Естествени бои за яйцата – лесно можете да ги оцветите

...
Естествени бои за яйцата – лесно можете да ги оцветите
Коментари Харесай

Естествени бои за яйцата – ето какви продукти да си приготвите

Естествени бои за яйцата – елементарно можете да ги оцветите в разнообразни цветове

Всеки знае, че плодовете, зеленчуците и подправките получават яркия си цвят с помощта на съдържащите се в тях пигменти. Така че, за какво да използваме химически оцветители, в случай че природата ни е дала толкоз доста дарове?

Подготвили сме за вас няколко отлични метода за оцветяване на великденските яйца благодарение на естествени бои.

Абсолютно безвредно, а цветовете са ярки и наситени!

Спомням си по какъв начин майка ми и баба ми оцветяваха яйцата с люспи от лук. С помощта на този елементарен способ може да получите гама от нюанси от неясно оранжево до наситено кафяво.

Но относително неотдавна научих, че великденските яйца могат да бъдат оцветени благодарение на естествени бои в зелено, алено, жълто и даже синьо. Това е същинска находка!

 Естествени бои за яйцата - ето какви артикули да си приготвите

Естествени бои за яйца
Ярък жълт цвят може да получите с куркума. За задачата прибавете 2-3 супени лъжици куркума в дребен съд с гореща вода. За да извършите цвета по-наситен, водата би трябвало да кипне. В получената запарка можете да сварите яйцата (получава се по-наситен цвят) или просто накиснете сварените.

 Естествени бои за яйцата - ето какви артикули да си приготвите

Лайката дава гальовен жълт цвят, може да се свари и прецеди или да сварите яйцата с лайката.

За да боядисате яйцата в блестящо алено, нужна ви е запарка от кората или клоните на вишна.

 Естествени бои за яйцата - ето какви артикули да си приготвите

Сварете кора или клончета от вишни, оставете да престои за няколко часа (по-добре е да се свари и да се остави за една нощ), не забравяйте да прецедите и по-късно сварете яйцата в тази запарка. Ако отварата е слаба, надлежно яйцата ще станат розови.

Червеното зеле е това, което оказва помощ за боядисването на яйцата в необикновен неясно наследник цвят.

Нарежете зелето, прехвърлете го в тенджера и прибавете вода (около 0,5 литра). Кипнете, след което оставете да се вари 45 минути. Отстранете от котлона, оставете зелето да се охлади изцяло и по-късно го извадете от водата.

Добавете 4 супени лъжици оцет в получената запарка, сложете твърдо сварените яйца (с бели черупки) в тенджерата. Оставете яйцата за към 3 часа.

Цвеклото ще оцвети яйцата в алено с лилав нюанс. С понижаване на концентрацията и броя на резенчетата цвекло, елементарно ще получите наситено розово.

За да получите зелени яйца, можете да употребявате спанак. Нарежете спанака (замразеният също е добър) на ситно, залейте с вода да го покрие и по-късно сварете яйцата в тази течност.

Сокът от грозде ще придаде на вашите великденски яйца гальовен лавандулов нюанс.

Преди да оцветите яйцата, измийте ги в соден разтвор за стерилизация. И не забравяйте наложителното предписание – прибавете оцет към естествените бои. Именно той корозира черупката, правейки повърхността по-грапава и податлива на оцветяване.

Това е всичко, към този момент имаме подготвени боядисани яйца, като сме употребявали единствено естествени бои за яйцата.

Вижте още: Орехов ликьор: мас за стомаха и щитовидната жлеза

Не забравяйте да споделите тези прелестни способи за боядисване на великденски яйца с приятелите си в обществените мрежи, те ще ви бъдат признателни за тях!

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР