ЕС и Япония ще си партнират в чиповете, за да

...
ЕС и Япония ще си партнират в чиповете, за да
Коментари Харесай

ЕС е готов да субсидира японски производители на чипове


Европейски Съюз и Япония ще си партнират в чиповете, с цел да понижат рисковете за промишленостите
(снимка: CC0 Public Domain)

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон пътува до Япония тази седмица, с цел да ускори връзките на Европейски Съюз с локалните компании за полупроводници. Европа е подготвена да задълбочи съдействието с Япония и, в случай че е належащо, ще даде дотации на японски компании за създаване на предприятия за чипове на своя територия.
още по темата
В допълнение, Япония и Европейски Съюз ще работят дружно в региона на мониторинга на веригите за доставка на полупроводникови съставни елементи и също така ще улеснят своите учени и инженери да посещават съответните другарски райони, съобщи Ройтерс.

Ако японски компании изразят предпочитание да изградят предприятия в Европейски Съюз, районните управляващи са подготвени да им обезпечат достъп до дотации. Eвропейските управляващи отделиха 43 милиарда евро за стимулиране на производството на чипове в Европейски Съюз до края на десетилетието. Проектите на японски компании ще могат да претендират за част от тези средства.

Във вторник Тиери Бретон би трябвало да се срещне с представители на неотдавна основания консорциум Rapidus в Япония, който благодарение на американската корпорация IBM ще овладее производството на 2-нм чипове по контракт до 2027 година Интересът на Европейски Съюз към активността на този консорциум се изяснява с обстоятелството, че белгийският проучвателен център IMEC също е зает с Rapidus.

Бретон повтори, че задълбочаването на съдействието сред Европейски Съюз и Япония в региона на полупроводниковите технологии не е ориентирано към ограничение на развиването на Китай като такова: „ Смятаме за належащо още един път да изясним, че просто желаеме да понижим рисковете ”, съобщи еврокомисарят.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР