Естонците отиват до урните, за да изберат нов парламент, като

...
Естонците отиват до урните, за да изберат нов парламент, като
Коментари Харесай

Избори в Естония с разделени партии по въпроса за помощта за Украйна

Естонците отиват до урните, с цел да изберат нов парламент, като гласуването може да докара до усилване на извънредно десните националисти, които в акцията си се опълчват на по-нататъшните доставки на оръжие за Украйна, съобщи Агенция Франс Прес.

Според изследванията на публичното мнение дясноцентристката Реформистка партия на министър-председателя Кая Калас ще завоюва, само че евентуално ще би трябвало да образува коалиция, с цел да остане на власт.

Очаква се партията да събере 28,7% от гласовете, съгласно изследване на Kantar Emor от февруари, което слага крайнодясната ЕКРЕ на второ място с 18,2%.

Според февруарското изследване Центристката партия получава 13,4 %, Естония 200 - 13,4 %, социалдемократите - 10,1 %, а Исамаа (Отечество) - 8,5 %.

Естония, граничеща с Русия страна с население от 1,3 млн. души, има еднокамарен парламент със 101 места, всички от които са заложени на карта при гласуването в неделя.

Балтийската страна, член на Европейски Съюз и НАТО, оглави интернационалните апели през миналата година за повече военна помощ, която да помогне на Украйна да отблъсне съветското настъпление.

В момента военната помощ на Естония за Украйна възлиза на повече от един % от Брутният вътрешен продукт - най-големият принос на която и да е страна спрямо размера на нейната стопанска система.

" Подкрепяме една отворена, другарска, западно мислеща, европейска, умна страна ", съобщи Калас в изявление за Агенция Франс Прес.

" Най-големият ми съперник счита, че не би трябвало да оказваме помощ на Украйна, не би трябвало да я поддържаме, а би трябвало да търсим единствено личния си интерес ", сподели тя.

Според водача на ЕКРЕ Мартин Хелме Естония не би трябвало да " ескалира в допълнение напрежението " с Москва.

ЕКРЕ води акция против спомагателната военна помощ за Киев и приканва за преустановяване на приемането на украински бежанци и за по-ниски равнища на имиграция, с цел да се защитят естонските служащи.

В същото време рецесията с разноските за живот в Естония се разраства спираловидно, като инфлацията е една от най-високите в Европейски Съюз - 18,6% през януари по отношение на 12 месеца по-рано.

Центристката партия, която обичайно е известна измежду огромното рускоезично малцинство в Естония, поддържа политиката на държавното управление във връзка с Украйна и Русия.

Това отблъсква някои рускоговорящи гласоподаватели и процентът на въздържалите се измежду малцинството, което съставлява към една четвърт от популацията, може да бъде висок.

Реформистите са дясноцентристка демократична партия, която притегля притежателите на предприятия и младите експерти.

Тя дава обещание да усили военните разноски до най-малко три % от Брутният вътрешен продукт, да облекчи налозите за бизнеса и желае да одобри закон, одобряващ еднополовите цивилен бракове.

Партията на центъра е лявоцентристка и дава обещание повече вложения в инфраструктура и налични жилища.

Според политически анализатори е допустима коалиция сред Реформаторите, Естония 200 и Социалдемократите, както и сред Реформаторите, Центъра и Исамаа.

Въпреки това възможностите на ЕКРЕ да влезе в държавното управление се правят оценка като скромни.

Избирателните секции стартират в 9 ч. локално време (7 ч. по Гринуич) и завършват в 20 ч. (18 ч. по Гринуич), а първите резултати се чакат при започване на понеделник. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР