Етичната комисия към ВСС прие доклада си по кандидатурата на

...
Етичната комисия към ВСС прие доклада си по кандидатурата на
Коментари Харесай

Етичната комисия одобри кандидатурата на Иван Гешев

Етичната комисия към Висш съдебен съвет одобри отчета си по кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор. Вчера това направи и Комисията по атестирани и състезанията към прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет . Двата отчета ще бъдат изпратени на прокурорската гилдия. При приемането на отчета през днешния ден участва и Иван Гешев, оповестява на уеб страницата си Висш съдебен съвет.

Докладът съдържа констатации, че " препоръчаният претендент за основен прокурор Иван Стоименов Гешев дава отговор на условията, регламентирани в член 170, алинея 5 от Закон за съдебната власт . Не са налице предпоставки за основателно подозрение, че с дейностите си прокурор Иван Гешев е уязвил публичното доверие в независимостта на правосъдната власт " , се показва в текста.

В съответните случаи, за които са подадени сигнали и са осъществявани инспекции, прокурор Иван Гешев е съблюдавал държание, което не го е поставяло в риск да злоупотреби е ситуацията си или да дискредитира прокуратурата като институция. Липсват данни, които да слагат под подозрение нравствените качества на претендента, неговата подготовка и опит. Прокурор Иван Гешев има нужната характерна подготовка и мотивация за заемане на съответната служба ".
 Комисията за атестиране одобри кандидатурата на Иван Гешев
Комисията за атестиране одобри кандидатурата на Иван Гешев

Утре номинацията му ще се прегледа и в Етичната комисия

В отчета на Етичната комисия се показва и, че в интервала 25.07.-01.09.2019 година, по отношение на процедурата за избор на основен прокурор във Висшия правосъден съвет, са постъпили 64 броя мнения от лица , включени в кръга на лицата по т. 3 и т. 4 от раздел II от Правилата за избор на ръководител на Върховния касационен съд, ръководител на Върховния административен съд и основен прокурор. От тях в 60 броя се съдържа поддръжка за издигнатата с решение на Прокурорската гилдия кандидатура за основен прокурор. В 27 от тях се съдържа и апел към членовете на Прокурорската гилдия към Висш съдебен съвет за осъществяване на процедурата по желание според закона и без поддаване на опити за вмешателство. В четири от мненията е изразено противоречие с кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор, като съгласно КПЕ в тях не се съдържат данни за нарушение на Кодекса за етично държание на българските магистрати от страна на прокурор Гешев.

Като доказателство за притежаваните от Иван Гешев подготовка и личностни качества са посочени " постигнатите високи резултати в работата на Специализираната прокуратура под негово управлението, които са регистрирани от Европейската комисия в техническите отчети ".

На въпрос от страна на ръководителя на Комисията по професионална нравственос Георги Кузманов за постъпилите сигнали, заместник-главният прокурор Иван Гешев показа персоналното си мнение, че няма проблем в разделянето на управляващите, а има проблем във взаимоотношението и контрола сред тях. Според него основаното публично напрежение и напън са предстоящи и са един от методите за компрометиране на претендента и на изборната процедурата, като не зависят от личността на претендента. Кандидатът посочи, че " жителите и обществото имат право да изложат своето мнение по всевъзможен метод, стига да не се нарушава законът ", както и че процедурата за избор на основен прокурор в България е една от най-откритите и демократични.

Прокурор Гешев съобщи и че не се тормози от каквито и да е сигнали против себе си, и акцентира, че присъединяване му в процедурата, както и изборът да бъде прокурор, са персонално решение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР