинации изтече на 23 септември. СЗО ще избере общоприет шеф на годишната среща на здравните министри през май следващата година. Номинациите се пазят в загадка, с цел да се ограничи ранно започване на акцията.

Тедрос Гебрейесус (56 г.) – някогашен здравен и външен министър на Етиопия, бе първият африканец, определен отпред на СЗО. Това стана през май 2017 година

Той ръководеше световния отговор на пандемията от Covid-19, която потегли от китайския град Ухан в края на 2019 година и лиши живота на над 5,2 милиона души.

Съединените щати при някогашния президент Доналд Тръмп го упрекваха, че работил в интерес на Китай – обвиняване, което той отхвърля. Отношенията обаче се усъвършенстваха, откакто през януари в служба встъпи администрацията на Джо Байдън.

Тедрос Гебрейесус подразни Китай с обществения си апел през юни да показа резултатите от инспекцията на лаборатория в Ухан и да даде повече данни за първите случаи на Covid-19.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР