ЕС е най-големия търговски партньор на страните от Западните Балкани

...
ЕС е най-големия търговски партньор на страните от Западните Балкани
Коментари Харесай

Търговията между ЕС и страните от Западните Балкани през 2017 г. е близо 50 милиарда евро

ЕС е най-големия търговски сътрудник на страните от Западните Балкани с дял от близо 73% от общата търговия на района през 2017 година Общата стойност на търговията сред Европейски Съюз и страните от Западните Балкани през предходната година възлиза на близо 50 милиарда евро.

Това съобщи министърът на стопанската система Емил Караниколов, който взе участие в среща на министрите на стопанската система във Виена, в границите на самодейността Берлински развой, която има за цел да подчертае уговорката на Европейски Съюз към страните от Западните Балкани, които се стремят към участие в Евросъюза.

В своето изявление на Форума икономическият министър акцентира, че търговията играе значима роля в напъните на Европейския Съюз да предизвиква мира, стабилността и икономическия разцвет в района на Западните Балкани. Министър Караниколов посочи, че европейската вероятност и съгласуваност на Западните Балкани са били измежду главните цели на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. „ Те подхождат както на дълготрайния стратегически интерес на България за сигурна и постоянна среда, която да предизвиква икономическия разцвет на всички страни от района, по този начин и на възобновения ангажимент на Европейски Съюз към тях, добави той и добави, че неслучайно прилежащите на България страни, обичайно заемат водещи места в стокообмена ни “.

По думите му за 2017 година означаваме растеж от 12.4% на стокообмена с Балканските страни, който възлиза на 14.2 милиарда евро, а единствено за първото тримесечие на 2018 година данните демонстрират растеж от 3.2% на търговията с тях и дял от 24.6% от общия стокообмен на България за интервала.
Караниколов уточни още, че стабилната политическа и икономическа конюнктура все още е основа за растеж на вложенията на Балканите и възстановяване изискванията за бизнес.

Министърът бе безапелационен, че по време на срещата на върха „ ЕС—Западни Балкани “, извършена в София през май т.г., са били обрисувани нови съответни начинания за стимулиране на свързаността в района, а постигнатите по време на срещата резултати в икономическата област, обгръщат необятен кръг от задължения за в допълнение подсилване на свързаността във всичките ѝ измерения, в това число транспортните връзки, енергийната сигурност, цифровата стопанска система, бизнес климат и опциите за младежите.

„ Днешното събитие е част от напъните ни да потвърдим уговорката на Европейски Съюз към Западните Балкани и да насърчим взаимното съдействие с нашите сътрудници за превъзмогване на съществуващите провокации, пред които са изправени страните от района, като бъде употребен капацитетът за развиване на по-тесни стопански връзки “, сподели още той и акцентира, че тoвa e cвъpзaнo cъc зacилвaнe нa тъpгoвcĸитe oтнoшeния сред Европейски Съюз и cтpaнитe от Западните Балкани, както и с yвeличaвaнe нa инвecтициитe.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР