Етикетът на пчелния мед трябва да указва страната или страните

...
Етикетът на пчелния мед трябва да указва страната или страните
Коментари Харесай

На етикета на пчелния мед трябва да пише къде е добит

Етикетът на пчелния мед би трябвало да указва страната или страните на генезис, където е бил придобит продуктът . Това е записано в разпоредба, която бе призната през днешния ден от Министерският съвет.

Тя регламентира условията към пчелния мед, предопределен за консумация, като задачата е да се защитят здравето и правата на потребителите, да бъдат улеснено свободното придвижване на пчелния мед и достъпът до висококачествени артикули. Разпоредбите не са нови, а са прецизирани и съобразени с измененията в европейското и националното законодателство, и по-специално Закона за храните и Закона за ръководство на агрохранителната верига, оповестяват от Правителствената осведомителна работа.

С наредбата се дефинират условията към състава, характерностите, наименованията на пчелния мед и към етикетирането.

Когато пчелният мед се пуска на пазара като обособен артикул или се влага в артикули, предопределени за консумация от индивида, не се позволява прибавянето на хранителни съставки, хранителни добавки или прибавянето на друго с изключение на пчелен мед .

Пчелният мед не може да съдържа несвойствени за състава му органични и неорганични примеси, да има непознат усет или аромат, признаци на начална ферментация, изкуствено провокирани промени в киселинността и не би трябвало да е бил нагряван по метод, който да унищожава или доста да деактивира естествените му ензими . Поленът и съставките, присъщи за пчелния мед, като се изключи филтрирания пчелен мед, не би трябвало да се отстраняват , с изключение на когато това не може да се избегне при филтриране.

При етикетирането на пчелен мед се съблюдават условията на Регламент (ЕС) № 1169/2011 на Екологичен потенциал и на Съвета от 25 октомври 2011 година за даването на информация за храните на потребителите и на Наредбата за даването на информация на потребителите за храните, призната от Министерския съвет и обнародвана в Дъждовни води през 2021 година. На етикета би трябвало ясно да се оказва в коя страна или страни е бил придобит пчелния мед.

Промените целят да лимитират нарушаванията и да се увеличи успеваемостта на осъществявания надзор.

Предвижда се постановлението да влезе в действие в 14-дневен период от деня на обнародването му в " Държавен вестник ", защото е нужен период за запознаване и адаптиране на бизнес операторите и контролния орган към условията на наредбата.
 Унищожават 45 кг пчелен мед поради неверни етикети
Унищожават 45 кг пчелен мед поради неверни етикети

Кюстендил, Русе и София област
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР