Есенно третиране на розите против болести и вредители. В началото

...
Есенно третиране на розите против болести и вредители. В началото
Коментари Харесай

Есенно третиране на розите против болести и вредители

Есенно отнасяне на розите срещу заболявания и вредители. В началото на есента би трябвало да се погрижите за вашите рози и вярно да ги подготвите за зимата. Есенното отнасяне на розите е една от точките, дружно с подхранването и подрязването.

Сега ще разгледаме по кое време и с какво да третирате розите през есента. Какви артикули можете да употребявате през топлия есенен интервал, до момента в който розите към момента интензивно цъфтят. И какви артикули са подобаващи за последното напръскване преди зазимяването на розите.

Как да третираме розите през есента срещу заболявания и вредители?

През септември и началото на октомври, до момента в който есента е към момента топла и влажна, а растенията не престават да вегетират, цъфтят и миришат, те също се нуждаят от отбрана от заболявания. Това значи, че би трябвало да продължите да третирате против брашнеста мана, черни петна, наслойка и други гъбични болести по розите.

Резките есенни температурни промени, утринната роса, топлите дъждове и високата мокрота са удобни условия за развиването на гъбични болести. Какви препарати са подобаващи за това? Същите, които използвахте в края на пролетта и лятото (системни, които проникват през листата), като:

Скор , Куадрис , Кабрио Топ , Дифенд , Дифкор (всички с дейна съставна част – дифеноконазол). Те са подобаващи срещу брашнеста мана, сиво изгниване, разнообразни петна (включително черни петна).

Също по този начин може да ползвате препарати съдържащи веществото пропиконазол . Такива препарати са Бампер 25 EK , Тилт 25 EK, Болт XL и други. Против брашнеста мана и наслойка може да третирате с Топаз 100 Европейска комисия, съдържащ веществото пенконазол .

Разбира се, вредителите могат да бъдат дейни и при започване на есента. Ако вашите рози към момента са измъчвани от листни въшки или трипси , тогава можете да ги третирате с инсектицидни препарати. Такива могат да бъдат следните препарати – Актара , Натуралис , Ним Азал Т/С , Афитек Европейска комисия , Малет 20 СЛ , Дека Европейска комисия , Тепеки и други.

Третирането с горните средства би трябвало да се прави върху зелени листа! При температури близки до нулата (+3…+5 градуса) тези препарати към този момент няма да работят добре. Следователно в случай че имате потребност от артикули за отнасяне на рози директно преди зимата, тогава идващият параграф е отдаден на тях.

Есенно отнасяне на розите – к ак да третираме розите преди зазимяване?

Топлите есенни дни свършват и стартира постоянното изстудяване. Това значи, че скоро ще би трябвало да извършите окончателното отнасяне на розите. Необходимо е да се третират освен самите растения (листа и стъбла), само че и земята под розите. Ето с какво да третирате:

  • Меден сулфат – 1-3% разтвор (100-300 грама на 10 литра вода).
  • Бордолезов разтвор – 1-3% разтвор.
  • Зелен камък (железен сулфат) – 3-5% разтвор (300-500 грама на 10 литра вода или 150-200 г на 5 литра).

Можете да употребявате и карбамид през есента, само че в композиция с някой от витриолите. Тоест би трябвало да вземете 300-500 гр стоманен сулфат (FSU) или 300 гр меден сулфат (MC) + 500-700 гр карбамид на 10 литра вода.

Защо се нуждаете от карбамид? Защото е азотен тор! В такава мощна централизация азотния тор ще има „ горящ “ резултат върху всички останали патогени и вредители. Като предписание, разтвори в оптимални концентрации се употребяват за есенно отнасяне на рози и други растения. Много градинари правят такова напръскване за стимулиране на рухването на листата.

С други думи, след отнасяне на розите с стоманен или меден сулфат, след известно време те ще почернеят и ще опадат сами. И няма да се постанова да ги подрязвате ръчно.

Защо да премахвате листата от розите преди зимата?

Патогените могат да презимуват върху листата. И листата могат да стартират да изсъхват и да гният. А зад тях самото растение може да изгние. Някои градинари обаче споделят разнообразни отзиви:

„ Трябва да се отстранят единствено долните листа, а останалата част от листата може да се отстранят или директно преди зимата, или въобще да не се отстранява (ако листата са здрави). ”

„ Спрях да махам листа. Розите изкарват страхотна зима и излизат много здрави и с листа и без листа. Не забелязах никаква разлика. Затова не виждам смисъл да прахосвам сила за това. ”

Също по този начин ще бъде доста потребно да поръсите основата на розите и почвата с дървесна пепел . И това би трябвало да стане след отнасяне с разтвор на един от витриолите. Защо е належащо това?

Поръсването с пепел е изцяло ефикасна мярка за попречване на появяването на плесен и разнообразни гниения в интервалите на висока мокрота. Дървесната пепел има алкална реакция, до момента в който гъбичните болести се развиват в кисела среда.

Е, в този момент знаете по кое време и с какво можете да третирате розите през есента, преди идването на зимата. Що се отнася до това дали в действителност би трябвало да го извършите или можете да пропуснете това събитие, това е персонален избор.

Както демонстрира практиката на градинарите, доста по-важно е да се подрязват и вярно покриват розите за зимата, в сравнение с да се обработват. Но в случай че третирате розите въпреки всичко през есента, това може да спомогне за положителното здраве на вашите красиви цветя през идната година.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР