Ескалация в обстановката на границата между Полша и Беларус. Полските

...
Ескалация в обстановката на границата между Полша и Беларус. Полските
Коментари Харесай

Ескалация: Водни оръдия и сълзотворен газ на границата между Полша и Беларус

Ескалация в ситуацията на границата сред Полша и Беларус. Полските сили за сигурност използваха водно оръдие и сълзотворен газ, откакто мигранти ги замеряха с камъни. До стълкновенията се стигна, откакто мигрантите реалокираха лагера си на граничен пункт. Президентите на Беларус и Русия организират телефонни диалози със западни водачи.

Поне три водни оръдия са ситуирани на затворения граничен пункт Брузги-Кузница. Полската страна заяви за трима ранени от силите за сигурност, откакто мигранти са хвърляли камъни. Един служител на реда е в болница, евентуално с фрактура на черепа. Опитите да се унищожи оградата са наложили потребление на сълзотворен газ. Беларус оповестява за ранен мигрант.

Варшава обмисля да задейства член 4 от Северноатлантическия контракт. Той планува съвещания сред страните, " когато по мнение на някоя от тях е зародила опасност за териториалната целокупност, политическата самостоятелност или сигурността на която и да е от тях. "

Литва и Латвия, които имат проблеми по границите, обмислят същия вид. Генералният секретар Йенс Столтенберг акцентира, че НАТО стои зад трите страни.

Ние сме надълбоко загрижени, че режимът на Лукашенко употребява мигранти като средство в хибридна тактичност против други страни. Това слага живота им в заплаха, сподели Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко ще организира втори телефонен диалог с немския канцлер Ангела Меркел в опит за разрешаване на рецесията.

Ние стигнахме до единомислещото мнение, че ескалацията не е нужна нито на Европейския съюз, нито на Беларус. И не можем да допуснем тя да прерасне в горещо сблъскване, сподели Александър Лукашенко, президент на Беларус.

Западът упреква Беларус, че провежда рецесията, благодарение на Русия, с цел да дестабилизира Евросъюза. Двете страни отхвърлят това.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР