„ЕС и НАТО са обединени, както никога преди” - с

...
„ЕС и НАТО са обединени, както никога преди” - с
Коментари Харесай

Генчовска: НАТО е основата на националната ни сигурност

„ Европейски Съюз и НАТО са обединени, както в никакъв случай преди” - с това обръщение се обърна министърът на външните работи Теодора Генчовска към посланиците на страните от Европейския съюз и НАТО и ръководителя на представителството на Европейската комисия у нас по време на работна закуска, на която бяха разисквани необятен кръг от тематики, измежду които многостранното съдействие, обстановката в Украйна и настоящите събития в страните от Западните Балкани.

Министър Генчовска акцентира, че външнополитическите цели на България в подтекста на актуалните трагични събития остават непроменени и даже важат с по-голяма мощ. Членството на България в Европейски Съюз и НАТО е цивилизационен избор и основа на националната ни сигурност, както и гаранция за благополучие и разцвет на нашите жители, посочи външният ни министър, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

„ Използвам случая да подчертая какъв брой доста оценяваме солидарността и единомислещата поддръжка на Алианса в подсилването на Източния фланг на НАТО”, съобщи в изявлението си министър Генчовска и изрази мощната поддръжка на България за по-нататъшното съдействие с НАТО в региона на сигурността и защитата. По отношение на обстановката в Украйна, министър Генчовска съобщи, че България се е включила към общите старания на Европейски Съюз за даване на филантропична помощ. Страната ни също по този начин е отворила вратите си, с цел да одобри украински бежанци, като е приспособила своите процедури, с цел да обезпечи нужната помощ на идващите.

Министерството на външните работи пое водеща роля в отбраната и евакуацията на български жители и хора с българска етническа принадлежност от Украйна и Молдова, само че също по този начин и на всички украински жители, търсещи леговище в нашата и други страни, съобщи министър Генчовска. Тя заяви пред дипломатите, че към този миг близо 3 000 български жители са сполучливо евакуирани от Украйна.

По тематиката за страните от Западните Балкани, министър Генчовска акцентира, че България продължава непоколебимата си поддръжка за тяхната европейската интеграция, учредена на правилото на личните заслуги. Интеграцията в Европейски Съюз е основна за стабилността на района и остава най-големият тласък за политически и обществени промени. В провелата се за първи път от две години насам работна закуска участваха и заместник-министрите на външните работи Велислава Петрова, Васил Георгиев и Ирена Димитрова, които показаха целите си в поверените им ресори във външнополитическата сфера.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР