ЕС и САЩ наложиха жестоки санкции на Русия заради нападението

...
ЕС и САЩ наложиха жестоки санкции на Русия заради нападението
Коментари Харесай

В Русия намериха начин за заобикаляне на санкциите за покупка на автомобили

ЕС и Съединени американски щати постановиха жестоки наказания на Русия поради нападението на Украйна, като съвсем всички производители на коли преустановиха активността си в страната. Оказва се обаче, че макар рестриктивните мерки търговията с коли в страната продължава и всеки, който има задоволително пари може да се снабди с мечтаната кола от Съединени американски щати или Европа.

Към момента всички сметки на съветски и белоруски ползватели на онлайн-аукциони са блокирани. Замразени са и и средствата им, както предходни лотове, които към този момент са извоювани и колите е трябвало да бъдат доставени. А това беше един от главните способи за покупка на коли от Съединени американски щати, Европа и Япония от по този начин наречените " сиви дилъри " на марки, които не са показани в Русия - като Tesla, да вземем за пример.

Според Артьом Карпов, началник на компанията TheTesla, блокирането на съветските и белоруските сметки е било предстоящо и по тази причина към този момент е изменена схемата на доставка на коли от Съединени американски щати.

" Ние работим с сътрудник в Ню Джърси, който продава коли на Tesla и на някои други производители. Затова и няма да имаме проблем с покупката на коли от Съединени американски щати. Местният дилър купува колата - без значение дали е нова или на остаряло, след което ни я предава ", изяснява Карпов.

Той добавя, че единствената смяна е в метода на доставка. Пристанището в Новорусийск към този момент не приема задгранични плавателни съдове, а съветските кораби не могат да влизат в пристанищата на Съединени американски щати. Никой обаче не е затварят портовете в Клапейда (Литва) или Котка (Финландия). Колите ще се доставят там, а по-късно с наземен превоз ще пътуват за Беларус и Русия.

Разбира се, новата скица ще усили цените за превоза, само че пък въпреки това продавачите, които са наясно с това, понижават цената на самия автомобил. " Имам поръчка за доставка на Honda CR-V от Съединени американски щати. Поръчал съм колата на колегата ни за 18 000 $, само че се оказва, че той може да я достави за 15 000. Тази разлика ще компенсира спомагателните пътните разноски, а крайната цена за клиента няма да се промени ", изяснява Карпов.

Той дава и различен образец - клиенти от Русия е съумял да си купят Tesla Model S тъкмо преди оповестяването на глобите, когато курсът беше 75 рубли за $. Купувачът обаче към момента не са наясно по кое време автомобилът му ще дойде в страната. Корабът с колата е напуснал пристанището в Съединени американски щати на 21 февруари и би трябвало да е в Клайпеда на 31 март. Оттам електрическият автомобил ще бъде трансфериран в Беларус, където ще бъде регистриран по всички правила и едвам по-късно ще отпътува за Русия.

Друг търговец на коли на Tesla - Александър Еремчук, който е общоприет шеф на компанията Moscow Tesla Club, също признава, че глобите няма да трансформират обстановката с доставките на коли на марката в Русия. И сега компанията му продължава да доставя електрически автомобили от Съединени американски щати и Европа, осведоми Automedia.bg.

" Ние сме първите продавачи на Tesla в Русия, тъй че компликации с доставките не могат да ни изплашен. В актуалната обстановка никой не е застрахован, само че постоянно сме имали и проект " Б " за доставките. Единственото, което се трансформира, са периодите за доставка. Ако ни забранят доставки през Беларус, ще почнем да вкарваме коли през Казахстан ", безапелационен е Еремчук.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР