Естествените строителни материали са традиционно строително решение и тенденция в

...
Естествените строителни материали са традиционно строително решение и тенденция в
Коментари Харесай

Архитектура от естествени строителни материали: здравословна, комфортна и климатично неутрална жизнена среда

Естествените строителни материали са обичайно строително решение и наклонност в актуалната архитектура, която цели здравословна, екологична удобна витална среда, с невисок отпечатък на въглеродните излъчвания на налична цена. Естествените материали имат необятно приложение поради множеството си преимущества, свързани със здравословния микроклимат, природосъобразност, стопански и обществени фактори.

„ Човек е домът, в който живее “ : история за къщата „ изваяна от глина “

Една от обичаните ми немски поговорки е обвързвана с кулинарното изкуство и гласи: „ Човек е това, с което се храни “ ( “Mann ist, was man isst ”) може да бъде перефразирана и към архитектурно – строителната процедура: „ Човек е домът, в който живее “ .

След привършване на висшето си обучение по архитектура, продължих да диря своето предопределение – обвързвано с екологична архитектура и природосъобразно строителство, които ме водиха до семинарите, които проведоха сътрудниците от Асоциация за строителство с естествени материали (АСЕМ). Първите практическите образования, които посетих, бяха проведени от арх. Георги Георгиев в родово имение „ Обичковци “, намиращо се наоколо до величествените белоградчишки скални явления. Проектът е просветителна “школа ” за образование на експерти и доброволци в потреблението на техники за строителство с глина: ръчно направени топки от глина ( “коб ”), пресовани земни блокове, непечени кирпичени тухли с добавена плява, “пълзящ ” кофраж, “валци ”, глинени мазилки и впрочем.

Основната къща, обект на проява и процедура, е построена напълно от естествени материали, като разнообразни строителни техники с потребление на глина непосредствено от терена са комбинирани по въодушевяващ и ловък метод: „ коб “ и непечени кирпичени тухли, изграждащи в това число прозоречни арки и тавански сводове – в комбиниране с камък, дърво и голям брой декоративни детайли, в това число две лястовици и костенурка, изрисувани от глинени мазилки. Сградата е увенчана с разцъфтял озеленен покрив.

Теорията и хилядолетната история потвърждават множеството преимущества на естествените материали, а намирайки се в сходен дом съумях да усетя удобното възприятие от здравословната и хармонична витална среда с непрекъсната и оптимална температура и мокрота на въздуха. Попаднах на думи, изваяни от глина, върху една колона: „ Любов и признателност – тук и в този момент “. Усещах, че вложената невидима сила в дома носи заряд на признателност към Майката Земя – нашият общ дом, даряващ ни с всичко належащо, в това число и с глината, вложена в постройката.

Кои строителни материали са естествени?

Терминът „ естествени материали “ е обвързван с материалите, които могат да бъдат открити като първични материали в природата, да вземем за пример под формата на растителност, в земни глъбини и почвени пластове и така нататък, и могат да бъдат употребявани за строителни нужни непосредствено или след човешка обработка, в това число и посредством индустриални процеси за придаване на избрана форма и размер, само че без химическа, термична и друга интервенция, изменяща структурата и свойствата на материалите. Повечето естествени строителни материали имат и естетически качества.

Основните естествени строителни материали са: 

  • Дърво: включително и производни детайли от дърво като строителна градивна дървесина (колонно-гредова или масивна), дървесен топлоизолационен фазер, дървесни нишки, корк, шиндли от дърво, интериорни и екстериорни обшивки (смърч, бор, явен, ела), мебели и обекти на интериорния дизайн и други
  • Глинa: използвана под формата на кирпичени (непечени тухли), плетарка, коб, пресовани блокове, трамбована земна маса, лека глина, глинени подове, вътрешни и външни мазилки и така нататък
  • Слама: отличен топлоизолационен материал, подобаващ и за префабрицирани структури и строителство посредством правилата на „ направи си самичък “.
  • Камък: главните употребявани материали са варовик, мрамор, гранит, базалт, травертин, които са използвани за градивни, облицовъчни и естетически функционалности.
  • Тръстика: подобаваща за създаване на покривно покритие, топло- и шумоизолационни рогозки, подобаващи като вътрешна изолираност и поставка за мазилки от естествени материали.
  • Коноп: използван под формата на топлоизолационна вата и като „ конопобетон “ – в примес дружно с вар – подобаващ материал за топлоизолационен заряд в стени, изпълнени от дървена структура.
  • Строителна вар: подобаващ материал за екстериорни и интериорни „ дишащи “ мазилки, както и като формиран детайл за разнообразни строителни смеси.
  • Бамбук: доста здрав градивен материал със сходна здравина на напън със стоманата и двойно по-висока здравина на напън от бетона. Бамбукът е подобаващ за структурни детайли, за покривни и стенни покрития, рогозки/панели, слънцезащитни детайли, интериорен дизайн и мебели.
  • Корк: натурален материал с доста ниско лично тегло, подобаващ за топло- и шумоизолация и използван в подови, стенни покривни структури, включително и за интериорни решения.
  • Естествени нишки, включително кокосови нишки, сизал, лен, юта, тръстика, вълна – материали, подобаващи за топлоизолация.
  • Масла, например ленено масло за импрегнация на дървен материал и глинени мазилки.
  • Рециклирани материали, като да вземем за пример целулоза.

Част от материалите изискват спомагателна обработка, с цел да бъдат употребявани за строителни цели. Дървеният материал да вземем за пример изисква релативно дребна обработка – едно дърво може да бъде нарязано на дребни съставни детайли, които да се употребяват непосредствено след сушене. Глината обаче изисква спомагателен труд, с цел да се трансформира в тухли и минава през рандеман, оформяне, печене и сушене.

Необходимо е да се означи, че материали като желязо, алуминий, пясък и други, които се откриват естествено в природата, не са класифицирани като „ естествени строителни материали “, тъй като са неорганични, изискват сериозен индустриален развой, нормално с промишлен темперамент или са лишени от естетически качества.

Кои са преимуществата на естествените строителни материали? 

Устойчивото развиване е обвързвано с уравновесена човешка действия в границите на три аспекта: екология, стопанска система и социум. В подтекста на трите направления на стабилно развиване бихме могли да разгледаме и преимуществата на естествените материали.

Важно екологично преимущество е здравословният микроклимат и „ сградната биология “ 

Естествените материали имат способността да контролират по натурален метод температурата и влажността , като акумулират топлота или студ на денонощна или сезонна база и отдават топлота в студените интервали или охлаждат в топлите, както и всмукват влага от въздуха при нараснали равнища и я освобождават назад при изсъхнал въздух – и в следствие се основават целогодишно оптимални и удобни условия за живот.

Естествените материали са отлични топлоизолатори и са изцяло конкурентоспособни по отношение на параметрите на водещите, индустриално създадени топлоизолационни материали като EPS, XPS, минерална (стъклена и каменна) вата и други Бърза калкулация по сградна физика демонстрира, че външна стена на постройка, изпълнена с добре пресовани сламени бали с дебелина от 36 – 40 см, покрива минималните условия на стандарта за „ Пасивна постройка “ за стойности на коефициента на топлопреминаване, която се равнява на стена изпълнена с 34 см топлоизолация от стъклена вата, сложена сред дървена структура. 

Естествените материали като глина, вар и други или композиция от техники и материали имат огромна термална маса – те обезпечават естествено акумулиране и запазване на топлота или студ в ограждащите детайли на постройката като по-този метод постройките са топли през зимата, когато акумулират топлота, например от слънцето денем и остават хладни през летния сезон, акумулирайки студ през нощта. В резултат на това разноските за климатизация се намаляват, а грижата за природата и климата се усилва, тъй като е научно открито, че потреблението на термална маса понижава нужната сила за изстудяване на жилищни здания до 75%.

Фигура 1: Естествени екологични материали понижават силата и разноските за климатизация посредством термална маса, .

Паропропускливостта е естествено придвижване на водните пари при „ дишащите “ и въздухоплътни материали. Естествените материали разрешават осъществяването на дифузионно-отворени („ дишащи “) ограждащи детайли, като стени и покриви, които разрешават свободно придвижване на водните молекули през структурата и излизането на влагата на открито, което защищава от формиране на влага, плесен, нездравословни плесени, водещи до редица болести и т.н. 

Естествените материали са и въздухоплътни и при вярно осъществяване защищават от нежелани въздушни течения през външната обвивка на постройката, които водят до топлозагуби и дискомфорт през студения сезон, респективно до нараснали експлоатационни разноски и преразход на естествени запаси.

Естествените материали обезпечават и оптимална звукоизолация на постройката. Например стена от плява с дебелина от 35 см и двустранно измазана с глинена мазилка от 2,5 см обезпечава звукоизолация от към 55 dB; модерна тухлена стена и преградна стена с заряд от минерална вата и двустранно подложен индивидуален пласт гипсокартон изолират към 45 dB въздушен звук.

Фигура 2: Предимства на естествените екологични материали, .

Доказано е, че естествените материали като глината, употребена с разнообразни строителни техники, понижават въздействието на електромагнитните талази , които ни заобикалят в резултат на бързото повишаване на изкуствените източници на електромагнитно лъчение в края на 20 век.

Друго значимо преимущество на естествените материали е, че обезпечават по-добра сигурност при земетръс и ветрозащита. Множество проучвания демонстрират резистентност на трусове даже до 8-ма степен по Рихтер на здания, изпълнени даже само и единствено от сламени бали, без спомагателна носеща стенна структура. Съвременните здания от естествени материали се проектират със общоприета носеща структура, например от дърво, бамбук и така нататък и дават отговор на всички земетръсни правила.

Редица опити потвърждават негоримостта и пожаробезопасността на естествените материали. Двустранно измазана с варова или глинена мазилка стена от сламени бали може да реализира стандарт на пожарозащита даже и до висок клас като F90-B, според от плътността и типа на употребяваните материали – клас, който е равностоен на „ солидното “ строителство със стоманобетон и тухли. Добре пресованата сламена бала да вземем за пример е негорима поради неналичието на О2 в нея – факт, който е елементарно доказуем посредством образеца за лист хартия, който въпреки и елементарно запалителен, е мъчно горим, в случай че се намира в затворена книга, т.е. безкислородна среда, в която няма „ гориво “ за огъня.

Друго преимущество на естествените материали е пониженото въздействие от нездравословни субстанции, в това число попиване на неприятни миризми. Порестата конструкция на глината може да всмуква замърсители на въздуха и нездравословни миризми, които се свързват в порите на глината и се отстраняват от въздуха. В резултат качеството на микроклимата в пространствата е усъвършенствано и въздухът е по-здравословен.

Друго значимо екологично преимущество е п риродосъобразността на естествените материали

Естествените строителни материали са или имат негативен отпечатък, т.е. всмукват повече излъчвания, в сравнение с се отделят при процеса на производството им. В състава на градивната дървесина има към 50% „ въплътен въглерод “, тъй като възобновимият материал има свойството да гълтам въглероден диоксид от атмосфера и в следствие множеството здания от дърво са „ въглеродно неутрални “. Конопът има сходна функционалност и може да всмуква двойно повече въглерод по отношение на елементарните гори и понастоящем е постоянно използван строителен материал, да вземем за пример в техниката, наречена „ конопобетон “. Проучване потвърждава, че строителството на една постройка от сламени бали има негативен въглероден отпечатък от към 13 тона CO2 излъчвания, до момента в който позитивният въглероден отпечатък на една солидна постройка от бетон и тухли е към 42 тона СО2 излъчвания. Разликата е генерираните и всмукани излъчвания от двата типа строителство се равняват на повече от 400 000 км пробег с автомобил (при потребление на междинна класа автомобил, спестяващ гориво). 

Друг забавен образец е, че еднофамилна жилищна постройка от естествени материали всмуква към 35 тона въглеродни излъчвания, а постройка, изпълнена с стандартни материали, генерира към 65 тона, което прави разлика от 100 тона въглеродни излъчвания. Ако постройката е изпълнена по стандарт “Пасивна постройка ”, която отделя към 1 звук излъчвания на година за отопление и изстудяване, ще отнеме 65 години на постройката да генерира същото количество въглеродни излъчвания, колкото една стандартна постройка, основава още преди да бъде населявана.

Фигура 93: Естествените строителни материали са въглеродно неутрални: 

Естествените материали изискват минимално количество сила за произвеждане спрямо стандартните материали: за съпоставяне въплътената сила (енергията, употребявана по време на всички процеси, свързани с производството на материали) на сламените бали е 0,24 MJ/kg, на стъклената вата е 30,3 MJ/kg, а на експандираният пенополистирол (EPS/стиропор) е 117 MJ/kg или с други думи: въплътена сила в сламата е 126 пъти по-ниска от тази в стъклената вата и 487 пъти по-ниска от силата, вложена в строителния стиропор , регистрирани на кг материал.

Добивът на естествените материали е естествен, например сламата е отпаден артикул от производството на зърнени култури с необятно приложение в строителството, енергетиката и земеделието като по данни на Европейски Съюз, към 50 метрични тона на годишна база от материала остават неизползвани.  

Материалите са рециклируеми и биоразградими, а цялостната оценка на виталния им цикъл демонстрира голям брой преимущества спрямо стандартните материали. Например сламата е водещ екологичен материал във връзка със отбраната на човешкото здраве от позиция на:

  • токсичност, респираторни замърсители, фото-химическа оксидация, запазване на озоновия пласт, понижаване въздействието на йонизиращата радиация; 
  • обезвреждане на климатичните промени и световно затопляне; 
  • понижаване изчерпването на естествените запаси от позиция на добива на минерали и възобновяемост на ресурсите, като единствен минус е потреблението на огромни площи земя за рандеман на плява.

Животът на естествените материали е съпоставим като продължителност с този на стандартните материали , при вярно осъществяване и поддръжка, и е с дълготрайност от стотици години, както потвърждава хилядолетната история. В голям брой случаи даже и надвишава дълготрайността на актуалните материали, в които се употребяват лепила, пластмаса, подлежащи на разложение от UV лъчи или метали, подлежащи на разяждане.

Естествените материали имат и други стопански и обществени преимущества

Естествените материали имат извънредно ниска себестойност: земната маса и сламата са на практика най-евтините строителни материали , изключително в случай че са добити локално, което усъвършенства до най-малко транспортните разноски , които са главен разход в актуалния строителен бранш. Строителството с естествени материали е налично за всеки, тъй като има нискотехнологичен темперамент ( “лоу-тек ”) и разрешава потреблението на локална работна ръка, което подтиква развиването и поддържането на местна стопанска система и понижаване на разноските. От друга страна, актуалните високотехнологични решения ( “хай-тек ”), които също понижават строителните разноски и подкрепям локалната стопанска система, са изцяло използвани и за естествените материали – да вземем за пример префабрицирането (предварително правене на строителни структури в индустриални условия) на модулни стенни и покривни дървени структури с заряд от плява или конопобетон, 3D принтирането на здания от глина или производството на строителни непечени тухли и така нататък

Финансовите разноски разрешават съществено усъвършенстване посредством “строителство със лични сили ” или „ Направи си самичък ” (DIY), включително работа с доброволци на фамилен, другарски, общностен и други принцип, като понижават разноските до себестойността на материалите – правила, които са се употребявали необятно даже и рамките на предишния век в български села и градове, а и по света.

И не на последно място, естествените материали са здравословни, безвредни, обезпечават опция за образование, развиване на локалните общности посредством подкрепяне на локалната работна мощ, опция за „ строителство със лични сили “ и определяне на взаимоотношения, учредени върху доброволчество и взаимна поддръжка, за в допълнение усъвършенстване на бюджета, както и вложение на позитивна, креативна сила при процеса на осъществяване.

Фигура 4: Строителство “направи си самичък ” (DIY),  Приложение на естествените строителни материали в България

Използването на естествени материали в Европа е необятно публикувано, като да вземем за пример оповестеният от “Европейската строителна асоциация за строителство със плява ” брой на здания, изпълнени с приложение на плява, е над 10 000, като Франция има водеща роля – в страната се построяват всяка година над 500 здания със плява и макар, че това са едвам 0,15% от всички здания – наклонността е за увеличение приложението на естествените материали и капацитетът за потреблението им е забележителен. В България ползата към естествените строителни материали през последните 10 години също се усилва, само че за момента към момента липсва вярна осведоменост и схващане по тематиката, в това число по отношение на изгодите от естествените материали.

Цената на строителството с естествени материали е доста по-ниска при вид „ строителство със лични сили “ („ Направи си самичък “) или работа с доброволци, само че остава сходна при осъществяване от фирма-изпълнител спрямо стандартно строителство, изпълнено посредством „ солидна строителна система “ (стоманобетон и тухли) – главно поради неналичието на задоволително огромно търсене и конкуренция в сферата, както и съществуване на дребен брой квалифицирани експерти. 

Други провокации пред потреблението на естествените материали в България са нуждата от  теоретични и на практика систематични образования, локално произвеждане и рандеман на материали и строителни решения и структури, както и стандартизирането на строителните материали в границите на законовата рамка, обвързвана със строителството на здания.

В естетика със заобикалящата среда

По пътя, където свършва гората и стартират тръстиките, се извисява посетителски център върху колони, издигнати деликатно по ръба на водата. Сградата е обшита със сламен покрив, наподобяващ „ камуфлажна “ щора за наблюдаване на птици, скриваща от заобикалящия свят всичко, което покрива. Архитектурата употребява обичайни, локални материали и геометрия, която прилича кристал. Стръмните покривни равнини обезпечават продължителност. Билото, където е слабото място на сламения покрив, е превърнато в остъклено горно осветяване, което осветява хармоничния интериор от дърво.

Главният офис на Теленор наоколо до Исламабад, Пакистан, разпростиращ на обща повърхност от близо 56 000 кв.м., е незабравим образец за устойчива архитектура с минимално въздействие върху околната среда. Комплексът е построен със стени от трамбована земя, която припомня за естествените нюанси на почвата от долината Потохар, част от региона. Технологията, която се употребява за построяването на стените е композитна техника, с топлоизолация сред двата пласта от земна маса, изпълнена с армировка и самоносеща структура. Впечатляваща е и информационната кула, която се извисява на 30 метра височина, което я трансформира в най-високата постройка от трамбована земна маса в света.

Принтирана къща от глина: синхрон сред модерна технология и обичайни материали 

В Италия през 2021 година е направен първият екологичен модел на глинена къща, посредством потребление на актуалните технологии за 3D принтиране и местна земна маса. Иновативният план за объл жилищен модел е резултат от изследване върху обичайни строителни практики, проучване на биоклиматични правила и потреблението на естествени, местни материали. Проектът е с съвсем нулеви излъчвания, с помощта на употребяваните местни материали, от които също по този начин не се отделят боклуци. Решението е усъвършенствано да балансира сред термална маса, изолираност и вентилация по отношение на климатичния подтекст.

Сградата е „ принтирана “ за 200 часа, като за задачата са вложени 60 м3 естествени материали – при междинна консумация на по-малко от 6 кВ мощ.

Използването на естествени строителни материали в жилищния и публичен бранш основава естетически издържана и хармонична архитектурна среда, както и предлага опция за “хай-тек ” (напр.: “3D принтиране ”) и “лоу-тек ” решения (напр.: “Направи си самичък ”).

Естествените строителни материали са основен фактор към постигането на „ стабилно развиване “, тъй като имат редица позитивни характерности, свързани с екология, стопанска система и общество. Материалите на предишното, потвърдени като здравословно, бюджетно, хармонично решение са и материалите на бъдещето – употребявани по верен метод, естествените материали са основа за удобна, модерна витална среда, като оказват помощ за опазването на природата и намаляването на климатичните промени.

Автор: Apxитeĸт Beceлин Beceлинoв / Климатека

Apxитeĸт Beceлин Beceлинoв e част от авторския кръг на Климатека, той е сертифициран дизайнер на пасивни здания ĸъм “Инcтитyтa зa пасивни здания ” в Дapмщaд, Гepмaния. Завършил е компетентност “Архитектура ” в Университета по архитектура, строителство и геодезия в гр. София. Стипендиант е към нeмcĸaтa Фeдepaлнa фoндaция зa oĸoлнa cpeдa (DBU) на тeмa: “Πacивни cгpaди oт ecтecтвeни материали ”. Πрез 2009 година е победител в най-големия международен интернационален студентски ĸoнĸypc за устойчива архитектура, проведен от компанията “Сен-Гобен ”. Има над 10 години опит като упpaвитeл в мeждyнapoднa ĸoмпaния c eĸип oт 60+ дyши, paзpaбoтвaщa пpoeĸти и peшeния в oблacттa нa мoдyлнo и ycтoйчивo cтpoитeлcтвo. Разработва пpoeĸти в областта на природосъобразната apxитeĸтypa.

В обявата са употребявани материали от:

  1. Влиянието на глината върху стайния климат 
  2. Къща от плява
  3. 25. водещи правилото на „ сградната биология “
  4. Земетръс при строителство с естествени материали: https://strawbale.com/straw-bale-construciton-in-earthquakes/ и https://www.unr.edu/cceer/projects/straw-house и https://www.scidev.net/global/news/straw-house-design-passes-earthquake-tests/ 
  5. Строителство със плява и глина: проби и сертификати 
  6. Правила за строителство със плява и глина
  7. Къща от сламени бали, арх. Дирк Шармър, Германия
  8. Глината като строителен материал
  9. Термална маса
  10. Влиянието на термалната маса върху топлинния комфорт и силата за изстудяване на жилищни здания
  11. Топлинен потенциал
  12. Имение „ Обичковци “, арх. Георги Георгиев, източник
  13. Бамбукът като строителен материал
  14. Строителство с корк
  15. Защитната успеваемост на строителните материали (изследване)
  16. Проучване за защитния резултат на глината и цимента от радиация 
  17. Климатично-ефективно потребление на сламата в ЕС 
  18. Шумоизолация със стена от сламени бали 
  19. Стенни панели от глина 
  20. Характеристики и позитивни страни на сламата
  21. Оценка на виталния цикъл на сламата, както и нейната роля в енергийната успеваемост
  22. ArchDaily
  23. Асоциация за Строителство с Естествени Материали (АСЕМ)
  24. NatureTecture | Природа и Архитектура
Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР