Естествените партньори Гърция и Китай отвориха нова глава в отношенията

...
Естествените партньори Гърция и Китай отвориха нова глава в отношенията
Коментари Харесай

Естествените партньори Гърция и Китай отвориха нова глава в отношенията си

" Естествените сътрудници " Гърция и Китай отвориха нова глава в връзките си, оповестява " Катимерини ".

Президентът на Китай Си Дзинпин е на посещаване в балканската страна.
 Си Дзинпин на тридневна аудиенция в Гърция
Си Дзинпин на тридневна аудиенция в Гърция

Си се чака да се срещне с президента Прокопис Павлопулос и премиера Кириакос Мицотакис

" Визитата ми в Шанхай неотдавна и вашата през днешния ден слагат начало на нова епоха в нашите връзки ", обърна се министър председателят на Гърция Кириакос Мицотакис към президента на Китай Си Дзинпин. " Надявам се, че тази аудиенция е значимо събитие за в допълнение задълбочаване на нашите двустранни връзки ", сподели още Мицотакис.

" Както вие видяхте в Шанхай, Китай се ангажира с икономическа отвореност. Вярвам, че нашето съдействие може да докара до съчетаване на нашите благоприятни условия ", отговори китайският президент Си Дзинпин.

На конференция след среща с китайския водач, Мицотакис съобщи, че е изразил благодарността на Гърция към Пекин по отношение на китайските вложения по време на рецесията.

Сега съдействието се уголемява с 16 държавни и бизнес съглашения , разкри Мицотакис.

" Нашата цел е Пирея да се трансформира в център и едно от най-големите пристанища освен в Средиземно море, само че и в Европа ", разгласи той.
 Снимка 452201
Източник:

Мицотакис е " изключително удовлетворен " от оценката на Китай за значимостта на геостратегическата позиция на Гърция. Според него отварянето на китайски банки в Гърция ще улесни китайските вложения. Гръцкият министър председател заяви, че ще посети Китай през април за присъединяване в самодейността " 17+1 ". Той счита, че Атина доста ще завоюва от отварянето на китайския пазар.

Китайският водач от своя страна съобщи, че Гърция и Китай са поели по пътя на промените и икономическото развиване.

" Ние желаеме и двете страни да поддържат високото равнище на двустранни връзки ", сподели той.

По думите на Си Дзинпин Гърция и Китай са " естествени съдружници " в самодейността " Един пояс - веднъж ".

" Искаме да засилим директната роля на Пирея ...да разтеглим търговията, да увеличим вложенията в енергетиката и банковото дело ", разгласи той.
 Снимка 452202
Източник:

Дзинпин заяви, че двете страни са постигнали единодушие да засилят съдействието в интернационалните връзки .

Си и Мицотакис ще посетят пристанището в Пирея - най-голямото пристанище в Гърция. Китайската компания Cosco е мажоритарен притежател на пристанището . Това е най-голямата китайска инвестиция в Гърция . Наскоро Cosco утвърди нов проект за вложения, който ще включва създаване на нов карго терминал.

Китайският водач също ще участва на откриването на първия филиал на Китайската банка в страната.

Президентът Си Дзинпин стартира формалната си аудиенция с полагане на венец пред Паметника на незнайният войник на площад " Синтагма ", където се причисли външният министър Никос Дендиас. След това той беше посрещнат в президентството от гръцкия си сътрудник Прокопис Павлопулос, който посети Китай през предишния май.

" Ние ще свършим нашата част за отваряне на пътя на Китай към Европейски Съюз ", разгласи гръцкият министър председател, а Си отговори, че има " високи упования " за бъдещите китайско-гръцки връзки.
 Снимка 452200
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР