ЕС е в готовност да помогне на всяка страна-член, стига

...
ЕС е в готовност да помогне на всяка страна-член, стига
Коментари Харесай

Евродепутати: България може да ползва два варианта за помощ от ЕС за наводненията в Царево

„ Европейски Съюз е в подготвеност да помогне на всяка страна-член, стига тази страна да изиска. Европейски Съюз има Фонд за взаимност, който се задейства, когато държавното управление на съответната страна изиска тази помощ. Освен средства за възобновяване на вредите има и инфраструктурна или логистична помощ, като достъп до сателитните данни за това по какъв начин се популяризира естественото злополучие. Ако българското държавно управление сметне, че може да се оправи със лични средства, няма да изиска такава помощ. ”.

Това съобщи евродепутатът Андрей Ковачев от ГЕРБ/ЕНП в предаването " Твоят ден " по NOVA NEWS във връзка наводнението в Царево и вредите върху инфраструктурата там. Припомняме, 12 моста са разрушени след бедствието.

Според евродепутата Илхан Кючук от ДПС/АЛДЕ страната ни не би могла да получи помощ през фонд „ Солидарност ”, тъй като там има критерии - вредите да са над 0,6% от Брутният вътрешен продукт. „ Остават двата разновидността – Кохезионните фондове и Планът за възобновяване и резистентност, които имат времеви небосвод 2026 година

Ковачев изясни, че Фондът за възобновяване и развиване е извънредно еластичен.

Кючук сподели, че страната ни от години наред употребява Кохезионните фондове и администрацията ни е добре готова за тези принадлежности. „ Аз не съм човек на крайното мнение и не съм считал, че България напълно неприятно употребява тези средства. Българският бизнес, българските общини, българската страна направиха не малко неща. Разбира се, средствата можеха да бъдат употребени по този начин, че да основат по-висок витален стандарт в районите ”, призна Кючук.

Относно възстановяване живота в районите Ковачев сподели, че най-малко от 20 година се приказва за отваряне на пешеходна граница с Р Турция в района. „ Явно има две разнообразни отзиви. Знам, че няколко пъти са се водили договаряния със съседите за пешеходна граница през река Резово ”, сподели той. 

Според Кючук е нужна целенасочена държавна политика, създаване на паркинги, където хората да оставят колите си и да преминат в Турция
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР