Ердоган подчертава, че операцията ще приключи с формирането на зоната,

...
Ердоган подчертава, че операцията ще приключи с формирането на зоната,
Коментари Харесай

Ердоган: Турската офанзива в Сирия ще спре, когато кюрдите свалят оръжие

Ердоган акцентира, че интервенцията ще завърши с образуването на зоната, която ще се простира от град Манбидж до иракската граница

Турската интервенция в Северна Сирия ще бъде прекъсната, когато кюрдските сили смъкват оръжие и се изтеглят от " зоната за сигурност ", която Анкара счита да откри. Иначе няма мощ, която да спре офанзивата преди постигането на задачите й. Това декларира турският президент Реджеп Тайип Ердоган във връзка мощната интернационална рецензия и глобите на Съединени американски щати.

Той прецизира, че интервенцията ще завърши с образуването на зоната, която ще се простира от град Манбидж до иракската граница. По думите му най-лесно би било кюрдите да одобряват турските условия до сряда вечер, тъй като няма да има договаряния по въпроса.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Опити на американската дипломация

В сряда съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Робърт О`Брайън отлетя за Турция в опит да убеди страната да постави завършек на офанзивата против кюрдските милиции, които бяха основен съдружник на Вашингтон в Сирия. В четвъртък американският вицепрезидент Майк Пенс също ще опита да промени позицията на Анкара, само че в сряда след обед Ердоган съобщи, че ще приказва единствено с Тръмп по въпроса. От своя страна турският президент ще посети Москва за диалози с Владимир Путин по-късно този месец, написа Reuters. Във вторник Русия, която е съдружник на сирийския президент Башар ал Асад, съобщи, че нейни сили патрулират по " линията на контакт " сред сирийските и турските сили.

Пратеникът на съветския президент Владимир Путин за Сирия Александър Лаврентиев също по този начин съобщи, че турската войска не трябва да навлиза на повече от 5-10 км в сирийска територия по време на интервенцията си против доминираните от кюрдски бойци Сирийски демократични сили (SDF). Пет до 10 километра е надалеч под плануваните от Анкара над 30 км южно от границата - линията земя, в която страната се надява да сътвори " безвредна зона " за завръщане на бежанци.

След решението на президента Доналд Тръмп за евакуиране на американските сили от Северна Сирия, което беше разчетено като " зелена светлина " за интервенцията на Анкара, сирийската войска, подкрепяна от Русия и Иран, бързо означи прогрес в територията, в която преди се намираха американските военни. Руски медии осведомят, че сирийските войски са влезнали в базите, изоставени от силите на Съединени американски щати.

Часове откакто Вашингтон разгласи евакуиране, кюрдите подписаха договорка с държавното управление на Асад. В Съединени американски щати турската интервенция разгневи някои републикански поддръжници на Тръмп, които упрекнаха президента, че е изоставил съдружниците си. В резултат Вашингтон наложи наказания против Анкара, въпреки че критиците на американския държавен глава обявиха, че ограниченията са незадоволителни, с цел да имат резултат.

" Няма да обявим помирение "

Тръмп разяснява, че не е изказвал поддръжка за турските проекти, само че Вашингтон не може да остане, с цел да бъде " служителят на реда в Близкия изток ". Докато Ердоган твърди, че американският президент е одобрил установяването на " зона за сигурност ", разпростряла се на 30 км в Сирия.

" Сега споделят: Обявете помирение. Но ние в никакъв случай няма да обявим помирение. Притискат ни да спрем интервенцията, афишират наказания. Нашата цел е ясна. Не се тормозим от никакви наказания ", споделя Ердоган.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР