Естония, Латвия и Литва постигнаха споразумение за създаване на отбранителна

...
Естония, Латвия и Литва постигнаха споразумение за създаване на отбранителна
Коментари Харесай

Балтийските страни изграждат отбранителна линия срещу Русия

Естония, Латвия и Литва реализираха съглашение за основаване на " отбранителна линия " на границата с Русия. Това оповестиха от Министерството на защитата на Естония, представено от естонския вестник Postmees.
Прочетете още
" Балтийските страни се съгласиха да основат балтийска отбранителна линия по източната граница. Наложително е времето да се употребява рационално, с цел да се усъвършенства готовността за защита ", съобщи ведомството в своя профил в X.

Министерството на защитата на Естония посочи, че съглашението за основаването на тази отбранителна линия е подписано в петък в Рига от ръководителите на отбранителните ведомства на трите републики. Целта на основаването на " отбранителна зона, състояща се от разнообразни защитни структури " ще бъде " да сдържа и, в случай че е належащо, да пази против военна опасност ".

" Русия е и ще остане най-голямата опасност за сигурността на Естония. Войната в Украйна понижи настъпателната мощност на Русия, само че съгласно разнообразни оценки тя е подготвена да я възвърне в границите на две-три години. Трябва да сме готови и да създадем цената на офанзивата против Естония за Русия допустимо най-висока ", цитира изданието съветника на вицеканцлера на Министерството на защитата Кайдо Тиитус.

На собствен ред естонският вестник Postimees заяви, че естонските управляващи ще построят към 600 бункера на източната граница за отбрана против хипотетична допустима опасност от Руската федерация. Те са нужни, с цел да се отбрани територията на Естония, в случай че е належащо, отбелязва изданието, базирайки се на съветника на заместник-канцлера на Министерството на защитата Кайдо Тиитус. " Русия е и ще остане най-голямата опасност за сигурността на Естония ", сподели той.

Точният брой бункери, които ще бъдат издигнати, ще бъде избран по време на работата, отбелязва изданието. Решението за местоположението им ще бъде взето до края на тази година, а монтажът на структурите ще стартира през първата половина на 2025 година, допълват от Postimees.

Председателят на военния комитет на НАТО, нидерландският адмирал Роб Бауер, сподели, че Алиансът не би трябвало да приема за даденост, че ще продължи да живее в мир и трябва да се приготви за война с Русия, заяви Daily Telegraph.

" Трябва да осъзнаем, че да живеем в положение на мир не е нещо, което би трябвало да се приема за даденост. И по тази причина се готвим за спор с Русия. Но дебатът е доста по-широк. Това е индустриалната база, само че и хората, които би трябвало да схванат, че играят избрана роля ", цитира Бауер кореспондентът на Telegraph.

Министърът на гражданската защита на Швеция Карл-Оскар Болин каза на конференция по защитата, че  " може да има война в Швеция ".

След това посланието му беше подкрепено от главнокомандващия военачалник Микаел Байдън, който сподели, че всички шведи би трябвало да се приготвят душевен за тази опция.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР