ЕС отблокира 10 млрд. евро за Унгария, предаде АФП. По-рано говорител

...
ЕС отблокира 10 млрд. евро за Унгария, предаде АФП.
По-рано говорител
Коментари Харесай

Орбан взе 10 млрд. евро и ни остави без такси

ЕС отблокира 10 милиарда евро за Унгария, съобщи Агенция Франс Прес.

По-рано представител на Европейска комисия съобщи, че Комисията не е дала единодушието си за деблокирането на 10 милиарда евро от фондовете на Европейски Съюз за Унгария, защото чака последното деяние от страна на управляващите –  обява в „ Държавен вестник “, както и да се види по какъв начин ще се развива обстановката по-късно.

Унгария беше подготвена да вдигне ветото, наложено върху предлагането на Европейски Съюз за финансиране на Украйна в размер на 50 милиарда евро за четири години, в случай че Европейски Съюз размрази плануваните за Унгария средства в европейските фондове.

Парите за Унгария бяха блокирани поради проблеми с върховенството на закона, като Брюксел показва опасения, че държавното управление на Виктор Орбан подкопава демокрацията в страната.

България е била принудена да отстрани наложената такса за пренос на съветски газ към Унгария и Сърбия, защото унгарският министър председател Виктор Орбан е заплашил, че ще наложи несъгласие на влизането ни в Шенген.

Това пък призна министър председателят Николай Денков на влизане на съвещанието на европейските водачи.

Запитан дали България е била принудена да отстъпи от въвеждането на директната такса за съветски газ към Унгария, министър председателят отговори:

„ Това, което не желаеме, е да оставаме заложници на решения, които нямат общо с общата логичност на развиване на Европейския съюз, тъй че това, което се опитваме да избегнем, е нужда още веднъж да влизаме в решение на Европейския съвет, което изисква единогласие. Унгария изпрати публично, въпреки и на ниско равнище, известие, че, в случай че не бъде махната таксата, те ще наложат несъгласие на Шенген. Така че взехме решение, че няма потребност да рискуваме в този миг с, по какъв начин да кажа, значими, само че въпреки всичко не са решаващи стъпки във връзка с Шенген “.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР