Естония, една от най-успешните технологични страни в света, стартира международна

...
Естония, една от най-успешните технологични страни в света, стартира международна
Коментари Харесай

Естония търси български ИТ кадри

Естония, една от най-успешните софтуерни страни в света, започва интернационална акция за набиране на личен състав, наречена Career Hunt, в съдействие с водещи ИТ компании. Целта на програмата е да се намерят ИТ експерти и от България, които да аплайват за позиции от най-високо равнище в интернационално приети компании като Taxify, Twilio, Microsoft, Veriff and Swedbank.

ИТ експертите могат да аплайват за присъединяване в акцията онлайн на https://careerhunt.eu/ до 23 септември 2018 година, като ще бъдат определени до 20 претенденти от целия свят. На определените претенденти ще бъде препоръчано 5-дневно ол инклузив пътешестване и престой в Естония. При визитата си те ще се срещнат с ИТ колоси, ще посетят Центъра за кибернетична защита на НАТО и най-големия роботизиран фестивал в самолета Роботекс и ще имат опцията за изявление на високо равнище, трансформиращо досегашното кариерно развиване.

Международният портал за търсене на работа Jobbatical оказва помощ на работодателите да намерят подобаващи претенденти и да организират предварителни изявленията. Кароли Хиндрикс, изпълнителният шеф на Jobbatical, споделя, че дефицитът на работна ръка е един от най-големите проблеми в софтуерния бранш по света и че Естония и нейната акция трансформират метода, по който хората възприемат набирането. " Обичайните разгласи за работа към този момент не са задоволителни. Хората са доста по-мобилни отпреди и с цел да ги привлечеш, би трябвало да положиш повече старания ", добави още тя.

“В днешно време по отношение на последното десетилетие ловът на гении се свежда до крайности”, споделя Хиндрикс. Глобалното изследване за набиране на личен състав от ManpowerGroup демонстрира, че дефицитът на работна ръка в никакъв случай не е бил толкоз изострен проблем през последните 12 години, колкото е в този момент. 45% от интервюираните работодатели по света са декларирали, че намирането на чиновници с нужните умения е мъчно. Проучването, в което участваха повече от 39 000 работодатели от 43 страни, откри, че търсенето е най-голямо за хора със характерни механически умения, т.е. инженери и ИТ експерти. Един от всеки четирима работодатели счита, че тази година е по-трудно да назначи хора в сравнение с предходната.

Career Hunt дава опция на хората, които се интересуват от кариера и живот в Естония да посетят страната, без да заплащат пътни разноски, с цел да ревизират наличните благоприятни условия, преди да решат да се реалокират. Програмата им разрешава да се срещнат с работодатели и да тестват всичко, което столицата Талин и Естония могат да предложат. Кандидатите ще могат да посетят ИТ колоси като Taxify, както и Центъра за цифрова отбрана на НАТО и Robotex. Кариерният трип ще включва и сауна.

С население от едвам 1,3 милиона души, Естония има мощно разрастващ се бранш на осведомителни технологии и връзки. До 2020 година се чака, че на пазара на труда в страната ще има недостиг от най-малко 37 000 ИКТ експерти, като акцията Careerhunt цели някои от тях да бъдат наети от България.

Избраните претенденти в програмата Careerhunt ще могат:

• да се насладят на неповторимо петдневно прекарване в Талин с безвъзмездни полети и настаняване;

• да имат свободен достъп до локални софтуерни събития, да посетят Центъра за кибернетична отбрана на НАТО и да се срещнат със стартъп с пазарна оценка над 1 милиард $, така наречен стартъп „ Еднорог”;

• да се срещнат с евентуални работодатели и екипи;

• да се забавляват (включително и достоверна северна сауна, крафт бира и Robotex); и

• да изследват Естония като място за живеене и работа.

Желаещите могат да кандидатсват за Програмата онлайн до 23 септември на: https://careerhunt.eu/.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР