ЕС публикува Директива за питейната вода с нови изисквания за

...
ЕС публикува Директива за питейната вода с нови изисквания за
Коментари Харесай

ЕС публикува директива за подобряване на качеството и достъпа до питейна вода

ЕС разгласява Директива за питейната вода с нови условия за качеството на водата в страните от съюза и достъпа до нея. Преработената Директива за питейната вода към този момент е транспонирана в националното законодателство, заяви Комисията на своя уеб страница.

Новите правила ще обезпечат едни от най-високите стандарти в света за питейна вода, в сходство с упоритостта за нулево замърсяване, оповестена в Европейската зелена договорка. Това е и отговор на първата по рода си сполучлива европейска гражданска самодейност " Right2Water ", която събра 1,6 милиона подписа в поддръжка на подобряването на достъпа до безвредна питейна вода за всички европейци.

Еврокомисарят по околната среда, океаните и рибарството Виргиниус Синкевичус съобщи в Туитър: „ От през днешния ден европейците могат да бъдат сигурни, че качеството на водата, която пият, дава отговор на най-високите стандарти. Справяме се с рисковите химикали и микропластмасата, които попадат в питейната вода, като я вършим безвредна за пиянство и за околната среда. Надявам се, че с усъвършенстваното доверие към чешмяната вода жителите могат да допринесат и за понижаване на пластмасовите боклуци от бутилирана вода и морските боклуци “.

За да се подсигурява високото качество на питейната вода, Директивата за питейната вода включва обновени стандарти за сигурност, вкарва методология за идентифициране и ръководство на рисковете за качеството в цялата верига на водоснабдяване, основава лист за наблюдаване на нововъзникващи субстанции, като микропластмаси, ендокринни разрушители, както и нови типове химикали, които би трябвало да бъдат следени, и вкарва разпореждания за сходство на продуктите, които ще се употребяват в контакт с питейна вода. Новата инструкция се занимава с казуса с течовете на вода, защото в този момент приблизително 23% от пречистената вода се губи по време на разпределението в Европейски Съюз. Директивата включва и нови разпореждания, които изискват от държавите-членки да подобрят и поддържат достъпа до питейна вода за всички, и по-специално за уязвимите и маргинализирани групи.

„ Транспонирането на модифицираното законодателство в националното законодателство ще усъвършенства отбраната на човешкото здраве за всички жители на Европейски Съюз и ще способства за опазването на околната среда от изпускането на тези нездравословни субстанции. Държавите-членки ще би трябвало да оповестят на Комисията текста на главните разпореждания от националното законодателство, които одобряват в региона, обхваната от актуалната инструкция “, се споделя в известие на Комисията.

Голям % от европейските жители към този момент имат непосреден достъп до чиста и безвредна питейна вода на налична цена. Въпреки това някои жители на Европейски Съюз към момента са изправени пред провокации, свързани с достъпа до безвредна питейна вода. Новите феномени, като да вземем за пример възходящият дефицит на вода, сушите, както и новите субстанции, като да вземем за пример фармацевтичните артикули или микропластмасата, също могат да застрашат здравето на хората.

За да се оправи с тези нови провокации, Комисията предложи тази актуализация на Директивата за питейната вода, която в началото датираше от 1998 година, с цел да се резервира качеството на питейната вода в дълготраен проект и да се защитят потребителите от тези нови евентуални опасности. Предложението беше признато от законодателите през 2020 година като модифицирана Директива за питейната вода и влезе в действие на 12 януари 2021 година Държавите- членки трябваше да я транспонират в националното си право и да се съобразят с нейните разпореждания до 12 януари 2023 година Преработената Директива за питейната вода е част от цялостната политика на Европейски Съюз в региона на водите, включваща да вземем за пример неотдавнашните оферти на Комисията за преразглеждане на Директивата за стандартите за качество на околната среда, Директивата за подземните води и Директивата за пречистването на градските отпадъчни води. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР