ЕС отказва да признае суверенитета на Израел върху Голанските възвишения

...
ЕС отказва да признае суверенитета на Израел върху Голанските възвишения
Коментари Харесай

Могерини: ЕС отказва да признае суверенитета на Израел върху Голанските възвишения

ЕС отхвърля да признае суверенитета на Израел върху Голанските възвишения и счита за рисково желанието да се трансформират границите принудително. Такова мнение изрази посланик номер едно на Европейски Съюз Федерика Могерини по време на спор с евродепутатите, провел се през последната пленарна сесия на Екологичен потенциал в Страсбург преди европейските избори, съобщи Франс прес.

"ЕС не признава суверенитета на Израел върху окупираните територии и тази позицията, повтаряна доста пъти, се ползва и за Голанското плато, анексирано през 1967 година от еврейската страна. Модифицирането на границите принудително е рискова концепция. Международните правила би трябвало да бъдат спазени ", съобщи Могерини.

По време на дебатите тя прикани страните от Европейски Съюз да пратят още веднъж военни кораби в Средиземно море, с цел да разрешат на европейската интервенция "София " да извършва задачата си, ориентирана против трафика на оръжия и на нефт в Либия.

"Без кораби, "София " не е способна да извърши задачата си, която се показва в съблюдаване на ембаргото върху оръжията и петрола в Либия ", сподели Могерини.

"Това е отговорност на страните членки, това е техен избор. Надявам се, че те ще размислят в идните седмици. Има смисъл в това ", пледира тя.

"За никого не е загадка. Препоръчах на страните членки да не изтеглят корабите, които работят в интернационалните води, тъй като те имат доста разубеждаващ резултат върху трафикантите ", добави тя.

Мандатът на интервенция "София " бе продължен в края на март със 6 месеца, до 30 септември, само че с краткотрайно прекратяване на разгръщането на военни кораби в интервенцията поради отхвърли на Италия, която командва "София ", да позволява кораби с мигранти, избавени в намерено море, да дебаркират на италиански пристанища.

По време на дебата през днешния ден в Екологичен потенциал Могерини сподели още, че Европейски Съюз се надява на сформиране на цивилно държавно управление в Судан, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР