ЕС ще започне работа по създаването на военна мисия за

...
ЕС ще започне работа по създаването на военна мисия за
Коментари Харесай

ЕС ще създаде военна мисия в Украйна. Но не сега

ЕС ще стартира работа по основаването на военна задача за помощ на Украйна , заяви през днешния ден в Прага висшият представител за външната политика Жозеп Борел.

Той приказва след двудневната неофициална среща на министрите на защитата, свикана от чешкото председателство.

Става дума освен за образование на бойци, само че и за подготвителна задача на високо равнище, посочи посланик номер 1 на Европа.  Това е препоръчано от Европейски Съюз още преди войната.

Наскоро Борел съобщи, че е учудващо Съюзът да има военна задача в помощ на Мозамбик, само че не и на Украйна, която неотдавна получи статут на кандидат-член.

Днес обаче не е взето никакво съответно решение, защото срещата е неофициална. Страните членки са се съгласили да бъде стартирано изследване на параметрите на бъдещата задача.

Има доста начинания за образование. Но потребностите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са доста огромни. Участниците са били осведомени за тях по видеоконферентна връзка от украинския министър на защитата Олексий Резников.

Същевременно министрите са обменили отзиви за усилване на потенциала на отбранителната промишленост в Европейски Съюз. Един от главните пътища за това е насърчаването на взаимните публични поръчки. Така промишлеността в сектора ще усили индустриалния си потенциал.

„ Ще бъдат увеличени разноските за защита. Ще има увеличение на търсенето в отбранителната индустрия. Тя ще би трябвало да усили своя потенциал, с цел да обезпечи това, което ще изискат европейските армии “, посочи Борел.

За задачата на срещата е бил и еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон. Борел напомни, че Европейската комисия сътвори работна група в поддръжка на страните от Европейски Съюз, която да координира краткосрочните им потребности в областта на защитата за запълване на оръжейните им ресурси.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР