Естония и Швеция изпращат нови пакети военна помощ за Украйна.

...
Естония и Швеция изпращат нови пакети военна помощ за Украйна.
Коментари Харесай

Швеция и Естония изпращат гаубици и боеприпаси на Украйна

Естония и Швеция изпращат нови пакети военна помощ за Украйна . Естония ще изпрати гаубици, муниции, съоръжение за артилерийска поддръжка и гранатомети, заяви естонският портал ERR.

От своя страна шведската страйна ще изпрати самоходни гаубици „ Арчър “ на Украйна, заяви телевизия SVT. Стокхолм също по този начин ще изпрати бойни машини и противотанкови ракети, съобщи министър-председателя Улф Кристерсон.

„ Желанието на украинците да получат това, от което се нуждаят най-вече, натежава “, споделя Кристерсон
.
„ Това е може би най-модерната артилерийска система в света и детайл, за който украинците упорстват отдавна ", споделя министърът на защитата Пол Йонсон.

Правителството на Естония поддържа предлагането на министъра на защитата Хано Певкур за даване на Украйна на най-големия пакет военна помощ досега. С него военната помощ на Естония за Украйна се усилва до 370 млн. евро, или малко над 1 % от Брутният вътрешен продукт на Естония.

Общата стойност на пакета е почти 113 млн. евро, което ще усили военната помощ на Естония за Украйна до 370 млн. евро , или малко над 1 % от Брутният вътрешен продукт на Естония.

Според информацията на ERR този пакет ще включва десетки 155-милиметрови и 122-милиметрови гаубици и военни камиони и хиляди снаряди, които да се употребяват с тях, както и повече от 100 противотанкови гранатомети „ Карл Густав “ и повече от 1000 боеприпаса.

" Естонците знаят от мъчителната си история какво се случва, когато злото спечелва и една огромна страна погълне по-малките ", съобщи министър-председателят Кая.
" Ако Украйна падне , свободата е в заплаха и на други места по света . Като оказваме помощ на Украйна да отбрани своята самостоятелност, ние пазиме правото на всички страни на независимост и народна власт, в това число и на Естония. "

Ето за какво е неотложно Естония да продължи да оказва военна помощ на Украйна , акцентира Калас.

" С днешното си решение ние изпращаме на Украйна оръжия, от които тя има най-голяма потребност ", посочи тя.

" Украйна непосредствено изиска тази помощ от Естония; нуждата от това съответно оръжие беше подчертана и от президента Зеленски на неотдавнашната ни среща на водачите на Обединените експедиционни сили (ОЕС) в Рига. "

Премиерът добави, че украинците доста бързо са се научили да употребяват нови оръжейни системи и са съумели доста ловко да употребяват предоставената от Естония военна помощ.

" Всички ние желаеме войната да завърши, само че Русия изпрати явен сигнал, че възнамерява да продължи нападателната си война ", сподели Калас.

" Ето за какво свободният свят би трябвало да продължи да оказва оръжейна помощ на Украйна и да го прави в доста по-голям мащаб и с доста по-голяма скорост. Всички страни би трябвало да прегледат запасите си и да подсигуряват, че промишлените предприятия са в положение да създават повече и по-бързо. Войната на Русия против Украйна има своята цена - цена, която ние плащаме в евро, само че украинците заплащат с живота си. "

По същия метод Певкур акцентира огромната потребност на Украйна от тежко въоръжение.

" Украйна се нуждае от тежки оръжия, с цел да резервира самодейността и да се опълчи на Русия, която сега се готви да възвърне военната си мощност ", съобщи естонският министър на защитата

Той предизвести, че най-тежките борби занапред предстоят. " Ние и нашите съдружници оказваме директно влияние върху боеспособността на украинските бойци, а това се цени високо в Украйна. Затова е значимо да дадем образец и да мотивираме другите съдружници да окажат помощ ".
Предишните пакети с помощ от Естония за Украйна са включвали ръчни противотанкови системи „ Джавелин “, гаубици, противотанкови мини, противотанкови гранатомети, минохвъргачки, транспортни средства, информационно съоръжение, медицински консумативи, персонални защитни средства като каски, както и пакети със суха храна.
В съдействие с Германия Естония подари и две полеви лечебни заведения и медицински консумативи на стойност близо 15 млн. евро. Трета полева болница ще бъде дарена от Естония на Украйна в съдействие с Нидерландия и Норвегия, които поддържаха плана със 7,8 млн. евро.
Естония кандидатства за средства от Европейския механизъм за поддръжка на мира (ЕМП) за замяна на личното си военно оборудване
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР