ЕС и Великобритания се договориха за безмитен план за 98%

...
ЕС и Великобритания се договориха за безмитен план за 98%
Коментари Харесай

Има сделка по Брекзит за безмитна търговия със Северна Ирландия

ЕС и Англия се договориха за безмитен проект за 98% от стоките, които ще минават през границата сред Северна Ирландия и останалата част на Обединеното кралство след преходния интервал на. Това заяви ирландският ефирен канал RTE, съобщи БГНЕС.

Договорените правила ще се ползват от 1 януари 2021 година, в случай че Лондон и Брюксел не съумеят да се спогодят за договорка за свободна търговия. По-специално страните се споразумяха, че за селскостопански хранителни артикули, влизащи в Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство, няма да са нужни здравни документи за най-малко три месеца. В същото време Европейски Съюз си резервира правото да приключи този проект при положение на неодобрение от осъществяването му.

По-рано Дъблин изрази угриженост по отношение на вероятността за спиране на доставките на храни, обвързвана с края на преходния интервал на Brexit, защото при неналичието на комерсиална договорка сред Лондон и Брюксел продуктите, влизащи в Северна Ирландия от останалата част на Обединеното кралство, ще бъдат обект на инспекции и надзор по сигурността според стандартите на Европейски Съюз. Това се дължи на обстоятелството, че съгласно наредбите на северноирландския протокол (част от съглашението за Brexit) той е част от единния пазар на Европейски Съюз, което разрешава на съюза да постанова всевъзможни мита върху стоките, влизащи в страната от трети страни.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР