ЕС забрани на турската авиокомпания Southwind да извършва полети във

...
ЕС забрани на турската авиокомпания Southwind да извършва полети във
Коментари Харесай

ЕС забрани на турската авиокомпания да извършва полети във въздушното му пространство

ЕС забрани на турската самолетна компания Southwind да прави полети във въздушното му пространство заради данни за връзки на компанията с Русия, заяви „ Киев Индипендънт “.

След пълномащабното навлизане на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 година Европейски Съюз и други страни не разрешиха на съветски самолетни компании или самолети, благосъстоятелност на Русия, да употребяват въздушното пространство на Европейски Съюз, както и не разрешиха износа на технологии, свързани с авиацията.

Авиокомпания Southwind Airlines е учредена през април 2022 година в Турция и прави полети до десетина дестинации в Русия и Беларус, както и в Молдова, Ливан и Северна Македония.

Southwind планираше да стартира полети сред Анталия и Хелзинки, само че на 25 март финландският транспортен орган му отхвърли право на кацане заради доказателства, че самолетната компания е следена от Русия.

" Цялостната ни оценка демонстрира, че посочените турски физически лица или компании не имат забележителна благосъстоятелност и ефикасен надзор върху Southwind Airlines ", съобщи Ярко Сааримяки, общоприет шеф на финландския транспортен орган.

" Стигнахме до заключението, че самолетната компания и нейният надзор са свързани с съветски заинтригувани страни ", сподели Сааримяки.

В отговор на решението на Финландия Брюксел забрани на Southwind да излетява, да каца в Европейски Съюз или да лети над въздушното пространство на Европейски Съюз.

Освен до Хелзинки, на Southwind Airlines е неразрешено да прави полети до немските градове Берлин, Дюселдорф, Франкфурт, Хамбург, Мюнхен и Щутгарт.

Авиокомпанията не може да започва и плануван маршрут до Цюрих заради възбраната за полети над въздушното пространство на Европейски Съюз.

Подобни забрани за съветските самолетни компании са въведени в Съединени американски щати, Англия и Канада./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР