ЕС и САЩ засилват натиска върху Турция да спре опитите

...
ЕС и САЩ засилват натиска върху Турция да спре опитите
Коментари Харесай

Западът засилва натиска върху Турция да спре руското избягване на санкциите

ЕС и Съединени американски щати ускоряват натиска върху Турция да спре опитите на Русия да избегне глобите на фона на опасения, че Москва може да употребява турските банки за неразрешени финансови интервенции. Източници на Financial Times показват, че фокусът е върху турски банки, които са интегрирали съветската платежна система " Мир ".

Президентът Реджеп Тайип Ердоган споделя, че следва така наречен уравновесен метод от началото на нашествието на Москва в Украйна. Неговият отвод да се причисли към санкционнния режим против Кремъл и скорошните му изявления за задълбочаване на икономическото съдействие с Русия разтревожиха западните му сътрудници. Миналия месец той сподели, че има " сериозен прогрес " в разширението на обсега на " Мир " в Турция.
Затваряне на съществуващи " малки врати "
Пет от огромните банки в Турция - VakıfBank, Ziraat Bank, İş Bank, DenizBank и Halkbank, вземат участие в платежната система " Мир ", която бе създадена от Руската централна банка като вътрешна опция на Visa и Mastercard. Две от тях - притежаваната от ОАЕ частната финансова институция DenizBank и следената от страната Halkbank, за която се допуска, че взе участие в скица за отбягване на американските наказания против Иран, се записаха в " Мир ", откакто Кремъл атакува Украйна през февруари.
Реклама Пет от огромните банки в Турция вземат участие в съветската платежна система " Мир ".
Натискът върху Анкара идва на фона на стъпки на Запада за стягане на спазването на съществуващите наказания, вместо за въвеждане на нови рестрикции, което значи, че Европейски Съюз и Съединени американски щати признават, че наказателните ограничения против Москва не са съумели да обиден съветската стопанска система толкоз надълбоко, колкото са се надявали. Но те настояват, че затварянето на сегашните " малки врати " в глобите ще ги създадат по-ефективни.

" Трябва да затворим " малките врати ", показва източник на FT, осведомен с диалозите сред Брюксел и Вашингтон за по-доброто използване на санкционния режим. И добавя, че Турция е главен фокус на полемиките. " Ще изпратим доста ясно обръщение, че финансови институции от трети страни не би трябвало да бъдат свързващо звено с платежната система " Мир ", тъй като това носи риск от отбягване на глобите ", разяснява различен източник на FT.
Предупреждения от Брюксел и Вашингтон
Във връзка с напъните за стягане на използването на глобите еврокомисарят по финансовите услуги Марейд Макгинес ще посети Турция идващия месец. " Комисар Макгинес неотдавна бе на аудиенция в няколко страни, с цел да разиска въпроси, свързани с финансовите услуги, както и използването на глобите, в частност поради съветската експанзия против Украйна ", споделя върховен представител на Европейски Съюз. Американският заместник-финансов министър Уоли Адейемо предизвести турския бизнес предишния месец, че " Русия се пробва да употребява вашата страна, с цел да заобикаля глобите ", което носи риск от " осъществяването на транзакции със глобени съветски обекти ". Според Джеймс О`Браян, началник на службата за съгласуваност на наказания към Държавния департамент на Съединени американски щати, Москва " ще опита всяка врата и всяка страна би трябвало да има поради, че ние ще проследим това ".
Реклама Европейски Съюз и Съединени американски щати споделят, че затварянето на сегашните " малки врати " в глобите ще ги създадат по-ефективни.
От турското външно министерство разясняват, че Анкара се придържа към дългогодишната си политика да вкарва единствено наказания, които са подкрепени от Организация на обединените нации. Но акцентират: " Ние сме еднообразно твърди в политиката си да не разрешаваме Турция да се трансформира в канал за избягването на наказания ".
Свързани публикации Г-7 одобри таван на цените на съветския нефт, Москва спря газа за Европа 3 септември 2022, 11:45 МАЕ: Ефектът на западните наказания върху съветското петролно произвеждане е стеснен 15 август 2022, 06:20 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР