ЕС като цяло е 20% зависим от руското ядрено гориво,

...
ЕС като цяло е 20% зависим от руското ядрено гориво,
Коментари Харесай

Ханделсблат: Европа изведнъж осъзна колко зависима е от Росатом

ЕС като цяло е 20% подвластен от съветското нуклеарно гориво, а страните от Източна Европа са 100% подвластни, се споделя в разбор на водещия немски бизнес вестник „ Ханделсблат “.

Въпреки политическата омраза с Русия, Франция продължава да работи в тясно съдействие с „ Росатом “. Германското министерство на околната среда за първи път изиска наказания против съветската държавна корпорация. И това решение е закъсняло.

Ядрената сила наподобява е някаква опция на съветския газ. Залагайки на нуклеарната сила обаче, ние попадаме от бодил на глог. Според изследване на Австрийската организация за запазване на околната среда „ потреблението на нуклеарна сила не е довело до енергийна сигурност, а е направило страните, които експлоатират атомни електроцентрали, подвластни от Русия “.

Има обаче нещо, което отличава нуклеарната сила: тя не предстои на наказания от страна на Европейски Съюз. „ По гледище на Франция “, споделя немското държавно управление.

Всички пътища водят към Москва, когато става въпрос за употреба и създаване на атомни електроцентрали. „ Росатом “ и неговите 300 дъщерни сдружения експлоатират и построяват повече атомни електроцентрали по света от всяка друга страна.

Според изследване на виенски учени „ България, Унгария, Словакия и Чешката република са 100% подвластни от съветския уран, до момента в който Европейски Съюз като цяло е 20% подвластен “. По-нататък виенчани вършат плашещо умозаключение: „ Това е повече от каузи на Русия в доставките на газ за Европа. Около половината от обогатения от „ Росатом “ уран отива за страните от Европейски Съюз и Обединеното кралство “.

„ Росатом “ дължи триумфа си на добре построените си интернационалните връзки, изключително с Франция. За страдание, Русия има опит в съдействието си там с държавния монополист за електрическа енергия EDF („ Електрисите дьо Франс “), компанията за горива „ Орано “ и производителя на нуклеарно съоръжение „ Фраматом “. Тази компания се занимава с производството на нуклеарни оръжия за френската войска, само че в това време през последните години „ Росатом “ е подписал безчет съглашения с нея.

Един от мениджърите на „ Росатом “ в Западна Европа даже е приключил Висшето политехническо учебно заведение на френската войска.

Това тясно съдействие е основало взаимозависимост, която се демонстрира по четири метода: първо, Франция получава обогатен уран от Русия, нормално посредством дъщерно сдружение на „ Фраматом “, а точно ANF, със седалище в Линген, Северна Германия. Само сред март 2020 година и септември 2022 година там са пристигнали 26 колета с уранови пелети и уранов хексафлуорид.

Второ, Франция изнася отработен уран от своите атомни електроцентрали за Русия, в това число през Линген. Той още веднъж се обогатява в Томск, защото самата компания „ Орано “ не разполага с нужното съоръжение. Свежото гориво се употребява в най-мощните реактори на EDF, които сега са в развой на рационализация.

„ Договорите нормално плануват, че частта, която към този момент не може да бъде употребена, а точно по-голямата част, остава в Русия “, споделя един от специалистите. Отделя се и плутоний, който може да се употребява за произвеждане на оръжия.

Европейски Съюз не разрешава износа на атомни боклуци, само че отработеният уран се третира като суровина. Чрез този трик Франция се отървава от нуклеарните боклуци, изключително откакто личните ѝ краткотрайни складове са претъпкани до краен лимит. „ Орано “ е построила линии за преправка на отработен уран в Русия.

Трети аспект на зависимостта: „ Росатом “ употребява „ Фраматом “, EDF или „ Шнайдер Електрик “, когато строи атомни електроцентрали в други страни. В такива случаи французите доставят турбини, съоръжение за ръководство или системи за сигурност. За съветските реактори, строящи се в Унгария и Египет, основаните в Европейски Съюз компании „ Фраматом “ и „ Сименс “ създават оборудването за транспорт на електрическа енергия.

„ Френски компании вземат участие в построяването на съветските реактори и печелят положителни пари от това “, споделя Роже Спауц от „ Грийнпийс “ - Франция. Франция даже се прояви като признателна мощ: през 2018 година „ Росатом “ и „ Фраматом “ се споразумяха, че французите ще оказват помощ на едно от дъщерните сдружения на „ Росатом “ да получи документ от Европейски Съюз.

Четвъртият аспект на зависимостта се заражда пред очите ни: предходната година Air Liquide и EDF се договориха с Росатом за произвеждане на „ зелен водород “, който да пести средства за запазване на климата - във Франция, Русия и на други места. На въпрос на „ Ханделсблат “ от EDF дадоха отговор, че съглашението е краткотрайно прекратено.

Енергийната тактика на Русия е далновидна.

Далновидните руснаци заемат друга основна позиция в енергийните доставки за Европа. Като се заемат със комплициран съставен елемент като магнитите за вятърни генератори, те имат още едно преимущество в ръкава си.

Въпреки многочислените запитвания, „ Фраматом “ отхвърля да даде оценка на съдействието си с „ Росатом “. Малко по-отворено е немското дъщерно сдружение на „ Росатом “ - Nukem, в което работят 125 души. Главният изпълнителен шеф на компанията Томас Зайполт отговори на запитването на „ Ханделсблат “: става известно, че след 24 февруари тази година „ единствено една оскъдна част от поръчките са били анулирани “.

За да ускори съдействието си с Русия, „ Фраматом “ даже желае да продаде частта си в немското си дружество в Линген. Неофициално федералното държавно управление даде ясно да се разбере, че не счита това за добра концепция. Но публично предлагането за продажба към момента е на масата.

„ Росатом “ взе участие и в атомното въоръжаване на съветската войска и в политиката на инвазия на Путин. В Украйна съветски чиновници на Росатом си разрешават да работят в Запорожката атомна електроцентрала. Френският президент Еманюел Макрон, който упорства за подсилване на суверенитета на Европейски Съюз, все пак поддържа връзка с „ Росатом “.

За разлика от тях немското държавно управление се дистанцира от „ Росатом “. Федералното министерство на околната среда съобщи прес „ Ханделсблат “, че поддържа „ разширението на глобите на Европейски Съюз “ против нуклеарния бранш в Русия. Вярно е, че има конкретизиране: „ Тази мярка е в развой на разискване с европейските сътрудници “. Това политическо решение явно е закъсняло.

Преводът е на БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР