ЕС върви по пътя на енергийната свобода от руската зависимост,

...
ЕС върви по пътя на енергийната свобода от руската зависимост,
Коментари Харесай

Мирослав Зафиров: България говори за газова независимост, но дали я е подсигурила

ЕС върви по пътя на енергийната независимост от съветската взаимозависимост, само че към момента е мъчно да се каже, по кое време и какви количества природен газ могат да бъдат доставени от Близкия изток. Това съобщи в изявление Мирослав Зафиров, посланик от кариерата и специалист по Близък изток.

Относно вероятностите за Европейски Съюз и опцията съюзът да размени съветския газ с подобен, който се добива в Близкия Изток, Зафиров посочи предприемането на стъпки от страна на Брюксел в посока на понижаване на въздействието от съветските енергийни доставки, след нашествието на Москва в Украйна. „ Преди няколко седмици визитата на ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен в Израел и в Египет приключи с сключване на тристранен меморандум, което е основно, защото чертае контурите на бъдещо съдействие сред Европейски Съюз и евентуалните снабдители от Източното Средиземноморие “, сподели дипломатът.

Според него надали в средносрочен проект Израел ще бъде в положение да компенсира дефицита на газ. „ Страната няма и такава рекламация, само че самият тристранен меморандум е една безусловна индикация, за това че Европейски Съюз към този момент върви по пътя на тъй наречените енергийна независимост от съветската взаимозависимост “, изясни Зафиров. Той позволява, че в по-дългосрочен проект Европейски Съюз ще стигне там, до където се е запътил, и това ще има значение за България.

Зафиров разяснява и опциите

Катар да доставя със „ синьо гориво “ страните от Европейски Съюз

Той означи, че съгласно мнението не енергийните специалисти емирството ще стартира да усилва последователно своя капацитет за рандеман на газ след 2024 година

„ Това също по този начин е обвързвано със самата инфраструктура в Европа във връзка с банкет на полутечен газ. Германия няма опция да внася независимо полутечен газ сега, тя няма терминал. Берлин също не е мислел за различни способи да се размени съветската взаимозависимост “, означи дипломатът.

Той напомни, че има и геополитически фактори, които имат значение при разширението на добива на газ от Катар. Става дума за това, че най-голямото находище емирството дели дружно с Иран, а към момента не сме покрай разрешаването на казуса сред Техеран и Вашингтон и възобновяване на нуклеарното съглашение. Претенциите на Иран на газовия пазар също не би трябвало да бъдат забравяни.

Зафиров обърна внимание и на още един фактор, който може да изиграе основно значение за стабилността на страните от Близкия изток и Източното Средиземноморие и той е обвързван продоволствената сигурност, защото районът е подвластен от доставката на жито, изключително от Русия.

„ Важно е да се означи също по този начин, че стабилността на доставките на енергийни източници, особено на газ от Източното Средиземноморие и Залива, зависи от продоволствената сигурност. В момента се намираме в положение на война, което заплашва доставките на храна, а страни, като Египет, са подвластни от подобен вид доставки и когато се опитваме да разсъждаваме геостратегически, дано да мислим и за противоположната връзка – по какъв начин житото доближава до тези пазари, какъв брой бързо се случва, в какво количество и дали това заплашва по някакъв метод сигурността “, сподели той. „ Такъв проблем имаме в Ливан, Сирия, Ирак, Либия и един дефицит на храни може да се окаже проблем за пътищата за доставка на газ и обстановката може да стане много по-проблематична и комплицирана “, предизвести специалистът.

На въпрос касаещ опцията за България да получава енергийни доставки от Близкия Изток, Зафиров напомни, че София към този момент е правила опити за договаряне на количества газ от страни от Близкия Изток, само че безрезултатно. И не постоянно повода за това би трябвало да се търси у нас.

„ За България би било по-добре в тази ситуация да бъде част от груповата система на Европейски Съюз за приемане на природен газ. Не знам дали София има капацитета да договаря сама количества „ синьо гориво “, само че това, което ме тормози е по какъв начин непрестанно приказваме, че сме 100% самостоятелни от съветския газ, само че не съм уверен дали сме съумели да подсигурим тази самостоятелност. Ние договаряме енергийни доставки, които не основават у популацията възприятие за предсказуемост “, съобщи дипломатът.

Той предизвести, че това вкарва България в една нестабилна вътрешнополитическа повърхност, което постанова бързи дейности за договаряне на количества газ от страни в Близкия Изток и Средна Азия, само че до каква степен такива договаряния се водят е мъчно да се реши. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР