ЕС показа, че приоритетът на Българското председателство за европейската перспектива

...
ЕС показа, че приоритетът на Българското председателство за европейската перспектива
Коментари Харесай

Борисов благодари на лидерите за подкрепата на европредседателството

ЕС сподели, че целта на Българското председателство за европейската вероятност на страните от Западните Балкани не се свежда единствено до политически заявления. Вече започнаха да се виждат резултатите от възобновеното внимание на Брюксел към района. Това сподели министър-председателят Бойко Борисов по време на Европейския съвет в Брюксел, където показа резултатите от ротационното председателство, което страната ни пое на 1 януари. „ Само преди два дни Съветът одобри извънредно значими изводи, които поддържат рекомендацията на Европейска комисия и отварят пътя за започване на предприсъединителни договаряния през 2019 година с Албания и Република Македония “, уточни министър председателят. Борисов още един път акцентира, че европейският път за страните от района няма опция и че единствено той ще е поръчител за мира и просперитета в Европа. Министър-председателят подчертава и върху значимостта на плановете за инфраструктурна, транспортна и цифрова съгласуваност за развиването на Балканите. Той приветства продължаването на тематиката от страна на Австрийското председателство и декларираната подготвеност на Хърватия да сложи района още веднъж във фокуса на Европейски Съюз по време на своето ротационно председателство.

Българският министър председател акцентира, че България постави съществени старания и по тематиката с миграцията. Като един от триумфите в тази сфера той открои срещата на водачите на Европейски Съюз и Турция във Варна, където беше контрактувано продължение на съглашението с Анкара. Борисов прикани водачите да се откри консенсус и единно решение по тематиката с мигрантите и изброи предложенията на страната ни за затваряне на външните граници на Европейски Съюз, изнесените центрове за предоставяне на леговище отвън Европа и концентриране на напъните по правене на споразуменията с трети страни, сходно на това с Турция. „ Нашите оферти са добра основа, с цел да продължим работата по промяната. Заложената в тях посока цели да изградим предвидима и ефикасна Система на Европейски Съюз за леговище, която да е устойчива на бъдещи рецесии “, сподели министър председателят.

В словото си министър председателят Борисов означи и забележителния прогрес, реализиран по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз в данъчната политика, енергетиката и климата, обществените въпроси, сигурността, както и по Стратегията за обединен дигитален пазар.

Премиерът Борисов благодари на водачите за оказаната поддръжка за Българското председателство през миналите шест месеца. „ Нямаше да имаме тези достижения без мощния дух на съдействие, който ни свързваше “, сподели министър-председателят и пожела на идващия ротационен ръководител - Австрия триумф с идните провокации.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР