ЕС ще предостави макрофинансова помощ в размер на 100 млн.

...
ЕС ще предостави макрофинансова помощ в размер на 100 млн.
Коментари Харесай

Северна Македония получава 100 млн. евро финансова помощ от ЕС

ЕС ще даде макрофинансова помощ в размер на 100 млн. евро на Северна Македония и по този метод ще способства за икономическото стабилизиране и процесите на промени в страната, заяви през днешния ден пресслужбата на Съвета на Европейски Съюз.

Общата сума ще бъде получена под формата на заеми на два равни транша.

Съветът показва, че македонската стопанска система е доста наранена от рецесията, породена от пандемията, енергийната рецесия, дължаща се на съветската експанзия против Украйна, както и на огромната взаимозависимост на страната от вноса на горива и електрическа енергия.

Макрофинансовата помощ от Европейски Съюз следва двугодишната стратегия за поддръжка, подписана с Международния валутен фонд (МВФ), в размер до 530 млн. евро и ще способства за покриване на финансовите потребности на Северна Македония през 2023 година и 2024 година, които са посочени в програмата на МВФ.

Предпоставка за утвърждението на макрофинансовата помощ е Северна Македония да съблюдава демократичните механизми, в това число многопартийната парламентарна система и върховенството на закона, както и да подсигурява зачитането на правата на индивида.

В известието на Съвета се показва, че Европейската комисия и македонските управляващи ще се спогодят за ясно дефинирана икономическа политика и финансови условия, с акцент върху структурните промени и здравите обществени финанси, за които ще отиде помощта.

Решението на Съвета влиза в действие на третия ден от датата на публикуването му в Официален вестник на Европейски Съюз.

Европейски Съюз и Северна Македония развиха тесни политически и стопански връзки през годините. Развитието на тези връзки продължава в границите на Споразумението за стабилизиране и асоцииране сред Европейски Съюз и Северна Македония. Преговорите за присъединение сред Европейски Съюз и Северна Македония започнаха на 19 юли 2022 г.

Поради влошаващото се икономическо състояние и вероятности, през април 2022 г. Северна Македония за първи път изиска макрофинансова помощ от Европейски Съюз, която да добави програмата на МВФ.

Комисията обаче отсрочи настояването заради обстоятелството, че по това време стопанската система на страната към момента беше много устойчива и съществуваха други благоприятни условия за финансиране, посредством които да се посрещнат потребностите от външно финансиране за 2022 г. През октомври 2022 г. държавното управление на Северна Македония възобнови настояването си за макрофинансова помощ.

Тъй като Северна Македония е страна кандидатка и е почнала договарянията за присъединение, се смята, че страната дава отговор на изискванията за приемане на макрофинансова помощ от Европейски Съюз.

Дългосрочният бюджет на Европейски Съюз за интервала 2021–2027 г. разрешава потреблението на макрофинансова помощ в общ размер до 11,6 милиарда евро под формата на заеми и до 350 милиона евро под формата на безплатни средства.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР