есетки българи, които продават автомобили, скъпа техника или животни от

...
есетки българи, които продават автомобили, скъпа техника или животни от
Коментари Харесай

Как могат да ви измамят, ако продавате в нета

есетки българи, които продават коли, скъпа техника или животни от редки породи в интернет, са атакувани от мошеници с нигерийски телефонни номера.

Измамите стават през уеб сайтове за продажба на коли, платформи за безвъзмездни разгласи и даже страници за запознанства, съобщава Нова телевизия.

При схемата се крадат лични данни, банкова информация, в това число и това, което се пробват да продадат.Преди дни Бисер Тодоров от Русе разгласява публикация за продажба на безценен фотоапарат в една от платформите за безвъзмездни разгласи. Офертите за покупка не закъсняват.

„ Кодът се оказва на Нигерия. А кореспонденцията се води на британски език в Messenger през телефона, който съм оставил в обявата ”, описа пострадалият. По време на диалога желаят и банкова сметка, по която да преведат парите за апарата. 

„ След два дни човекът ми изпраща платежен документ. Пита е за имената ми, за банковата сметка. И ми споделя: „ Веднага, щом изпратиш апарата, автоматизирано ти се превеждат парите по сметка ”, сподели още Тодоров. В платежното даже били включени 2200 лева за доставка. Бисер се усъмнил и изискал да изпрати стоката посредством пощальон – с натрапен платеж. Но купувачът не се съгласил. Тогава Бисер схваща, че е цел на машинация и проверява платежното, което му е изпратено в посочената банка.

„ Оттам ми споделиха, че документът в мейла е подправен и ме предизвестиха да не адресирам колета към този адрес ”, сподели още Тодоров.

„ Те издават платежни нареждания от разнообразни банки, с логата им, които най-често не са български. Съответно ние няма по какъв начин да знаем по какъв начин наподобяват действително техните платежни ”, изясни IT специалистът Александър Ненов.

През последния месец още десетки консуматори са атакувани посредством по този начин наречената нигерийска скица. Тя прилича остарели измами, при които се използват европейски телефонни номера и самоличности за по-голямо доверие.

Сега обаче измамниците стават още по-безскрупулни и изобретателни, споделя Ненов. При нигерийската схема оставаме освен без стоките, които се опитваме да продадем. На прицел са и персоналните ни данни, разкриват специалистите.

„ Тази скица работи в посока крадене на идентичност. Ние изпращаме някаква информация, с която може да бъде изтеглен заем някъде по света, може да бъдат издадени подправени документи. Източват се техните сметки, източват се данни ”, сподели още Ненов.

Според експертите зад схемата стои добре проведена незаконна група. И предизвестяват, че опитите за машинация до края на годината ще са още по-агресивни, така като предстои огромното извършване на покупки към Черния петък и Коледа.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР